для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Відкриття пам’ятника дерибану (Артем Чапай)


Відкриття пам’ятника дерибану (Артем Чапай)
В суботу 30 березня на Пейзажній алеї урочисто відкрили пам’ятник дерибану у вигляді карти Києва, над якою нависли кілька рук із виделками. Учасники клали до підніжжя по дві гвоздики, як і належить до надгробку. Потім виступили запрошені представники з інших забудов - бо якщо на Пейзажці наразі дерибан вдалося призупинити, то в інших місцях він триває. Продовжується й громадянський опір.
 
На Пейзажній алеї три тижні тому мешканці самотужки, за посильної фізичної допомоги активістів, вручну закопали котлован, викопаний раніше бульдозером під виглядом археологічних розкопів для будинку МЗС. Це стало символічним “похованням дерибану” в цьому конкретному місці. В котлован закопали сокиру війни - з наполегливим застереженням: краще її більше не відкопуйте.
 
Наступним логічним кроком для закріплення перемоги стало встановлення умовного надгробку. Пам’ятник, на замовлення кількох місцевих мешканців, зробив скульптор Віктор Тишкевич. Його виконано з гіпсу - оскільки від початку було зрозуміло, що довго простояти скульптурі все одно не дадуть. Віктор Тишкевич вирішив пофарбувати свій витвір у золотий колір - імовірно, щоб символізувати, який тип людей займається розкраданням Києва;)
 

 
Під революційну музику пам’ятник відкрили двоє людей у масках. (Коли їх запитують, чому в масках, відповідають: Не для того, щоб приховати обличчя. Присутні й так знали, хто це був. Для того, щоб показати: під маскою може бути будь-хто з нас.)
 
Учасники по черзі проходили та клали до пам’ятника по дві поховальні гвоздики. Особливу популярність серед присутніх давно заслужив постійний учасник акцій, відомий як Буцефал Well
 

 
Після завершення урочистої частини виступили представники інших проблемних забудов. Зокрема, учасникам акції та журналістам розповіли про нищення через дерибан Солом’янського парку, будинків на парку по вулицях Мечникова, Мар’яненка, Костя Гордієнка, на Караваєвих дачах, на території Жовтневої лікарні.
 

 
Свято спробував зіпсувати піарник мера міста Бектурсунов, який виліз поперед камери. Втім, активісти у відповідь зробили йому тло для виступу у вигляді плакату “космосу теж фак”. Власне, Бектурсунов стверджував, що забудову розпочала “попередня влада” і все в тому ж дусі - і що начебто землевівдвід для МЗС буде скасовано. Втім, це вже було зроблено раніше.
 
На жаль, зараз на вимогу міліції місцеві мешканці пам’ятник заховали. Мовляв, дозволу немає. Дарма, імхо, пішли на поводу. Краще б його забирали силою. Хоча… так він завжди поруч і може стати переносним. Для інших прецедентів успіху.
 

 
Артем Чапай
 
Инфопорн
newsmaker [02.04.2008] | Переглядів: 1791

2 3 4 5
 Рейтинг: 20.0/1

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook