пароль
пам’ятати
[uk] ru

Криза - Узурпація - Майдан


Криза - Узурпація - Майдан
Отже, завершуємо наше обговорення генетичного коду авторитарної системи України (АСУ).
 
Генетичний код АСУ складається з трьох елементів: Майдан, Криза і Узурпація ["влади"]. Почнемо з Майдану.
 
Майдан

Звертаю увагу на те, що Майдан не є засобом для перетворення авторитарної системи на демократичну. Майдан є одним з елементів саме АСУ.
 
Отже, метою Майдана є припинення узурпації, коли вона доходить такого ступеню, що стає загрозою існування самої авторитарної системи. Коли узурпація стає загрозливою, феодали утворюють два табори: (1) ті, хто узурпує разом із Головним узурпатором і (2) ті, кого не запросили до цього свята. Останні не вчиняють бунту на кораблі, вони просто стають "нейтральними". І цього виявляється досить для виникнення життєздатного Майдану. Тепер, коли Майдан позаду, ми можемо спостерігати ці дві частини феодалів - перші втікли, а другі складають Опозиційний блок.
 
Майдан усунув узурпацію, привів до влади політичну опозицію, а вже опозиція завершила процес поверненням повноважень від президента до парламенту. І таким чином, начеб-то запобігла узурпації в майбутньому. За великим рахунком повернення повноважень парламенту і було головною функцією Майдану.
 
Але авторитарна система живе за своїми циклами. Другиї цикл її життя починається з обранням нового Президента.
 
Узурпація
  
Президент заступає на посаду і зразу ж усвідомлює (якщо не усвідомлював до того), що всі мотузочки управління сходяться на його булаві .. Окрім того, він спостерігає за тим, хто наматує на свого пальця ті чи інші мотузочки, перетягуючи управління деякими мафіями на себе. В першу чергу цим за звичай займається ПМ.
 
Ну, щоб довго не росписувати, як воно буває в авторитарній системі за двох центрів управління, пошлюсь просто на відомі всім обставини: не буває стійкого управління за двох королів (в одному королевстві), за двох царів (самозванців відшукували і страчували як набільших ворогів), за двох паханів і т.д.
 
Отже, новоявлений Президент головною своєю функцією вважає укріплення власного управлінського статусу. Тут він застосовує широкий спектр засобів (на ключові посади призначає виключно вірних собі людей, вибудовує механізми контролю КМ і ВР, опікується ефективними силовими підрозділами і т.д.).
 
В той же час, бізнесові інтереси володарів великих активів можуть бути задоволеними в першу чергу в КМ і ВР. Тобто, КМ і ВР, які мають великий зиск з задоволення інтересів великих власників, опираються Президенту, який безперервно посилює своє становище.
 
Але КМ і ВР не мають своїх силовиків, тому не можуть ефективно утримувати рівновагу повноважень на рівні державного управління. Цей їхній беззубий опір лише стимулює завзяття Президента у концентрації ним управління в його власних руках.
 
Якщо Президент є вправним узурпатором, біля нього товкуться вірні йому феодали, які сприяють узурпації і отримують свій зиск вже не через КМ і ВР, а через АП. Таке посилення становища Президента схиляє його до думки, що він вже ніколи не віддасть своєї булави комусь іншому, окрім свого сина. Процес узурпації завершується. І країна потрапляє в кризу.
 
Криза

Тут маємо зразу ж визнати, що в країні відбувається багато процесів, а не лише процес узурпації повноважень Президентом.
 
Таким процесом є релаксація суспільства після Майдану. Майдан потребував великого напруження сил, тому по його завершенні відбувається протяжний процес відпочинку і становлення нової, постмайданної свідомості. Тобто, новий Президент має всі умови для започаткування процесу узурпації.
 
Природно, що "президент від Майдану" виявляється слабким узурпатором. Йому важко балансувати між стовпами авторитарної системи (яка по суті не змінилася) і очікуваннями постмайданного суспільства. Саме на ці очікування спираються КМ і ВР у їхньому намаганні протистояти президентській узурпації. І тому стається так, що постмайданний Президент виявляється неспроможним задовольнити тих і цих. І на наступних виборах він програє більш вправному узурпатору.
 
Булава потрапляє в руки сильного Президента .. Узурпація йде успішно, а з іншого боку - суспільство вже завершує цикл відпочинку і накопичує енергію для скидання нового узурпатора. І стається Майдан.
 
*********************
 
А тим часом йде заміна старого (совкового) населення на нове, яке подумке вже живе в Європі чи Америці. Коли кількість нових людей стане критично-визначальною, тоді обірветься життя авторитарної системи з її циклами .. Адже життя за європейськими стандартами потребує демократичного устрою. І він прийде так природно, як природно приходить все природне.
 
Egg
© Карт [24.04.2015] | Переглядів: 1144

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.3/22

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook