для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Парламентський цугцванг


Парламентський цугцванг
Розпустити не можна залишити. Де поставити кому? Зберігати цей гадючник, нашпигований тушками, політичними хамелеонами та відвертою «п’ятою колоною», просто небезпечно з точки зору державної безпеки. Оголосити позачергові парламентські вибори? Без закону про люстрацію, без зміни виборчого законодавства такий крок практично нічого не змінить. До Верховної Ради знову пролізуть згадані вище персонажі. Під іншими партійними кольорами, з підлаштованими під поточний момент гаслами, але по суті той же антиукраїнський, антидержавницький елемент.
 
Отже, цугцванг. Прикро, що він створений штучно. Не скажу що свідомо, але штучно. Його не було б, якби нова влада від самого початку діяла твердо, рішуче й послідовно. Якби одразу прийняли якщо не виборчий кодекс, то хоча б закон про вибори народних депутатів та закон про люстрацію. На той час ці закони набрали б необхідну кількість голосів. Згадайте, як після втечі Януковича перелякані регіонали дружно голосували за все, що пропонувала нова влада. Тоді вони проголосували б не те що за люстрацію, а навіть за власну кастрацію, аби тільки не постати перед Народним трибуналом. А постати є за що. І за конституційний переворот, і за узурпацію влади, і за прийняття диктаторських законів, і ще багато за що.
 
На жаль, такий трибунал не створили, натомість нова влада затіяла ігри в демократію, дотримання процедур та інші умовності. Забувши певно, що революція жодними законами не прописана і покликана скасувати неправові закони. Отже, з точки зору чинних законів сама по собі незаконна. Відтак і деякі закони мають прийматися у революційний спосіб. Інакше це вже не революція, а щось інше.
 
Оскільки все це не було зроблене, регіонали, побачивши яловість влади, швидко оговтались і зараз не лише блокують прийняття рішень, а й ставлять умови, вимоги та навіть ультиматуми. Найбільш одіозні втекли до РФ, а решта піариться на телебаченні, дають інтерв’ю журналістам. Хоча мали б давати «інтерв’ю» слідчим прокуратури.
 
Країна отримала нового Президента, і поза сумнівом, переважна більшість цієї перефарбованої регіональної братії притьмом кинеться до пропрезидентської більшості. І не лише вони, бо хто ж не захоче Пжити по-новому. Для новообраного Президента це стане своєрідним тестом на вошивість, а для суспільства – моментом істини. Якщо Порошенко візьме у свою команду цю публіку, це означатиме, що Революція Гідності «злита», як була «злита» Помаранчева Революція. Якщо ні, перед ним постане проблема термінового прийняття законів про вибори та про люстрацію, щоб восени провести позачергові парламентські вибори. Якщо ж він цього не зробить, вірогідно постане питання про Майдан-3. Не виключено, що цього разу з гільйотиною.
 
Не гадатиму як вчинить Петро Порошенко. Можливо, він згадає Олександра Македонського, який просто й ефективно розв’язав Гордіїв вузол. Хоча, прямо скажемо, на славетного полководця він не надто схожий.
© Дмитро Ремиженко [03.06.2014] | Переглядів: 2890

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.5/30

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook