для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Самовари для Тули...


Самовари для Тули...
     В суботу читаю новини і починаю закипати…
 
     Суть справи. Всі стрічки новин і всі канали ТБ радісно відрапортували про реальну допомогу Україні від США. ЗСУ отримали в зону АТО три спеціалізованих радари (AN/TPQ-36 ?), призначені для контрбатарейної боротьби… Подавалось це у переможному пафосі, а я готовий власними руками придушити теперішнє і попереднє керівництво МОУ, Генерального штабу ЗСУ, Командування Сухопутних військ та ЦРАУ (центрального ракетно-артилерійського управління). В мене вкотре почало стукати в скроні жорстоке питання «Чому?! Чому?! Чому?!...».
 
     Власне, ці питання виникли у мене ще на початку АТО. Ми ж усі пам’ятаємо практично вчорашню проблему невловимої «Нони» та інших артилерійських засобів, які не могли швидко нейтралізувати під Слов’янськом. «Чому?!»
 
     Скільки воїнів ЗСУ і добровольців  було втрачено на горі Карачун та у інших місцях? На чиїх руках їх кров?
 
     Думаєте тільки сепаратисти в цьому винні?
 
     Ще у 80-х роках, коли я вчився у військовому училищі,  нам на кафедрі тактики вперше озвучили таку чудернацьку абревіатуру – РУКи. Розвідувально-ударні комплекси. Вже тоді, тридцять років тому, «кляті імперіалісти» не розглядали розробку зразка озброєння як самодостатнє завдання. Будь-який зразок повинен був функціонувати у автоматизованому комплексі. Уже в ті часи методи ведення війни (вогневого ураження) максимально наближались до (звичайної тепер) електронної гри на ПК.
 
     В даному конкретному випадку це означало б, що на подібному американському радарі командир дивізіону, виявивши на індикаторі точку пуску батареї «Град» противника, «клікав» у точку і пов’язані з РЛС свої артилерійські установки автоматично виводились на потрібні кути (азимуту і нахилу по горизонту) і ОДРАЗУ були готові і, власне, слали «отвєтку».  І не треба повзати на пузі на лінії бойового зіткнення артилерійському навіднику, який по карті голсом з допомогою радіо дає цілевказівку (координати батареї противника) на свій пункт управління, після чого комбат по планшетці вичислює дані для прицілювання і дає команду (щось на кшталт): «По блядському хутору, де вчора командир трипер підхопив… Трубка 15! Приціл 120!...». Після цього крутяться штурвали на гарматі, підтверджується установка потрібних даних і, нарешті «Вогонь!!!». Це методи ХХ сторіччя, а у нас надворі…
 
     Потім було Зеленопілля і втрати від російської артилерії, яка швидко і точно з-за кордону слала «отвєткі» нашим, як тільки «сепари» отримували наші «гостинці» на свої голови. Вже тоді в ЗМІ почало звучати таке  слово, як «Зоопарк».

     Це означало, що такі штуки були розміщені у РФ під самим кордоном і успішно засікали пуски нашої артилерії на глибину до 40 кілометрів. І «отвєткі» прилітали майже миттєво. Чи можна було у такому випадку забезпечити відновлення контролю над кордоном нашими ЗСУ? А у мене було тільки одне питання: «Чому, млять?!».
 
     Справа у тому, що я ще у 2005 році (ще у минулому житті) потрапив у відрядження у м. Запоріжжя на завод «Іскра» по питаннях власного озброєння. Там у цеху я побачив таку штуку,

яка була ідентифікована мною, як радар, що був явно не по моїй «кафедрі». Тоді я вперше  дізнався нове значення слова «Зоопарк». Мало того, вже тоді ця РЛС пройшла  державні випробування і  була прийнята на озброєння ЗСУ . Це був чи не перший суто вітчизняний (не радянський) серйозний зразок озброєння. Правда, на той час, ще жодної РЛС для армії не було закуплено, при потребі таких щонайменше одна РЛС на дивізіон.
 
     Я звичайно глибоко вдячний американському народові, уряду та їх армії за такий дарунок, але ж… Вочевидь, їх РЛС є річчю самою в собі, оскільки не має «стику» з радянськими артилерійськими засобами і їх не можна буде застосувати у комплексі, як РУК. Мало того, передбачаю наявність ще однієї проблеми. Справа в тому, що розрахункові дані такої РЛС будуть потребувати перерахунку, адже наші артилеристи не міряють відстань у милях, а тільки у метрах. З кутами ще гірше, наші артилеристи від розрахунків до шкал на штурвалах наведення користуються артилерійськими кутовими одиницями, а це не те й саме що градуси. Значить цілевказівки від такої РЛС будуть потребувати хоч і не складних, але перерахунків.
 
     Ну і головне. Я можу розраховувати, що серед бувших і теперішніх керівників армійської артилерії не всі є суки продажні і агенти РФ, але за десять років…
 
     Хлопці! За законами офіцерської честі вам належить застрелитисьsuicide_fool-edit! У вас руки у крові наших солдат по лікті. Щонайменше, половина наших втрат у АТО на вашій совісті, оскільки ви проявили злочинну бездіяльність.
 
     Вчора передзвонив у Запоріжжя серйозному посадовцю, який точно знає стан справ по замовленням на «Іскрі». У нас, млять, АТО йде вже більш ніж пів року, а жодного радару 1Л220У армія не замовила.
 
     Пи.Си. Для довідок
http://topwar.ru/7376-kontrbatareynaya-rls-zoopark-1.html
http://eizvestia.com/armiya/full/746-radiolokacionnyj-kompleks-rls-1l220u-zoopark-2
https://ru.wikipedia.org/wiki/AN/TPQ-36
 
© инженегр [24.11.2014] | Переглядів: 6508
Мітки: #Порошенко 

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.6/65

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook