пароль
пам’ятати
[uk] ru

ДЕЛАТЬ НЕЧЕГО В СЕЛЕ. Чому селяни не можуть допомогти армії та країні, хоча дуже цього хочуть


ДЕЛАТЬ НЕЧЕГО В СЕЛЕ. Чому селяни не можуть допомогти армії та країні, хоча дуже цього хочуть
Коли держава каже, що в неї немає на щось грошей - не слухайте. Зараз я вам розкажу, як держава сама не хоче, щоб люди наповнювали бюджет. Історія така.
 
Мій батько – фермер. Живе в селі Пролетарське Олександрійського району Кіровоградської області. У нього в оренді було 32 гектари державної землі. Договір оренди скінчився 2 липня 2014-го року. Згідно з законом документи на продовження оренди потрібно подати за місяць до закінчення строку попередньої оренди. Документи батько подав своєчасно – 29 травня. Тим не менш Держкомзем не хоче продовжувати договір оренди з невідомих причин.
 
У контексті нашої країни можна було б припустити, що її вирішили віддати комусь іншому. Але ж ні – земля "гуляє" вже п'ятий місяць, а Держкомзем не може навіть пояснити причину відмови. Та й відмови як такої немає. Ось ключові моменти цього серіалу.
 
Спочатку Держкомзем грався в свою улюблену гру "У вас не вистачає документів". Робиться це приблизно так:
 
- тобі дають перелік документів;
 
- ти збираєш документи згідно з цим списком і відправляєш їх в Держкомзем;
 
- Держкомзем скромно мовчить, аж доки сам не поцікавишся: "На якому етапі справа?";
 
- потім кажуть: "А у вас не вистачає якогось документа". Ти питаєш: "Як не вистачає? Я ж збирав їх відповідно до списку, який ви мені надали". "А отут ще один документ з'явився", - кажуть;
 
- ти досилаєш ще один документ;
 
- далі все починається спочатку: тобі знову кажуть, що чогось не вистачає і так до безкінечності.
 
Саме після такого "цирку" батько поїхав до Кіровограду, де один із керівників Держкомзему (а в постреволюційний період вони мінялися досить часто – було щонайменше троє) люб'язно запропонував йому… подати на організацію до суду. "Нехай суд нас зобов'яже, і тоді ми продовжимо вам оренду", – сказав чиновник. Чому оренду землі просто не продовжити отримавши за це гроші, яких не вистачає країні та армії – ніхто пояснити не зміг.
 
ОК, подали до суду.
 
На одному із засідань виявилося, що документи, які батько відправив Укрпоштою замовним листом ще 29 травня 2014-го року були зареєстровані в Держкомземі майже через два місяці – 22 липня. Суд зробив запит до Укрпошти, і 3 лютого на основі цього запиту ухвалить рішення. Принаймні мав би.
 
Очевидно, якщо підтвердиться, що документи таки вчасно були передані і лише з вини Держкомзему чи тієї ж Укрпошти не вчасно зареєстровані, рішення для нас буде позитивне.
 
Але ця ситуація стандартна для нашої країни і не факт, що всім цікава. Тому зараз про найцікавіше. Про гроші.
 
Оренда землі на рік коштує 5 відсотків від її вартості. 32 га (якщо точніше, то 32,86) - коштує 679 882 грн/рік. П’ять відсотків від цієї суми - 33 994 грн/рік. Через непродовження орендної угоди батько не платить за землю вже 5 місяців. За цей час він би заплатив державі – 14 160 грн. Людей, яким не продовжили оренду землі, батько знає щонайменше п'ять осіб. Це тільки невеличка частина з навколишніх сіл нашого району. Уявіть тепер, скільки коштів недоотримує держава загалом через незрозумілі дії обласних Держкомземів. Чи це тільки в нас таке?
 
І насамкінець – кілька цікавих фактів
 
Міністр АПК хоче віддавати землю в довгострокову оренду, а Держкомзем пропонує "не більше ніж на п’ять років".
 
В недавньому інтерв'ю міністр АПК Олексій Павленко розповідав, що вони готують законопроект згідно з яким не можна буде брати землю в оренду строком менше ніж на сім років. Причина така: люди не дотримуються сівозміни. Беруть землю на кілька років, засівають її "важким" для землі соняшником, виснажуючи таким чином. Потім земля повинна стояти довгий час "під паром", бо не здатна видавати нормальну урожайність. А якщо вона буде в довгостроковій оренді, то людина буде сама зацікавлена в дотриманні сівозміни.
 
Все начебто логічно. Тільки є питання. Чому в Держкомземі, при укладанні договору про оренду на спроби взяти землю хоча б на 10 років, кажуть: "Та то багато. Давайте хоча б на п'ять оформимо"?
 
Про пролетарських корів, у яких землі більше, ніж було у Януковича
 
Земля ділиться на дві категорії – орна земля та пасовиська. Коли Радянський Союз розвалився, сільське господарство було в руїнах і у людей не було можливості обробляти землю. Через це значну частину орних земель перевели в статус пасовищ, в якому вони знаходяться й досі. Зокрема, на території сільської ради є 150 гектар землі, переведених під пасовища. Крім цієї землі, є ще пасовища, на яких випасались 3 череди колгоспних корів і одна череда корів мешканців села. Це при тому що тваринництво у нас не функціонує – воно просто знищене, а ферми розібрані на цеглу. Випасати нема кого – хай мене вже вибачають ті 50 "людських" корів, яким і тих пасовищ, які є, забагато. Нагадаю, Межигір’я Януковича було розташоване на 136 га.
 
Отже. Покрокова інструкція "Як заробити гроші".
 
Крок 1: Ініціюйте переведення цих 150 га земель із статусу "пасовище" в статус "орна земля".
 
Крок 2: Здайте її в оренду і щороку отримуйте трохи більше 150 тисяч гривень.
 
Крок 3: Продовжіть оренду тієї землі, яка вже була в людей, і вона принесе вам гроші.
 
Крок 4: Проаналізуйте ситуацію по всій країні і зробіть те ж саме, що в перших трьох пунктах.
 
Крок 5: Ну і надавайте профілактичних "лящів" тому, хто цього заслуговує. Адже все залежить від контексту. Контекст, в якому живемо ми, зараз вимагає називати таку діяльність Держкомзему – підривною.
© sasha_oz [22.01.2015] | Переглядів: 3573

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.7/33

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати