для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Воєнний стан чи державний рекет?.


Воєнний стан чи державний рекет?.
У цей складний час багато волонтерів чим може допомагає фронту. І це дуже добре. Так само і держава робить багато для того, щоб забезпечити, як вона називає, АТО, всім необхідним. Але це не значить, що при цьому держава має порушувати закони.
 
У мого знайомого на протреби АТО з фірми конфіскували вантажну машину.  Я йому пояснила, що це суперечить Конституції. А він сказав, що йому під ніс тицьнули якусь там Постанову Кабінету Міністрів. Але жоден Закон, і ніякі постанови не можуть бути чинними, якщо вони суперечить ОСНОВНОМУ закону, бо Конституція - це Закон ПРЯМОЇ дії, тому при відмові йому би по закону нічого не могли би зробити.
 
Конституція України. Розділ I ст.8.
Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.
 
А що ж каже Конституція з приводу наведеної мною ситуації? А каже вона наступне:
 
ст. 41 Конституції України.
Примусове відчуження об'єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об'єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану. Конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.  Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.
 
Це ж саме твердить і Закон «Про оборону України»
Стаття 17. В умовах воєнного стану відповідно до закону допускається примусове вилучення приватного майна та відчуження об'єктів права приватної власності громадян з наступним повним відшкодуванням їх вартості у порядку та терміни, встановлені Кабінетом Міністрів України.
 
Воєнний стан хтось оголошував? Ні. Тож виходить, що держава займається рекетом ?
 
То може пану Президенту варто це все поставити на законну основу, і оголосити той воєнний стан, який вже давно треба було оголошувати? Що заважає? Може заважають колеги олігархи? Адже тоді усі ті їхні фабрики-заводики можуть перепрофілійовуватись на потреби війни, або взагалі відчуджуватись? А може це й добре? Може краще було б, щоб шоколадки "Рошен" для воїнів не закуповувались волонтерами, а напряму з фабрики надходили на фронт?
© Даяна [26.01.2015] | Переглядів: 3777

2 3 4 5
 Рейтинг: 40.2/53

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook