для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

День Матері


День Матері
     Починаючи з двохтисячного року в Україні офіційно святкується День матері. Та, нажаль, про це свято мало хто знає. Ось на восьме березня, ми, чоловіки, вітаємо жінок, даруємо їм квіти, подарунки і т. п. А що є ще свято - День матері, то ми не всі і знаєм про нього.
    З давніх давен в Київській Русі крім богів, великою пошаною користувались і богині. Їх звали богині рожаниці. Вони займали особливе місце в божественній ієрархії богів. Богинею всього сущого живого була Мати Сира Земля (в греків Гея). Вважалось, що ця богиня народила все живе на землі, від рослини до людини і була покровителькою всього живого. Руські воїни завжди брали з собою в похід жменьку рідної землі. Коли воїн гинув в бою, на його могилу висипали рідну землю, щоб він в іншому житті зміг повернутись додому.
    Інші три богині втілювали рід людський. Це були богині продовжувачі роду людського.
    Богиня Праматір, або Баба, вважалась праматір’ю всього роду людського. Старі жінки вважались помічницями Праматері. Вони приймали роди, вчили молодих матерів материнським примудростям,  а незаміжніх дівчат готували до шлюбу та майбутнього материнства. Також вважалось, що старі жінки знаходяться між двома світами, світом Яві (реальним), та світом Праві (духовним світом де живуть боги та душі померлих). Давні русичі вірили в реінкарнацію і вважали, що богиня Баба визначає, яка душа має повернутись в чергове земне тіло, чи залишитись назавжди серед богів.
    Богиня Лада була покровителькою та захисницею заміжніх жінок – матерів. Її просили про здорове потомство, про багато дітей, про любов і сімейну злагоду. На день весняного рівнодення святкували свято Лади (прообраз нинішнього восьмого березня). Це була для жінок дуже шанована богиня.
   І нарешті богиня Діва була покровителькою незаміжніх дівчат. Вона покровительствувала їм доки вони були невестами. Після п’ятнадцяти років дівчат, на свято Лади, старі жінки посвячували в доросле життя, передавали їм мудрість богині Вести і дівчата ставали вестами і переходили під покровительство богині Вести. Тепер вони могли виходити заміж.
   В дохристиянській Київській Русі жінки завжди були в пошані і мали рівні з чоловіками права.
   Після християнізації Русі роль жінки та матері була несправедливо принижена. Прототипом всіх богинь стала Діва Марія – Богородиця. Просте материнство не вважалось чимось відповідальним чи героїчним. Жінка вважалась створінням «другого» сорту. Деякий час християнська церква вважала, що жінки, навіть не мають душі.
   На початку двадцятого століття (по одній із версій), а точніше у 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів у пам'ять про свою матір. Анна написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія перший визнав День Матері офіційним святом. У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів.
   В Україні свято матері офіційно святкують в другі неділю травня, з двохтисячного року.
   Тож всіх вас зі святом, шановні матері. Бо для кожної людини самою найріднішою є мати. Вона єдина зрозуміє та приголубить своє дитя, навіть як що цьому дитяті, далеко за п’ятдесят. Зі святом вас, наші МАМИ.

© TVOREC [10.05.2015] | Переглядів: 1259

2 3 4 5
 Рейтинг: 38.7/30

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook