для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Новітні абетки: війна правок


Новітні абетки: війна правок
Семантичні війни у розпалі! Два дні тому по інтернетах прошуміла новина про те, як молоді мешканці Іркутську, учасники Всеросійського Молодіжного проекту "Мережа" розробили так звану "Ввічливу абетку". Як пояснюють автори проекту, "Абетка" складається з літер, що позначають символи, значущі для сучасної Росії. Наприклад, "Ы" - це Крым, а "Г" - граница, "Б" - це Беркут, "А" - Антимайдан. За думкою розробників "це допоможе правильно сформуватися дитячій свідомості". До кінця весни активісти планують забезпечити такими навчальними посібниками всі школи міста, а далі - планують створити і розповсюдити абетку по всій країні.

 
Але ж тут справа навіть не в тому, що на літері «М» красується не «Мама», а «Медведь», а на «П» замість «Папа» - "Путін", а в тому, що ця абетка якнайкраще ілюструє те, що наш світ  дійсно змінився. Адже запропоновані в ній слова, які увійшли до повсякденного ужитку лише в останні місяці, сьогодні насправді стали найбільш часто використовуваними та зовсім звичними як для росіян, так і для українців.
 
Сьогоднішні діти, за допомогою цієї абетки або без неї – дійсно зростатимуть в зовсім новому семантичному просторі та розмовлятимуть на новій мові. Ну а мова, як розуміють навіть молоді іркутські патріоти, не лише віддзеркалює реальність, але й створює новий життєвий простір, змінюючи світосприйняття своїх носіїв, їхню систему цінностей, прагнень, страхів. Вранці пограється дитинка з цією абеткою, а ввечері дізнається з передачі у «На добраніч, діти», що Філя збирається на війну. От такі нові контури картини світу - «дивного, нового світу».
 
А ось серія книжок, що почала видаватись в українському видавництві «Ранок» задовго до початку сучасного конфлікту. Тут теж є «Ввічлива абетка», а також «Апетитна абетка», «Добра абетка», «Весела абетка», «Жива абетка» та інші. Літери ілюструють не «Антимайдан» та «Беркут», а звичні тваринки, квіточки та, звичайно ж, мама з татом. Ех, відстає Україна у справах патріотичного виховання, сильно відстає!

 
Втім, і ми не сидимо, склавши руки. «Абетка євромайданівця» з’явилася рівно на місяць раніше хваленої «ввічливої», хоча нікому не спадало на думку застосувати її у процесі шкільного виховання.

 
Нарешті, вже назавтра після появи російської «Ввічливої абетки» з’являється достойна відповідь на неї у «Дурдомі» - «Неввічлива абетка».

 
А через день - ще одна.

 
Такі справи. Отже, ще поборемося?
© Илами Ясна [04.05.2014] | Переглядів: 8603

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.4/26

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook