для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Зустріч з міністром


Зустріч з міністром
Приїхав сьогодні до Кіровограда міністр освіти. Сильно Сергію Мироновичу приспічило поспілкуватися зі студентами. І це правильно, особливо якщо врахувати європейський вектор розвитку освіти в Україні.
 
Але ж є одне але. Як я дізнався про візит міністра.
Дізнався я про нього з ось такого повідомлення:

 
Євроінтеграція освіти, на мою скромну думку, виглядає дещо дивно, коли студенти дізнаються про зустріч з міністром за день до неї. Це в канікулярний час, коли половина студентів виїхала з міста. Та й наказовість запрошення на зустріч у поєднанні з погрозою, що зла тьотя декан перевірить явку студентів попахує совком...
Втім, це, скоріш, вина не міністра, а деканату.
 
Отож, добровільно зі своєї групи прийшов лише я (цікаво, все ж, хто нині керує освітою).
 
Прийшов за десять хвилин до дванадцятої, зайняв місце у напівпорожній актовій залі і став чекати.
За двадцять хвилин місця в актовій залі закінчились і "бажаючі" поспілкуватися з міністром приречені були знайти своє місце у коридорі.
 
За годину на сцену вийшов ректор і сказав, що міністр затримується.
"Начальство не опаздывает. Оно задерживается" - ще один важливий європейський принцип.
 
Я про себе загадав так: якщо Квіт вибачиться за запізнення, то не все ще втрачено.
 
За п'ять хвилин до чотирнадцятої, обласканий оваціями залу, на сцену вийшов міністр Квіт. Не вибачився.
Почав так: "Доброго дня. Мене звати Сергій Миронович. Як Кірова, на честь якого названо ваше місто".
Градус євроінтеграції неухильно рісbiggrin
 
Далі міністр розказав, які широкі перспективи відкриває новий закон про освіту. Зауважив, що надалі освіта базуватиметься на ідеї автономності університетів, на їхньму самоуправлінні. Має зрости вимогливість студентів до викладачів, викладачів до студентів, їх разом до адміністрації і адміністрації до них. Після прийняття закону кількість вишів зменшилась до 280-ти, а за підрахунками Квіта до кінця року змешиться до 210-ти, а це означає, що залишаться найкращі.
Власне, якщо говорити прямо, десять хвилин полив воду і перейшов до частини запитань із залу.
 
Перше питання поставив кадет Льотної академії:
1) Ми вчимося на пілотів. Отримуємо багато теоритичних знань, але скільки навчаюся - жодного практичного заняття не було.
2) У вишах процвітає корупція. Як ви плануєте з нею боротися?
3)Мені цікаво займатися наукою, але не бачу від викладачів жодного сприяння.
 
Відповідь:
1) Це наш пріоритет. Ми все зробимо щоб ви отримали практичні знання.
    (Що все вони зроблять? Коли? Як? Непойнятно)
2) Міністерство зі свого боку допомагає усім чим може і як може.
    Корупція - це проблема, яку студенти здатні вирішити самі. Не платіть хабарів!
    (Як чинити в ситуації, коли несплата хабаря тягне за собою виключення з університету, міністр не уточнив. Про обіцянку, дану студентам наприкінці лютого про створення антикорупційного органу при міністерстві промовчав.)
3) Це наш пріоритет. Мене обурює таке ставлення до студентів!
    (І що далі?)
 
Викладач з кафедри філософії й політології запитав навіщо з переліку обов'язкових дисциплін було прибрано українську мову, історію та філософські науки.
Міністр відповів, що неварто перейматися, адже він відмінив указ, який робив обов'язковими комплекс наук, де крім зазначених було фізвиховання та безпека життєдіяльності.
І продовжив: "Я запитував у Кембриджі, чи є в них обов'язкові гуманітарні дисципліни. Мені сказали: "Так, історія цивілізації". Ця дисципліна включає в себе багато гуманітарних дисциплін і на неї виділяється більше часу. Ми не хочемо нав'язувати університетам, які конкретно дисципліни вони мають викладати. Ми хочемо, щоб університети самі вигадували нові дисципліни".
 
На запитання як нараховуватиметься заробітна плата викладачам Квіт відповів розмито. Він просто описав як це відбувається у тому таки Кембриджі. За контрактом.
Як стосується кембриджська система українських вишів, чи буде вона запроваджена, чи треба нам до неї прагнути пояснено не було. Проте звучала теза: "Ось побачите, кількість годин на всі дисципліни зменшиться, і це не відіб'ється на заробітній платі" (Це при тому, що кожен викладач плачеться студентам, що йому виділили мало пар і він не може в повному обсязі розкрити нам суть дисципліни, що викладає. КОЖЕН.)
 
Старенький професор з природничо-географічного скаржився, що кілька разів відсилав листи різним президентам і ніякої відповіді не дочекався. Міністр явно хотів відбутися від діда. Сказав, що це, на жаль, нормальне явище і що до президента ті листи скорше за все не дійшли. Тож нехай він відсканує листа і надішле на Квітів e-mail.
 
У залі було піднято ще десять рученят, коли міністр вибрав одну і сказав: "Ваше питання буде останнім, бо я поспішаю" (на той момент була чотирнадцята година двадцять хвилин.)
 
Студент поставив таке питання: Я навчаюся на політолога і не відчуваю зацікавленості держави у моїй професії. Немає інших перспектив, як просувати в майбутньому до влади якусь партію чи окремого політика. Як міністерство може на це відреагувати?
Відповідь: Якщо ви не матимете змоги влаштуватися за фахом, завжди є змога влаштуватись на якусь іншу роботу. На дурний кінець хоч би й вантажником (дякую, Миронич, ми знаємо)
Якщо ви хочете займатись науковою роботою, то треба бути закріпленим за певним університетом (дякую, Миронич, ми знаємо)
А якщо ж ви хочете давати оцінку політичним подіям, що відбуваються в країні ставайте журналістом. Журналістика відкриє перед вами великі перспективи (сказав викладач журналістики)
 
А тепер я поспішаю - сказав міністр - у мене тут дуже напружений графік, а хотілось би зробити ще щось добре для цього міста. І пішов. По-англійськи. Не попрощавшись.
 
Занавєс

Підсумок: дві години студенти і викладачі трьох навчальних закладів чекали на півгодинну зустріч з міністром, схожу на мівіну: лапша і вода (Ну, то лиш на мою скромну думку, звісно).
© @ндрійко [05.02.2015] | Переглядів: 4357

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.2/56

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook