для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

А чи треба повертати Крим?


А чи треба повертати Крим?
Пішла вода в погріб. Тобто - стартувала президентська кампанія. Палатки, бігборди розповзлись по країні. Особливо обдаровані персонажі, як от Олег Ляшко, вже взялись за благодатну тему - "Я верну Украине Крым". Ну, з Ляшко ясно - на то і Радикальна партія, на то і вила. Але всі інші як мінімум пам'ятають про тему Крима як непоганий (з їх точки зору) варіант розширення електорального поля. І так чи інакше будуть її педалювати. З них станеться. Та я про інше.
 
А чи потрібно прямо зараз повертати Крим? Що ми отримаємо з цим поверненням? Людей, які, як виявилось, "такую личную неприязнь испытывали" до України, що всі 22 роки тільки й думали, як би до Росії втекти. Людей, які на всіх виборах були електоральним полем "регіонально"-олігархічно-комуністичних сил. За це варто боротись? Не думаю.
 
Економічного смислу - принаймні, в такому вигляді, як воно є зараз - в Криму теж немає. Регіон же відверто дотаційний. Ясно, що аргумент "відновлення територіальної цілісності країни" нікуди не дінеться, і відкидати його не варто. Але - отримувати разом з цим ще радикалізованішу п'яту колону...
 
Нехай для початку Московія там дохазяйнується до того, що ненавидіти в Севастополі та Ялті будуть не Київ чи Львів, а Москву і Грозний. (Кажуть же, що весь туристичний бізнес на півострові віддадуть Кадирову і його людям.) Нехай для початку всі кацапофіли спалять українські паспорти і вийдуть з українського громадянства. Давайте дочекаємось, коли Росія сповзатиме з піку патріотичного (а по правді - фашистсько-шовіністичного) угару в економічну безнадію, а ще краще - почне розвалюватись, як колись СРСР.
 
Тоді можна буде повертати собі Крим. По-перше, зміняться настрої у кримського населення. По-друге (це, як на мене, найголовніше), можна буде провести нормальну "українізацію" в сенсі отримання громадянства. Не так, як було до цього, коли український паспорт отримував хто попало і за просто так. Знання мови (не азірівське, а нормальне), іспити з історії України, законодавства.
 
А хто не хоче - є прекрасний прибалтійський (латвійсько-естонський) приклад. "Негромадяни". Ніхто нікого не виселяє, живіть - але ніяких виборчих та інших важливих для держави і суспільства прав не матимете. Або - на історичну батьківщину, в Росію. Хоча - після слів Лаврова всіх людей з російськими паспортами можна в принципі виселити на той бік Керченської протоки. Бо сама їх наявність - це реальна загроза національній безпеці. Уб'є якийсь уркаган "гражданина России" - все, у московитів є привід (у їх розумінні) для введення військ. Кому це потрібно? Не Україні точно.
 
Так, цей варіант може бути втілений в життя тільки після ослаблення Росії і зміцнення позицій України в світі (ЄС, НАТО, що там ще). Але без нього "Крим з кримчанами в складі України" буде тільки постійною проблемою - і то як мінімум. А як максимум - приводом для чергової війни з московською Ордою.
© V.Mylenko [23.04.2014] | Переглядів: 10053
Мітки: #Ляшко 

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.6/107

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook