для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Die Mauer ist back


Die Mauer ist back
На 25-у річницю падіння Берлінського муру деякі любителі символізму охоче проводять паралелі з нинішньою ситуацією на сході України. Мовляв, пройшла чверть століття - і знову в Європі виникає протистояння, що вимагає фізичного розмежування. Частина з "експертів-аналітиків" ще й зітхає з цього приводу.
 
Але фокус в тому, що ситуації ці принципово різні. Є два основних моменти, які відрізняють колишню Берлінську стіну і гіпотетичну "стіну Коломойського" (назву використав як одну з тих, що гуляють інфопростором; кращої просто не знайшов - ну не "стіною Яценюка" ж називати, раз він там півгодини попозував для фотографів).
 
1. Берлінський мур будували для того, аби від будівельників ніхто не втікав у зовнішній світ. "Стіну Коломойського хочуть збудувати з протилежною метою - аби зовнішній світ (не весь, а конкретна східна його частина) не лізла до будівельників.
 
2. Через стіну в Берліні народ почав втікати ще до початку її будівництва - тобто коли вона була просто колючим дротом. Через українсько-російський мур ніхто нікуди лізти не буде.
 

 
З нашого боку тому, що українці уже зрозуміли, хто і що таке є колишній "старший брат" - і бачити його не хочуть навіть тут, не те що їхати (тим паче лізти з небезпекою для життя) в Московщину. Звісно, в Україні є проросійські істоти - але їм, як показує практика, пасіонарність начальство видає порціонно. Скаже директор - підуть на Антимайдан. Не скаже - будуть сидіти вдома і водочку трєскать. На Стіну навряд чи хтось когось в примусовому порядку посилатиме. Тому навіть ностальгуючі за "союзом нерушимым" та "великой Россией" будуть максимум бухтіти в генделику під пивко. Є ще категорія тих, у кого рідня в Росії. Але - ви поцікавтесь у тих, хто тут, як змінились стосунки з російською ріднею. І це ж досить масове явище.
 
З їхнього ж... Ну який нормальний москаль, надивившись Кисельова і його колег із зомбоящика, захоче лізти туди, де Гейропа, де правосєки і бендерівці, де русскоязичних розпинають і гвалтують? От і я думаю, що ніякий. А ту малесеньку щопту русскіх, яка ще живе поміж москалів - ми й так приймемо. Якщо вони захочуть сюди їхати. Бо, чесно кажучи, спостереження 2014-го року говорять про те, що людям там простіше знайти якесь виправдання своєму існуванню в Путінській Росії, ніж поїхати звідти (навіть коли є такі можливості).
 
Одним словом - лізти через "стіну Коломойського" буде нікому. Тому - робимо найголовніший висновок - якщо від Берлінського муру всім (німцям східним, німцям західним, Європі в цілому) була тільки шкода, то від нашої Стіни всім (нам, москалям) буде тільки користь. Звісно, є контраргумент, що Росія, замкнувшись у себе в тайзі, буде тільки радикалізовуватись. Але - чи є хтось, хто вірить у те, що РФ таки вибере шлях демократизації і реальної (а не нафтогазової) інтеграції в цивілізоване, західне суспільство? От і я думаю, що таких - відверта меншість. А ще як відкинути проплачені пропутінські голоси в Європі...
 

 
"Стіна Коломойського" має з'явитись. І стояти доти, доки існує Російська імперія (як ви її не називайте). І зникнути цей новітній мур має одночасно із імперією. А переформатується вона, як колись Швеція, чи розпадеться, як колись Австро-Угорщина - це уже питання десяте. Для нас, головних бенефіціарів цього проекту, важливо, аби зникла східна загроза. І саме від неї потрібна Стіна - в тому числі й у прямому, фізичному значенні.
© V.Mylenko [09.11.2014] | Переглядів: 4362

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.1/43

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook