пароль
пам’ятати
[uk] ru

Дайош реформи!


Дайош реформи!
Головна ідея така:
 
1. Наша держава успадкувала від срср авторитарну систему управління. Ця система є конгломератом мафій. В цій державі нічого швидкого, суттєвого і ефективного не можна розпочати, якщо попередньо не гарантувати чиновникам власного великого зиску. Такий тип мотивацій чиновників не передбачає верховенства права. Без права немає і інвестицій. А без інвестицій немає реформацій. Висновок такий: система управління пострадянського зразку себе вичерпала. Подальше її збереження гарантовано веде до колапсу.
 
2. Наше суспільство виявило здатність до самоорганізації, самозабезпечення і самоврядуваня. Звичайно, що ця «само» знаходиться в зародковому стані, але тенденція є виразною і вона буде набирати сили, оскільки альтернатив немає, а жити треба. Для розгортання самодіяльного саморятування і саморозвитку треба суттєво поправити щось в консерваторії.
 
Отже, напрямок реформацій стає зрозумілим – від патерналізму до самозабезпечення.
 
Якими можуть бути механізми реформацій? Детальну відповідь мають скласти фахівці від суспільства. Але деякі принципи можна сформулювати і в ДД.
 
1. Для того, щоб діяти швидко і ефективно, потрібно мати волю, повноваження і фінанси. Воля у суспільства є, повноваження і фінанси мають бути відібрані у пострадянської ієрархічної системи і зосереджені в руках суспільства і обраних ним органів самоврядування.
 
2. Кошти країни складаються з трьох частин: (1) приватні, (2) ті, що забезпечують функціонування системи управління і (3) ті, що забезпечують життя громад і діяльність громадянських асоціацій. Головний масив коштів має знаходитись в приватному володінні і розпорядженні.
 
3. У випадку війни саме приватні кошти стають основою обороноздатності країни. Громадяне самі, через свої волонтерські організації, створюють добровільні військові підрозділи, замовляють і сплачують додадкове озброєння і спорядження, спрямовують підрозділи в державні учбові центри і фінансують їхню діяльність.
 
4. Роль держави в житті країни стає специфічною. Вона зводиться до утримання системи безпеки, системи довгострокового планування, системи міжнародних відносин. Решту перебирають на себе самодіяльні утворення – бізнес і громадянські асоціації.
 
5. Для перетворення системи управління з авторитарно-мафіозної на народну суспільству треба: (а) остаточно впевнитись, що чорного кобеля нє отмоїш добеля і кинути сподіватись на «боротьбу з корупцією», (б) всю енергію спрямувати на утворення необхідних структур самоуправління.
 
Вчора я прогулявся в магазей, побачив нові ціни і зрозумів, що починається нове життя, адже для старого тупо не вистачить коштів в гаманці і в банці. Цікаво, чи зрозумів що-небуть наш громадянський актив?
 

 

© Карт [10.03.2015] | Переглядів: 2621

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.6/30

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook