для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Юний парашутист — в гостях у депутатів


Юний парашутист — в гостях у депутатів
Виявляється, народні депутати можуть не тільки битися в сесійній залі, рвати один одному краватки чи влаштовувати імітацію самоспалення. Коли відключаються телекамери, з деякими з них відбуваються дивовижні метаморфози й непримиренні політичні вороги раптом перетворюються на простих і мудрих людей, які усвідомлюють, що щастя — це коли тебе розуміють. І які навіть здатні спільно робити добрі речі.
 
19 і 20 листопада 2009 року у Верховній Раді України на запрошення народних депутатів Олеся Донія («Наша Україна — Народна Самооборона») і Олени Бондаренко (Партія Регіонів) гостював юний спортсмен-парашутист, вихованець Єнакіївського державного авіаційно-технічного спортивного клубу Міністерства освіти і науки України (Донецька область) Максим Слободян.

Максиму 17 років, він живе в Кривому Розі, де навчається в металургійному технікумі. Але по вихідних днях та на літніх канікулах хлопець перебирається на мешкання в єдиний в країні державний авіаційно-технічний спортивний клуб. Там його тренує заслужений майстер спорту, абсолютна чемпіонка світу з класичного парашутизму 1976 року, 50-кратна рекордсменка світу Валентина Закорецька з Луганська, чиє ім’я тричі заносилося до Книги рекордів Гіннесу, як жінки, що має найбільшу кількість стрибків з парашутом на планеті. Наразі на рахунку Валентини Миколаївни понад дванадцять з половиною тисяч стрибків з різними типами парашутів.
 
Ось вже півтора роки, як Єнакіївським державним авіаційно-технічним спортивним клубом Міністерства освіти і науки опікується Комітет з питань науки і освіти Верховної Ради України. Комітет часто відвідують юні спортсмени та директор клубу Андрій Пашнев, народні депутати регулярно телефонують вихованцям клубу, цікавляться їх успіхами, поздоровляють з успішними виступами на змаганнях чи присвоєнням чергового спортивного розряду. А головне — дбають про належне фінансування унікального навчально-виховного закладу, забезпечення сучасними парашутними системами та паливно-мастильними матеріалами.

Неоціненну допомогу клубу надають Голова підкомітету Олесь Доній, який є куратором клубу від Комітету з питань науки і освіти, та заступник Голови Комітету з питань бюджету Олег Ляшко, який у часи фінансової скрути домігся виділення клубу додаткових бюджетних асигнувань.
 
Лише в першому кварталі 2009 року Комітет з питань науки і освіти тричі розглядав питання щодо неналежного матеріального забезпечення єдиного державного авіаційно-технічного спортивного клубу. На пленарних засіданнях Верховної Ради України двічі проголошувалися запити Олеся Донія на ім’я Прем’єр-міністра України з вимогою збільшити фінансування Єнакіївського ДАТСК та забезпечити його вихованців сучасними парашутними системами. Завдяки спільній роботі Міністерства освіти і науки України, Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти та парламентського Комітету з питань бюджету, у цьому році унікальний навчально-виховний заклад був додатково профінансований на 168 тис. грн.
 
Але не тільки профільний комітет Верховної Ради піклується про юних парашутистів. Завдяки допомозі народного депутата України Леоніда Литвинова та Голови підкомітету Комітету з питань свободи слова Олени Бондаренко Міністерство освіти і науки України в цьому році провело на базі Єнакіївського ДАТСК Всеукраїнські змагання з парашутного багатоборства пам’яті льотчика-космонавта Г.Т.Берегового. Леонід Федорович надав клубу значну фінансову допомогу, а Олена Анатоліївна не тільки забезпечила інформаційну підтримку змагань, але й залучила до нагородження переможців і призерів кондитерське Виробниче об’єднання «Конті».
 
13 років поспіль, з 1996 року, в Україні не проводилися змагання з парашутного багатоборства — дисципліни, що містить стрибки з парашутом на точність приземлення, легкоатлетичний біг і плавання. І лише завдяки підтримці Леоніда Литвинова, Олени Бондаренко, Олеся Донія та наполегливості директора клубу Андрія Пашнева вдалося відродити змагання з цієї колись надзвичайно популярної спортивної дисципліни. За підсумками змагань тренерська рада звернулася до Міністерства України в справах сім’ї, молоді та спорту з клопотанням про створення Збірної команди України з парашутного багатоборства, при цьому Максим рекомендований до запасного складу команди.
 
Наступними крупними змаганнями для юних вихованців Єнакіївського ДАСТК мав стати Чемпіонат України з класичного парашутизму серед юніорів, запланований Мінсім’ямолодьспортом України з 10 по 13 вересня 2009 року на кіровоградському аеродромі «Федорівка». Але змагання не відбулися з причини, у яку народні депутати довго не могли навіть повірити. Виявляється, в Україні існує така собі громадська організація «Федерація парашутного спорту України», яка хоча й не має ніякого відношення до проведення змагань чи підготовки спортсменів (функції спортивної федерації з технічних видів спорту насправді покладені на іншу Всеукраїнську громадську організацію — Товариство сприяння обороні України), але регулярно збирає гроші з парашутистів під виглядом неіснуючої в державі «сертифікації парашутистів». І навіть продає по 50грн. «національні сертифікати парашутиста» — приблизно так, як Остап Бендер продавав квитки на право милуватися видом провалля.
 
Скориставшись повною безконтрольністю з боку Мінсім’ямолодьспорту України, керівники цієї Федерації запросили молодих спортсменів на Чемпіонат, видурили з них гроші в якості «безповоротної фінансової допомоги на виконання статутної діяльності ФПСУ, без ПДВ», після чого Чемпіонат України серед юніорів з класичного парашутизму взяли й розігнали.
 
Зрозуміло, що наступного робочого дня про це вже знали народні депутати України, які утворили робочу групу по перевірці скарги колективу Єнакіївського ДАТСК. Але президент Федерації парашутного спорту Карпеков Д.В. і голова виконкому цієї організації Тьорло І.А. заявили, що точка зору народних депутатів України їх не цікавить. Отакої.
 
Тому зараз Олена Бондаренко домагається повторного проведення Чемпіонату України з класичного парашутизму серед юніорів 2009 року і «бомбардує» відповідними зверненнями та запитами різноманітні державні інституції. Окрім того, на пленарному засіданні Верховної Ради проголошений її депутатський запит на ім’я Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко (http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/wcadr41D?kodzap=22804). Що ж стосується найближчого майбутнього керівників «Федерації парашутного спорту України», то народні депутати переконані, що кримінального покарання за шахрайство та незаконну підприємницьку діяльність їм не уникнути.
 
Багато хто з депутатів вже давно начуваний про Єнакіївський ДАТСК. А народний депутат України Володимир Ар’єв, який здійснює творче керівництво телевізійною студією «Закрита зона», наприкінці жовтня 2009 року навіть направляв у Єнакієве знімальну групу, яка привезла до Києва ледь не цілий документальний фільм про тренування юних парашутистів. Тому запрошення Максима Слободяна до Верховної Ради було цілком природнім і передбачуваним — членам парламенту цікаво поспілкуватись з 17-річним хлопцем, який має на своєму рахунку понад 100 стрибків з парашутом.
 

Народний депутат України Олесь Доній провів для гостя екскурсію по кулуарах будинку під скляним куполом. З балкона сесійної зали Максим міг спостерігати за роботою парламентарів, їх баталіями навколо проекту державного бюджету на 2010 рік.
 
Того ж дня, під час обідньої перерви, народні депутати представили Максима виконуючому обов’язки Міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту Ростиславу Драпушку (Міністр Юрій Павленко якраз перебував у відпустці), який прибув до профільного Комітету Верховної Ради, щоби поздоровити з днем народження народного депутата Катерину Лук’янову. Між чашкою чаю та філіжанкою кави виконуючий обов’язки Міністра запевнив юного спортсмена, що ті грошові побори, якими донедавна обкладала спортсменів так звана «Федерація парашутного спорту України» — у минулому.
 
«Дійсно, — проінформував гостя Ростислав Григорович, — Міністерством були допущені серйозні помилки та прорахунки через те, що заступник Міністра Мирослав Васильович Дутчак неуважно вичитував документи, які йому підсовували на підпис представники отієї Федерації. Але зараз ми наводимо порядок у парашутному спорті, тож запевняю, що парашутні змагання в Україні відтепер проводитимуться виключно у відповідності до закону».
 
Ростислав Драпушко запросив Максима та народних депутатів відвідати Мінсім’ямолодьспорт України з тим, щоби в робочій обстановці разом обговорити шляхи виведення парашутного спорту з тієї кризи, в яку його загнали керівники «Федерації парашутного спорту України».
 
За програмою перебування Максима Слободяна в Києві, ввечері він разом з народним депутатом України Олесем Донієм мав відвідати Національну Оперу та переглянути виставу Миколи Лисенка «Наталка-Полтавка». Але через оголошений в країні карантин знаменитий театр скасував всі спектаклі. Втім, не з меншим задоволенням Максим прослухав виступ у парламенті народного депутата Сергія Ківалова. І навіть, щоби не забути, записав на папірець народне прізвисько Серія Васильовича.
 
Якщо 19 листопада Максим спілкувався з народними депутатами, що представляють блок Юлії Тимошенко та «Нашу Україну-Народну Самооборону», то наступного дня, 20 листопада, юний спортсмен був гостем народного депутата України Олени Бондаренко з протилежного політичного табору — Партії Регіонів. Сесійні засідання парламенту по п’ятницях завершуються о другій годині дня, тож по обіді спілкування продовжилося в Центральному офісі партії на вулиці Липській.
 
Олена Анатоліївна, журналіст за фахом, сама донеччанка і до обрання в парламент працювала в Донецькій обласній раді. Тому й не могла залишитися байдужою до проблем Єнакіївського клубу — єдиного в країні державного закладу такого профілю.
 
Аероклуб у Єнакієвому був відкритий у середині 30-х років минулого століття й найвідомішим його вихованцем став льотчик-космонавт Георгій Тимофійович Береговий, в пам’ять про якого й змагалися цього року парашутисти-багатоборці.
 
Інструктором у клубі працював старший брат Георгія, Віктор, репресований у 1937 році. У клубі Георгій Береговий познайомився з Федором Януковичем, а пізніше, коли Георгій Тимофійович балотувався від Єнакієвого до Верховної Ради Радянського Союзу, доля звела його з сином колишнього клубного товариша, Віктором Януковичем.

У затишному кабінеті Центрального партійного офісу Олена Анатоліївна та Максим пригадували історію клубу. Народний депутат також розповіла про те, яка робота зараз ведеться нею по відродженню в Україні парашутного спорту, поділилася своїми думками щодо майбутньої реорганізації Єнакіївського державного АТСК, який давно заслужив на те, щоби отримати статус Національного. Говорили й про проблеми, що накопичилися в спорті в цілому через байдужість і непрофесіоналізм керівництва Міністерства України в справах сім’ї, молоді та спорту.
 
ОРД
Пернатый [24.11.2009] | Переглядів: 4391

2 3 4 5
 Рейтинг: 36.4/9

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook