для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

"Логіка та риторика" має негайно стати предметом навчання в українських школах та вишах


Я впевнений у близькому евроатлантичному світлому майбутньому України вже через кілька років. Але це не прийде автоматично. Ми повинні, і ми будемо важко працювати для цього. Головним завданням нашого народу на сьогодні, за моїм переконанням, є  максимально швидкий розвиток суспільного мислення - як розгон бойового літака на форсажі.
 
Нижче буде один абзац теоретичного екскурсу, три абзаци з ілюстрацією сучасного стану речей, і потім - конкретна пропозиція.
 
Демократія є політичною системою дорослих націй. Інфантильні нації продукують диктатури. Нації перехідного стану хвилюються згідно з політичною доцільністю для їхніх провідників.  Вибір провідника ними - то є справа випадку.  Невиховані, не вишколені нації роблять власні вади власними катами. Роблять на зло собі, обираючі провідників. Це дивує і самі ці нації і зовнішніх оглядачів. Проте, ніякого дива тут немає. Невихованість народів, є, насамперед, їхньою нездатністю засвоювати інформацію та ефективно спілкуватись.
 
Українці є перехідною нацією, якій трохи не вистачає до того, аби цілком стати дорослою. Не вистачає, як на мене, перекваліфікування потужних демократичних інстинктів у стан усвідомлених правил. Тобто, масової здатності отримувати, аналізувати, використовувати та пам'ятати суспільно важливу інформацію.
 
Людина, яка не має переконати інших, сама погано розуміє. Слухаючи наших депутатів, політиків, журналістів, доходжу висновку, що серед них драматично переважають люди, які, схоже, навіть і не чули слова "риторика", а слово "логіка", не наче, пов'язують виключно із гучністю промов та таким потужним жестикулюванням, що їхньому оточенню влітку має бути завжди прохолодно навіть без вентиляторів. Не має дивувати, що пересічні люди не кращі в цьому за своїх обранців.
 
За таких умов, цілком зрозумілою є переможність популізму, монополія олігархату на ЗМІ, відсутність чіткої артикуляції політичних запитів народу щодо своїх обранців будь якого рівня. Чому був обраний пан Порошенко, а не інший кандидат? Можна наводити аналітичні довідки пост фактум, але, чомусь, ПРЕ фактум звучали лише якісь суто маніпулятивні шмарклі замість конкретних обговорень програм.
 
Пропозиція
 
Україна має негайно підготувати учбові плани з риторики та логіки для шкіл та вишів задля втілення відповідного курсу відразу після Нового року. Цей курс має бути певним чином поєднаний з вивчанням інформатики та історії. Учні та студенти мають навчатися здобувати та аналізувати інформацію, слухати співбесідників та дискутувати. Уроки історії мають бути не лише вивчанням фактів, а, ще більше, дискусіями щодо тодішніх дилем, головних акторів, їхніх суперечок та факторів їхніх перемог, насамперед - довіри та недовіри тих чи інших верств еліти та населення.
 
Раджу ознайомитися, принаймні, із цим:
 
http://uk.wikipedia.org/wiki/%CB%EE%E3%B3%EA%E0#.D0
 
http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%E8%F2%EE%F0%E
 
Слава Україні!
Героям слава!
ukr
© Кіт [26.11.2014] | Переглядів: 1073

2 3 4 5
 Рейтинг: 35.8/10

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook