для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Сльом 136


Сльом 136
     Доброго дня, шановні поети та поетеси. Запрягайте своїх пегасів та подавайте ранкову каву своїм музам, і до роботи. Оскільки на вулиці вже справжня весна то, я думаю, не завадило б поговорити про любов. А яка любов без жінок, без кращої половини людства. Тим більше, що пару днів назад було жіноче свято. Правда на сьогоднішній день є багато поглядів та думок відносно цього свята. Одні кажуть, що це придумали американці, інші, що це Клара Цеткіна так забажала, треті кажуть що це суто совкове свято і воно нині не потрібне. В мене з цього приводу де-що інша думка.
     Колись, у сиву давнину, ще до християнства, наші пращури святкували свято весни, свято жінки, свято пробудження природи. До-речі, жінки в Київській Русі звеличувались та шанувались. Жінка була символом родючості, хранителькою сімейного очага (вогню), носієм мудрості роду, втіленням краси. Київська Русь - одна з небагатьох країн того часу де жінка була на рівні з чоловіком. Жінки мали право голосу на віче, прекрасно володіли зброєю та були вправними вершницями. Коли виникала загроза країні, вони на рівні з чоловіками пліч-опліч боронились від ворога. В часи християнізації Русі незламний дух та сильна воля жінок практично відвернула інквізицію на теренах Київської Русі. Сильна воля та незламний дух русинок-українок зберігся в наших жінок і до сьогодні. При ворожій загрозі вони пліч-опліч з чоловіками стають на захист Батьківщини.

Сильна воля та незламний дух Надії Савченко навіки запише золотими літерами її ім’я в історію України.


    От же сльом присвячується жінкам: матерям, дружинам, сестрам, дочкам, подругам.
    На Русі в сиву давнину святкували в день весняного рівнодення 22 березня «Свято Чарівної Гірки або Лельник». Це свято присвячувалось богині Лелі, дочці богині родючості Лади та бога Сварога. Подібні свята були, наприклад, в Італії – Примавару, чи в Греції – повернення богині Персефони, дочки богині родючості Деметри.
   Дівчата та заміжні жінки водили хороводи, заміжні жінки присвячували молодих незаміжніх дівчат у премудрості дорослого життя, премудрості богині ранкової зорі Вести і дівчата ставали вістунями чи вестами. До цього вони були невестами, незрілими так сказати.
   Чоловіки та юнаки в цей день участі в святі не приймали, але могли бути тільки глядачами, їм дозволялось присвячувати жінкам вірші, дарувати квіти, вибирати першу красуню.
   От і ми будемо присвячувати вірші нашій прекрасній половині. Стиль вірша любий. Хай то буде п’єса, сонет, елегія, газель чи щось інше. Наші любі поетеси можуть писати в любому стилі, але бажано щоб вірш був про весну, про любов, можна й про чоловіків, але без матюків.
 
    Тож тема сльому: весна, любов, жіноче свято.
 
З святом Вас, шановні жінки, дівчата, дівчатка й бабусі і, до роботи.

 
Девіз конкурсу:
Зранку — на ДУРДОМІ, ввечері - в кожному домі.
 
Правила:
 
1. Предмет змагання - написання сатиричного (!!!) вірша на актуальну тему.
2. Тема обирається серед найбільш актуальних (бажано - неоднозначних) подій тижня ведучим щосереди.
3. Після оприлюднення теми учасники мають можливість працювати два дні: середа-четвер. Підсумки підводяться у п'ятницю зранку (якщо зможе підвестися ведучий).
4. Обсяг конкурсного вірша - не більше тисячі ста двадцяти п'яти строф (все одно ніхто не читає ці правила).
5. Кількість конкурсних віршів не обмежується, але бажано не менше одного.
6. Переможець виводиться з кількості кліків "згоден" під конкретним постом (опція "не згоден" до уваги не береться).
За однакової кількості голосів, перемагає вірш, котрий викладався пізніше.
7. Переможець, як уже говорилося, отримує титул кращого Слемака і має проводити наступний конкурс.
Тобто в середу він раненько встає, викладає ІМХО з назвою "Сльом", в якому містяться ось ці правила і тема.
8. Ведучий НЕ МАЄ ПРАВА викладати конкурсні вірші ( але  їдкі коменти — може).
© TVOREC [11.03.2015] | Переглядів: 2127

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.8/11

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook