для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Сльом 134


Сльом 134
    Здоровенькі були, шановні поети і поетеси, а також всі небайдужі до поетичного слова. Я звернув увагу, що є багато потенційних поетів і поетес, але римоване слово в них не завжди виходить, а без рими, висловлюється думка, та не виходить вірш. Тож пропоную сьогодні попробувати свої здібності та талант в такому не дуже розповсюдженому в нас жанрі як ТАНКА.
    На попередньому сльомі я пропонував кожному ведучому робити лікбез по примудростях поезії. Тож, як ініціатор цієї ідеї перший і розпочну.
    Ну по-перше, що таке ВІРШ? Пояснюю. Вірш – це яка завгодно думка, викладена в письмовій формі що не подобається Павлотексу. Як що під Вашим творінням Паша поставив двійку, можете вважати, що ви написали вірша. Чим більше їдких Пашиних коментів під Вашим творінням, тим Ви геніальніший. Тож, що таке вірш – розібрались.
    Тепер, що таке ТАНКА. Танка – це не та танка що в АТО. Це така танка, що є своєрідний стиль японської поезії, на зразок нашої епіграми. Тільки в епіграмі за звичай, в чотирьох рядках з римованими 1 – 3, 2 – 4, або 1 – 2, 3 – 4, або 1 – 4, 2 – 3 рядками намагаються висловити закінчену і влучну думку чи характеристику про когось чи про щось, а танка, це – в короткій формі також висловлюється закінчена, коротка і влучна думка про когось, чи про щось. В танка рима не потрібна, точніше – не обов’язкова (інколи римують четвертий та п’ятий рядок). Але дуже важлива кількість складів у кожному з п’яти рядків. Структура танка 5 – 7 – 5 – 7 – 7 вважається класичною, незмінною і єдино правильною. Танка в перекладі з японсько, це - коротка пісня. Але, як що не вдається влізти в 31 склад та п’ять рядків, то можна писати українську танку по власних правилах. Приклади поезії танка:
 
Висока ціна
те синиччине "цінь-цінь":
ціни на хлібець,
так уже підскочили,
що "цінь-цінь" не хочеться!
 
Хмурого часу
я вибрав воїна шлях
я піду, мабуть…
Ворога бити в АТО,
мамо настав на путь.

    Я думаю зрозуміло. Тепер тема танка. Позавчора рашка святкувала день розгрому красної армії німецькими добровольцями під Нарвою. До цього свята і в нас в Україні відносяться неоднозначно. Старше покоління чоловічого населення практично все служило в нєпобєдімой і лєгєндарной. Ще декілька років тому, більшість чоловічого населення, якому за сорок, випивало по чарчині за лєгєндарную. Враховуючи ж сьогоднішні події, хочеться випити за упокой нєпобєдімой і лєгєндарной. Тож тема сльому: «23 февраля вичєркнєм с календаря».
    Бажаю успіхів та наснаги у творенні танка, бронетранспортера, самохідної артилерійської установки чи на крайній випадок - автомата Калашникова.
 
Девіз конкурсу:
Зранку — на ДУРДОМІ, ввечері - в кожному домі.
Почнемо, колеги! З Богом!.. Успіхів!..

Правила:
 
1. Предмет змагання - написання сатиричного (!!!) вірша на актуальну тему.
2. Тема обирається серед найбільш актуальних (бажано - неоднозначних) подій тижня ведучим щосереди.
3. Після оприлюднення теми учасники мають можливість працювати два дні: середа-четвер. Підсумки підводяться у п'ятницю зранку (якщо зможе підвестися ведучий).
4. Обсяг конкурсного вірша - не більше тисячі ста двадцяти п'яти строф (все одно ніхто не читає ці правила).
5. Кількість конкурсних віршів не обмежується, але бажано не менше одного.
6. Переможець виводиться з кількості кліків "згоден" під конкретним постом (опція "не згоден" до уваги не береться).
За однакової кількості голосів, перемагає вірш, котрий викладався пізніше.
7. Переможець, як уже говорилося, отримує титул кращого Слемака і має проводити наступний конкурс.
Тобто в середу він раненько встає, викладає ІМХО з назвою "Сльом", в якому містяться ось ці правила і тема.
8. Ведучий НЕ МАЄ ПРАВА викладати конкурсні вірші ( але  їдкі коменти — може).
© TVOREC [25.02.2015] | Переглядів: 2285

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.4/11

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook