пароль
пам’ятати
[uk] ru

Трохи про комунальні послуги


Трохи про комунальні послуги
Ой дурять нас панове, той що «куля в лоб» і Карамелькін. Ой дурять. Ні, кажуть вони ніби-те вірно, з гарячим блиском в очах, з переконливістю в голосі, але їх підводять сволочі міністри, які роблять все навпаки. Ну де ж вони такі беруться! Торік, «той, що куля в лоб», до нестями горлав, що власного видобутку газу нам, громадянам України вистачає з головою. Як на мені здається, він тоді не брехав. Зараз він навіть і не згадує про газ власного видобутку та й каже, що нам потрібно сплачувати за газ ціну, економічно обгрунтовану. А яка ж вона, економічно обгрунтована, він не сказав. Адже ціна видобутку власного газу, з урахуванням усіх податків, транспортних витрат і прибутку газовидобувних підприємств, а вона не маленька, становить близько 50 доларів за 1000 кубометрів. В якій, власне сама видобуток газу коштує всього два долари. Виходить, що ми повинні платити за газ, якщо долар коштує 20 гривень, всього 1000 гривень за 1000 кубометрів. Що ми приблизно і маємо. Але що вони хочуть! Підвищити вартість газу для нас в 5-8 разів, а це буде, беперечно в 8 разів. (Шуфрич радо, за таку ціну, тому «що куля в лоб», готовий буде давати відкатик % 50). Тоді ми маємо сплачувати за газ 8000 гривень за 1000 кубів, або по 500 доларів за 1000 кубів. За такою ціною навіть Росія нам не продає газ.
 
Вони волають про економію газу й застосуванню зберігаючих технологій. І що пропонують нам? І навіть готові давати субсидію! Які він добрі та й велелюбні, особливо до пенсіонерів. Кажуть, переходите на будь-які обігріваючи котли; працюючих на вугіллі, на солярці, на дровах, на брикетах, але тільки не на газові. Уявіть ситуацію. Сім'я пенсіонерів, а нас повірте, немало, живе на 25, ну не будемо садистами, на п'ятому поверсі. Що пропонує «той, що куля в лоба». Він пропонує мені, що живе на п'ятому поверсі поставити піч посеред хати і опалювати її вугіллям, або чим небудь іншим. Виникає перше питання, де зберігати необхідну кількість вугілля, або солярки, або дров на всю зиму? Сараїв немає, та й якби вони були б, то такий цінний продукт не проживе там і тижня. Вкрадуть самі ж сусіди, тим більше, пенсіонер, якому років сімдесят, навряд-чи зможе дати відсіч здоровенному бугаєві-сусідові. Не кажучи вже вартості цих благ цивілізації. Вугілля, а на зиму його треба не менше трьох тонн, коштує в роздробі 2500 гривень / тона, гас - 20000 гривень за 1000 літрів і так далі.
 
Друге питання. Доставка цього вугілля, солярки, дров на поверх, де живе пенсіонер. Кожен день підніматися з кількома відрами вельми скрутно для похилого віку, а зберігати у хаті? Спробуйте тонну вугілля висипати у себе посеред кімнати. Дуже  зручно? Або бочку солярки. А той, «кому куля в лоба» і Карамелькін, вважають, що це нормально, що це дуже скоротить нашу залежність від Кремля.
 
Я не такий видатний економіст, як наприклад Пинзеник або Бойко, що вишки вкрав. Я послинив олівець, взяв клаптик газети і прикинув, у що нам, в масштабі країни обійшлася б повна теплофікація, у вигляді установки в кожну хату двоконтурного гозового котла, в порівнянні з опаленням через величезні котельні.
 
В моїй хаті встановлен двоконтурний котел і я вам кажу, що для отримання тепла, гарячої води та приготування їжі, в мене, в середньому витрачатися 200 кубічних метрів газу на місяць. Влітку, десь кубів двадцять п'ять, взимку 350-400 залежно від зовнішньої температури. Я підрахував, що в мене середньорічна витрата газу на 1 квадратний метр площі, дорівнює трьом кубічних метрів газу. Я гадаю, що такий же витрата газа буде і по всі країні, якщо їм усім встановити двоконтурні котли. Тепер прикинемо, скільки у нас житлової площі в країні.
 
Нас було всього, до Криму і Донбасу близько 45 мільйонів чоловік. Віднімемо Крим і Донбас. Виходить близько 38 мільйонів чоловік. Я припустив, що на кожного жителя нашої країни, (об'єктивних даних я не знайшов, інформація мабуть засекречена!) припадає 15 квадратних метрів. Та це не суть важливо. За допомогою нехитрих розрахунків виходить, що для опалення, гарячої води та приготування їжі, для ВСЬОГО населення країни, включаючи бомжів і новонароджених, необхідно всього 17 Мільярдів кубічних метрів газу, що в грошовому відношенні має бути приблизно 17,5 Мільярдів гривень. Запам'ятаємо цю цифру.
 
Для порівняння, проведемо такі ж розрахунки, на ці ж квадратні метри нашої країни, якщо всі будуть опалюватися централізовано. На 570 мільйонів квадратних метрів площі опалення гарячої води та приготування їжі, необхідно витратити близько дев'яносто Мільярде гривень. (Приблизна вартість опалення, горячої води та приготування пищі становить 10 гривень  на один квадратний метр площі)
 
Порівняйте дві цифри. 90 і 17. Тепер зрозуміло, чому «кулею в лоб вдарений» категорично проти індивідуального газового опалення. Вони з централізованого отримують колосальні прибутки. Але те, що індивідуальне опалення економічно дуже вигідно, є ще й екологічна составляюча.
 
Не треба буде в таких кількості добувати вугілля. Його потрібно буде добувати тільки для хімічної промисловості, а її потреба у вугіллі в сотні разів менше, ніж на теплові електростанції. Отже, закриємо 95 відсотків шахт.
 
Треба буде набагато менше заліза для теплових труб та іншого. Зменшаться шкідливі викиді в атмосферу.
 
Не мають диміти теплові електростанції. Зменьшаться огидні викиди в атмосферу.
 
Звільниться площа під поля і сади, через закриття непотрібних шахт.
 
Зменшаться доходи Ахметкових, Шуфричей та іже з ними.
 
Не будуть щороку переривати канавами все міста, ремонтуючи діряві труби, потім засипаючи туди дефіцитний річковий пісок, виходить, менше будуть побиватися річки.
 
Звільниться величезна кількість людей, який мають знайти (де?) іншу роботу.
 
Здається, як буде добре. У кожній хаті буде тепло, гаряча вода і всі будуть щасливі. Ан ні. Я в цьому питанні переконаний песиміст. Цього ніколи не буде, ні за якої влади. Бо владі, будь-який, не потрібні вільні, не залежні від них люди, навіть в такому питанні, як комунальні послуги. Мене дивує інше. Чому таке очевидне питання не педалюється у Верховній Раді нашими «демократами»? Мабуть їм, як і всім Шуфричам, це не потрібно.
© Tutanhamon [23.12.2014] | Переглядів: 3403

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.3/40

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook