для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Карателі у Грозному, Китай і вугільна афера.


Карателі у Грозному, Китай і вугільна афера.
Привіт працююча країно!
 
Висловлюю тобі щире співчуття, вихідні закінчилися, всі свята відгуляні, всі смачні столи з’їдені, весь запланований на вихідні алкоголь спожитий і новий тиждень знову нагадує, що місце зустрічі змінити не можна. Місце зустрічі – це робота. Отже, в понеділок зраночку – огляд подій за тиждень. З Вами публіцист і письменник Дмитро Калинчук. Ніяких заказух і упередженості, що бачу те співаю, якщо не співаю про щось – або не бачу, або не вважаю за важливе.
 
Новина яка вразила – український актор Олексій Горбунов відмовився від всіх зйомок у російських фільмах. Можна лише пишатися мужністю митця – українське кіно за роки незалежності так і не розвинулося, а шлях на російські екрани виконавцю ролі блазня Шико у фільмі «Графіня де Монсоро» після такої заявки заказаний назавжди. Добровільно відмовитися від найбільшого джерела прибутку – це сильно і дано не кожному.
 
Українські бізнесмени які досі, попри всі заборони і відверте з них знущання, намагаються продавати в Росію сир, такої твердості рішень досі не проявляли.
 
Новини від заклятих друзів – мешканців Російської Федерації. Зухвала розправа у Грозному! Карателі кремлівської хунти, за підтримки танків та БТРів потопили в крові мирну акцію не менш мирних чеченських ополченців. Доведені до відчаю чеченські прибічники реальної (а не декларативної) федералізації Росії вдалися до акції громадської непокори у вигляді захоплення Будинку Друку. В процесі придушення справедливого виступу, карателями були завдані ушкодження Будинку Друку, постраждали сусідня школа і був спалений ринок. Кишенькові ЗМІ кремлівської хунти вже відзвітували про загибель 10 карателів, але зухвало зменшують кількість загиблого цивільного населення та школярів, цинічно заявляючи лише про одного убитого мирного мешканця.
 
Відкритими наразі лишаються питання: що викликало у ту саму ніч пересування по Москві у напрямку Кремля кортежів з блимавками та кружіння вертольотів і літаків над резиденціями Служби зовнішньої розвідки та Головного розвідувального управління армії РФ (про них повідомив журналіст Аркадій Бабченко)? Сталося ще щось, чи виступ уже забутих бойовиків Доку Умарова викликав таку шалену реакцію Кремля? Незрозуміло чому 15 ополченців (рівно стільки влазить у три легковушки), що захопили не найбільшу будівлю в Грозному, чавили з танками і БТР-ами? Їх було насправді не 15? Як голова маріонеткового уряду Чечні Рамзан Кадиров зважився спалити ринок, який належав на секундочку, йому самому? І де поділися хвалені російські «Альфа» та «Вимпел»? Героїчно загинули у Донецькому аеропорту від куль українських кіборгів? Питання всі риторичні – правду ми дізнаємося в кращому разі після розвалу Росії, тобто – не скоро.
 
Як казав Бонапарт у відомому анекдоті, «Якби у мене була газета «Правда» світ ніколи не дізнався б про поразку під Ватерлоо». А якби у нього були кремлівські ЗМІ…
 
Шерше бабло – саме ця думка не дає спокою кремлівським очильникам. Москва відмовилася від реалізації проекту «Південний потік» - офіційно через непоборну позицію Євросоюзу (очевидна причина набагато простіша – грошей нема). При цьому наразі Кремль заявляє, що насправді це він об’явив газову війну Європі, бо, мовляв тепер побудує газогін до Туреччини, і Європі доведеться купляти у неї газ самій і самій будувати газогони.
 
Все як в анекдоті «Куме, а чому ви весь час галасуєте, що ваша сусідка хвойда? – Бо зі мною не кохається».
 
Прем’єр РФ Дмітрій Медведєв підписав розпорядження про продаж 19,5% компанії «Роснєфть». Час для продажу – гірше не придумаєш, в Росії скажена інфляція, сама компанія знаходиться під санкціями, а в Європі лютує рецесія, тобто вільних грошей для купівля компаній ніхто не має і вигідно продати акції не вийде. Проте експерти вже подейкують про можливого покупця компанії – китайську держкорпорацію CNPC. Можемо привітати громадян Росії з успішною реалізацією проекту зливання Росії Китаю, і порадити юним росіянам вже зараз читати казки про мавпячого царя Сунь У-куна та драконоборця Нечжа. Коли прийде час їм народжувати дітей, казки про Іллю Муромця та Бабу Ягу цілком можуть стати уже не актуальні.
 
А тим часом московська влада заявила про готовність повернути у парки столиці продажу пива та легких вин. Наразі продаж і пиття пива на вулицях російських міст – заборонене. Захід перевірений – Сталін дірки в бюджеті також затикав доходами з дешевої горілки.
 
Президент Росії Владімір Путін підписав закон про заморозку пенсійних накопичень на 2015 р., згідно закону всі пенсійні накопичення громадян у 2015 р. не будуть передаватися у недержавні пенсійні фонди та керуючі компанії а підуть виключно на фінансування страхових пенсій. З огляду на те, що російський «Фонд національного благосостояния» вже перетворений фактично на заначку для порятунку російських компаній, постраждалих через падіння цін на нафту та санкції – заходи більш ніж зрозумілі. Росіянин, що живе на пенсії і соцдопомоги – головна опора і електорат правлячого російського режиму.
 
А тим часом російський президент Владімір Путін порадував місто і світ новим посланням. Приказка «москаль не збреше – не скаже» здійснилася знову, заявивши про намір зафіксувати наявні податкові умови для російського бізнесу на кілька років, містер «Ла-ла-ла», забув нагадати що за вже підписаними постановами, з початку 2015 р. податки в Росії різко зростуть, і тоді їх можна хоч фіксувати, хоч ні. А от російські чиновники схоже всерйоз увірували у здатність їхнього президента панувати над стихією ринку, голова «Роснєфті» Ігор Сєчін заявив не багато ні мало, що Послання Путіна змінить ціни на нафту. Ціни на нафту сподівання російського чиновника не виправдали і 5 грудня знову просіли.
 
Мураха ходила по джунглям і всім звірам казала «Я сильна!» Нарешті слону це набридло і він її просто здув. Мураха піднялася і задумливо промовила: «Сильна я. Тільки надто легка».
 
Керувати стихіями ринку не під силу Путіну, а розібратися з дивним фактом масової смертності російських військовослужбовців влітку і восени цього року виявилося не під силу Головному військовому слідчому управлінню Слідчого комітету Росії. Відомство відмовилося розслідувати ці випадки. Хто б сумнівався?
 
А з управління соціально-економічного співробітництва з країнами СНД (керованого помічником Путіна Владиславом Сурковим) звільнилися Борис Рапопорт і трохи раніше Володимир Авдєєнко які безпосередньо займалися питаннями підтримки терористичних організацій ДНР та ЛНР. За даними російських «Ведомостей» раніше звільнилися ще 5 чи 6 чиновників того самого відомства і хто зараз займається в АП РФ українським питанням – не відомо. Чиновників, які вже явно обмішурилися на українському питанні, схоже міняють на інших. Приготуємося до гіршого – хорошому зрадіти встигнемо завжди.
 
І остання новина про Росію – Європа вкотре повідомила яку насправді ціну мають європейські цінності. Вперше після впровадження санкцій, російський «Газпром» зумів взяти в Європі кредит – 390 млн євро, які йому надав італійський банк UniCredit. Свої дії банк виправдовує поправкою прийнятою керівництвом ЄС 5 грудня, згідно якій низка російських банків зможуть отримувати довгострокове фінансування (на термін більше за 30 днів) від банків ЄС, якщо, цитую: «метою залучення такого фінансування є підтримка кредитоспроможності юридичних осіб, зареєстрованих на території ЄС і таких що належать російським банкам більш ніж на 50%». Поправка стосується «Сбербанка», ВТБ, «Газпромбанка», «Внешекономбанка» і «Россельхозбанка».
 
Я не зла людина. Але якщо Європі можна так легко забувати про Будапештський меморандум і низку інших дипломатичних угод щодо недоторканості України, то може і Україні час послати Європу куди подалі і, наприклад, повернути смертну кару для зрадників, мародерів та дезертирів – істот яких карали на смерть протягом всієї історії війн? Чи не жирно виходить, коли ідеться про Україну – нам диктують умови, викручують руки і вимагають дотримуватися правил, а як про Росію?…
 
Росія діє цинічно і жорстко, в Кремлі гарно знають, що на Заході чимало незадоволених санкціями проти РФ – європейський бізнес несе через них неабиякі збитки. Рецесія в країнах Європи почалася задовго до російського вторгнення в Україну, а отже невдоволення громадян ЄС – гарантовано. А політикам треба думати про рейтинги.
7 грудня масові заворушення відбулися в трьох містах Греції – поліція відзвітувала про 211 заарештованих у Афінах і про 25 – у Салоніках. Нагадаю борги Греції сягнули таких обсягів, що кілька років тому керівництво ЄС всерйоз обговорювало можливість виведення Греції з зони євро. Нещодавно масові заворушення викликані політикою бюджетної економії сталися у Брюсселі. Європейські цінності – справа хороша, але європейці в першу чергу печуться про свої проблеми, тобто – дуже люблять євро. Україні треба пам’ятати про це і не покладати на Захід надмірних сподівань.
 
А от у Китаї таких проблем нема, там будь-які невдоволення вгамовуються швидко і вельми ефективно. Секрет Полішинеля – ніякої демократії у Китаї немає, країною керує одна корпорація – Компартія. У Китаї скажена корупція – за цьогорічним рейтингом міжнародної організації Transparency International, Китай пересунувся з 80-го на почесне 100-е місце в переліку зі 175 країн. Нагадаю корупція у Китаї карається розстрілом. І от ця сама партократична і проїдена корупцією економіка, за даними МВФ, видала обсяг національного економічного виробництва у $17,6 трлн проти $17,4 трлн у США.
 
Простіше кажучи, Китай економічно наздогнав і перегнав Сполучені Штати Америки!
 
Я чогось перестаю розуміти в цьому житті. Останні 23 роки я ж кожної праски чую, що європейські цінності це very good, а корупція – extremely bad. І от країна в якій є корупція і немає європейських цінностей, виривається в лідери економіки світу, ніби знущаючись з нас-дурників, які за 23 роки побудували виключно люмпенську державу де правлять олігархи, і яка ведучи війну, ледь не кожен крок узгоджує з Європою, яка сама ж нас кидає. Вам не здається, що нас занесло у якийсь не той бік?
 
І до нелегкого життя терористів ДиРи. Маємо привітати одного з ватажків терористів російського громадянина Ігоря «Стрєлкова» Гіркіна – клуб «пенсіонерів ДиРи» поповнився новим членом. Ватаг банд формування «Всєвєлікоє військо Донскоє» Колюня Козіцин заявив, що він «устал» грабувати донбаські міста і через це відправляється «у відпустку». Зробимо вигляд, що ми йому повірили і що сутички кАзачків з російським спецназом, що відбулися минулого тижня до події ніякого стосунку не мають. Терміну повернення з відпустки «атаман» Козіцин не назвав, що цілком логічно – ми пам’ятаємо як так само у відпустку уїхав Ігорюня «Бес» Безлер, а ще раніше – сам Ігорьоша Стрєлков.
 
Три пенсіонера – не два пенсіонера, можна не тільки в Чапаєва різатися, а ще і «на трьох саабразіть», і в преферанс з гуспарчиком зіграти… Стрєлков у білогвардійців гратися любить – мусить уміти.
 
Ще одна новина – в окупованому Стаханові бойовики почали видавати пенсії. Певно, загроза голодних бунтів примусила таки кАзачків відомого донбаського терориста Пашкі Дрьомова трохи заощадити на гульбищах, шльондрах та кокаїнових доріжках, і вкрасти не всі російські гроші, а чимось таки поділитися з людьми. Хоча цілком можливо що гроші не російські, а вкрадені з українських інкасаторів, про пограбування яких (більше 20 машин) щойно відзвітував міністр соцполітики України Павло Розенко. У зв’язку з цим грошей на зарплатні Україна на окуповані терени більше відправляти не буде.
 
Виплатити пенсії і залишити людей без зарплатень – як раз по інтелекту Пашкі Дрьомова та Ігорьоши Плотницького. Охримова свита, тут відрізали – там пришили.
 
І на завершення, як завжди – про події в Україні. Головна подія – штурм облради у Вінниці, подія, яка уже встигла добряче обрости «наклепами у вигляді версій». Дурнею виглядає твердження, що активісти «Свободи» влаштували штурм на замовлення з Кремля. Не до кінця зрозумілі обставини засідання сесії облради, на якому намагалися прийняти рішення про відставку голови облради Сергія Світко. З іншого боку обрання «народного губернатора» справді смердить донецькими вихилясами в стилі терориста Пашкі Губарєва. На всі перелічені події накладаються невдоволення людей явним погіршенням економічної ситуації і неприхованим заграванням призначенців президента Порошенка з колишніми представниками Партії Регіонів. Все це – типова боротьба за владу в місті, де чимало представників місцевої еліти виїхали до Києва, через обрання свого земляка президентом країни. Але цей штурм – далеко не останній. Кілька місяців тому я написав статтю «Бритва Робесп’єра і ніяких але», і мушу повторити вже сказане там – вся логіка подій веде нас до Конвенту, Революційного трибуналу, сяючого леза гільйотини. А потім – до Директорії Барасса, який з повсталими міщанами балакав виключно мовою гармат Бонапарта. Вінницькі події ще раз це підтверджують.
 
Верховна Рада призначила новий уряд, у якому наразі працюють три іноземці. Порадувало призначення Олександра Квіташвілі міністром охорони здоров’я – грузинський досвід реформування медицини Україні дуже потрібен. Щодо решти – сказати важко, поживемо – побачимо. Хоча і не заздрю я жодному з міністрів, становище у нашій державі, як би це сказати м’якше?… Заслуговують на увагу слова екс-заступника Дніпропетровського губернатора, а нині нардепа Бориса Філатова: «Виникає когнітивний дисонанс. Ми запрошуємо іноземців для боротьби з корупцією, але при цьому в нас сидить такий генпрокурор як Ярема. Давайте спочатку приберемо одіозних персонажів, а потім приведемо людей».
 
Теракт в Одесі – зловмисниками був підірваний магазин української символіки. Нічого не поробиш – немає серед прибічників «Третього Риму» людей сміливих. Військові частини чи будівлі СБУ вони не підривають – там можуть і черепа автоматною чергою розвалити. Шахідів серед них також не водиться – здоров’ю шкодить. Наразі воюють вони з барами, трансформаторними будками, та синьо-жовтими прапорцями – більшого не варті.
 
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час виступу у ВР надав низку цифр, що характеризують фінансовий стан нашої економіки. За словами прем’єра, отримавши цього року $9 млрд зовнішньої фіндопомоги, Україна виплатила боргів на $14 млрд. Уряд заощадив 2 млрд грн. на утриманні державного апарату, при цьому на 19 млрд грн. збільшив розходи на оборону країни. Зменшився зовнішній борг країни – від $73,1  млрд до $72,9 млрд. Не густо звісно, але за умови скажених збитків, що їх зазнали українські підприємства (про це – у минулому огляді), за умови війни і інфляції – можна сказати, що ще непогано живемо. При цьому золотовалютні резерви держави вперше за 10 років упали до значення $9,966 млрд. Востаннє міжнародні резерви країни на такій відмітці були 2004 року ($9,715 млрд).
 
І ще трохи цифр. Імпорт товарів з Росії упав на 50%, при цьому експорт упав лише на 32%. Не бачу нічого поганого аби продавати товари до Росії, не треба заважати росіянам фінансувати через податки нашу оборонку. Трофейним автоматом воювати принизливо чи не дуже?
 
Обсяг оподаткованого імпорту в перерахунку на долари США з січня по листопад впав на 20%. Імпорт з країн ЄС впав на 22% з країн СНД – на 42%. При цьому експорт до країн СНД зменшився на 31%, до країн Азії – на 8% а до країн ЄС навіть виріс – на 5% - про все це розповів заступник голови Держфінслужби Анатолій Макаренко.
 
І історія про те, як один крадій ледь усю Україну не заморозив. Печерський суд Києва відправив за грати директора «Укрінтеренерго» Володимира Зіневича. Підстава – махінації з вугіллям. Генпрокуратура встановила, що широко розпарене дешеве вугілля з Південної Африки, контракт на закупівлю якого був підписаний Зіневичем, виявилося неякісним і для опалення українських ТЕЦ непридатним. ГПУ стверджує, всі ці дії директор «Укрінтеренерго» здійснив не через незнання теми, а за цілком конкретний відкат. Наразі закуплене вугілля використовувати можна лише в суміші з більш якісним, ТЕЦ криком кричать що палива у них майже нема, а на вулиці – мороз. Біда сама не ходить – вона з собою другу водить, криза вугілля на ТЕЦ збіглася в часі з аварією на одному з блоків Запорізької АЕС. Наслідок – протягом тижня регіони України зазнавали спершу віяльних, а потім і аварійних відключень, а ті вже викликали акції громадської непокори. Новопризначений міністр енергетики Володимир Демчишин вже заговорив про можливу необхідність закупівлі електрики і вугілля в Росії – не до жиру. Але легко казка кажеться, на кордоні наразі стоять повністю сплачені 500 вагонів вугілля, які москалі нахабно не пропускають, жадаючи аби Україна забезпечувала Крим.
 
Якщо ви читаєте ці рядки – значить електрика в нас ще є. Із чим вас і вітаю.
 
І закінчу на оптимістичній новині – у нас такі зараз приходять від самих громадян. Група волонтерів створила батальйон «Гіппократ» покликаний забезпечити вчасну евакуацію поранених з поля бою в Зоні АТО. Батальйон створив перший мобільний шпиталь (командир – Максим Циганок) для евакуації поранених і надання їм першої медичної допомоги. Важливість цього кроку важко переоцінити – за словами волонтерів в дорозі від лінії фронту до стаціонарних шпиталів гине до 30% поранених. Проблема в тому, що таких шпиталів потрібні десятки, а руки до них дійшли тільки зараз та й те – завдяки волонтерам.
 
5 грудня Україна відмітила день волонтера. Без перебільшення – завдяки цим людям наша держава ще існує. Діана Макарова (Фонд Діани Макарової), Юрій Бірюков (Крила Фенікса), Наталія Воронкова (Волонтерська сотня), хлопці і дівчата з їхніх команд, всі кого знаю і кого ні, і ще тисячі тисячі українських волонтерів – зі святом Вас. Я знаю через яке пекло ви вже пройшли і вірю, що ви не зламаєтеся в майбутньому. Коли в нас такі люди, значить майбутнє нашої держави – дивовижне.
 
А коли так, і друзям, і ворогам, процитуємо старий український анекдот. Скажемо всім їм:
 
Нехай щастить!
© Дракон [08.12.2014] | Переглядів: 4537

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.9/44

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook