для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Держави різні - проблеми одні


Держави різні - проблеми одні
В одній із дискусій до мене прозвучало прохання зробити аналіз-порівняння за матеріалами соціальних стандартів у Російській Федерації і в Україні. Я цікавився постійно за розвиток даних питань в Україні. Звертав увагу на їх показники і в наших сусідів. Але детально і критично не порівнював. Після дискусії і прохання ІЛЛІЧА (а саме він закликав мене до даних роздумів) я почав цілеспрямовано порівнювати ці питання у наших державах. Ось ці спостереження пропоную подивитись.
 
Відразу слід відмітити, що таке порівняння одного показника у Росії та в Україні не будуть точно характеризувати той стан фактичний. Даний аналіз повинен базуватись на точних абсолютних офіційних статистичних показниках. Але як в Україні, так і в Росії, більше оперують середніми показниками. Є ряд абсолютних показників, скажімо, мінімальна зарплата, мінімальна пенсія, мінімальний прожитковий мінімум, але для порівняння із Російською Федерацією треба робити багато уточнень і поправок.
 
Якщо ми беремо для аналізу показники в Україні, то потрібно мати на увазі, що це унітарна держава, яка знаходиться майже в однакових географічний і кліматичних умовах. І зарплата, скажімо бюджетника, формується за одним законом, одними умовами. Вчитель у Донецькій області, так само як вчитель у Волинській області мають за однакове навантаження однакову зарплату. Пенсія пенсіонеру нараховується і виплачується за однаковими законами і правилами.
 
В Російській Федерації, як у державі федеративній у складі суб’єктів цієї федерації розташованих у різних географічний і кліматичних умовах діють різні поправочні коефіцієнти, що призводять до дуже великих коливань у однакових показниках. І ми можемо якийсь процес, якийсь показник оцінювати за середнім значенням. Проте, і в умовах України ми розуміємо, що середній показник який утворюється від мінімального його значення і до максимального дуже неточно характеризує те, що ми хочемо розглянути.
 
Я це роблю такий великий вступ, щоб пояснити деякі особливості у порівнянні. Наприклад, на квітень 2013 р. середня трудова пенсія в Росії становила 10400 руб., в Москві пенсіонерам доплачують до «соціального стандарту», який становив у цей рік 12000 руб.. За регіонами вони були різні. Самі найбільші пенсії по Росії – на Чукотці – 15211 руб., в Магаданській області – 13149 руб., в Камчатському краї – 12848 руб.. Москва за величиною середньої пенсії займала 17 місце.
 
Але розуміючи такі уточнення, попробуємо порівняти окремі показники. Візьмемо мінімальну зарплату одного працівника. З 01.01.2014 р. збільшений розмір мінімальної зарплати у Росії до 5554 руб., а для жителів Москви – 12600 руб.. Мінімальна зарплата в Росії є однією з найнижчих серед усіх великих економік світу. Такі результати містяться в дослідженні, проведеному консалтинговою групою ConvergEx, пише "Лента.ру" з посиланням на Business Insider. При цьому співвідношення між мінімальною і середньою зарплатою в Росії є одним з найнижчих у світі. Середня місячна нарахована зарплата в РФ становить зараз близько 30 тисяч рублів. Для порівняння у Франції, де "мінімалка" в 12 разів більше російської, середня зарплата (2300 доларів) перевищує показник РФ лише в 2,5 рази. Співвідношення між середніми зарплатами в Австралії і Росії становить близько 3:1, а мінімальними - більше 17:1.
 
Мінімальна місячна заробітна плата в Україні становить у даний час 1218 грн, а погодинна – 7,3 грн/год.
 
Пенсійний фонд РФ здійснює ряд соціально визначальних функцій, в т.ч. – призначення і виплата пенсій. Вік виходу на пенсію в Росії становить 60 років для чол. і 55 років для жінок. Серед них трудові пенсії (по старості, по інвалідності, по випадках втрати годувальника), пенсії по державному пенсійному забезпеченні, пенсії військовослужбовцям та їх сімей, соціальні пенсії, пенсії держслужбовців. За рахунок коштів фонду отримують пенсії 36,5 млн пенсіонерів (біля 26 % всього населення).
 
Персоніфікований облік системи обов’язкового пенсійного страхування включає майже 63 млн громадян Росії.
 

Мінімальної пенсії в Російському законодавстві на даний час немає. Більше того, можлива мінімальна пенсія часто буде меншою за прожитковий мінімум. А вже до рівня прожиткового мінімуму її вирівнює суб’єкт федерації, в якому цю пенсію отримують. Тобто, можливі значні відмінності у величині мінімальної пенсії, які залежать від регіону проживання.
 
Наприклад, у Москві планується збільшення надбавок до досягнення пенсії в 10000 руб., але це тільки ініціатива Москви, в інших регіонах мінімальний розмір пенсії в 2014 р. буде рівнятись прожитковому мінімумі визначеного для кожного регіону окремо. Наприклад, в цілому по РФ вона визначена в сумі 6354 руб.. Вже у Белгородській області Центрального федерального округу вона становить – 5760 руб., у Ямало-Ненецькому а.о. – 9634 руб., в Чукотському а.о. – 14000.
 
Величина прожиткового мінімуму в суб'єктах Російської Федерації визначається щокварталу в цінах звітного періоду за середніми цінами продажу товарів - представників, підприємствами торгівлі всіх форм власності і встановлюється в порядку, встановленому законами суб'єктів Російської Федерації.
 
Величина прожиткового мінімуму на душу населення і за основними соціально-демографічними групами населення в цілому по Російській Федерації встановлюється Урядом Російської Федерації, в суб'єктах Російської Федерації - органами виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації.
 
Величина прожиткового мінімуму із ІІІ кв. 2013 р. в цілому по Росії встановлювалась в таких показниках:
- в розрахунку на душу населення – 7429 руб.;
- для працездатного населення – 8014 руб.;
- для пенсіонерів – 6097 руб.;
- для дітей – 7105 руб.
 
У 2012 році президент Росії Володимир Путін заявляв про необхідність зрівняти прожитковий мінімум і мінімальний розмір оплати праці (МРОТ) для пом’якшення майнової диференціації в країні, проте згодом депутати Держдуми відмовилися підвищувати МРОТ до рівня прожиткового мінімуму.
 
За підсумками жовтня-грудня минулого року також передбачалося з 01.01.2014 р. зменшити прожитковий мінімум для працездатного населення на 1,5 відсотки (з 8014 до 7896 рублів), для пенсіонерів – на 1,2 відсотки (з 6097 до 6023 рублі), для дітей – також на 1,2 відсотки (з 7105 до 7021 рубля).
 
В Україні мінімальний прожитковий мінімум визначається законодавчо і з 2014 р. він встановлений:
- в загальному у розрахунку на душу населення – 1176 грн; з них:
- для дітей віком до 6 років – 1032 грн;
- для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 грн;
- для працездатних осіб – 1218 грн;
- для осіб, які втратили працездатність – 949 грн.
 
Вже із 2008 р. в Україні мінімальний прожитковий мінімум для працездатних та для осіб які втратили працездатність визначають розміри мінімальної зарплати та мінімальної пенсії.
 
Такі показники за пенсіями, зарплатами та прожитковим мінімумом. У розвинених країнах стан соціальних стандартів визначають такі показники як витрати на харчування і затрати на житло. Наші органи статистики чистих показників за даними показниками не ведуть. Але ми можемо оцінювати за рівнем витрат на комунальні послуги і на споживчі витрати.
 
В Україні вже були роки (наприклад, 2008 р.) коли споживчі витрати зменшувались до 80% і менше, в т.ч. на продовольчі товари і напої до менше 60%. Але за останні роки правління ПР вони вже перевищують 90 і 65 %.
 
Как отмечает руководитель отдела исследований и анализа информации Института системного мониторинга Юлия Дементьева, средний по Российской Федерации рост платы граждан за коммунальные услуги в 2013г. составил 110,1 %. Из рассмотренных 57 субъектов в девяти рост превысил 112 %. Среди них Орловская (114,8 %), Ленинградская (113,5 %), Рязанская области (113,4 %), Кабардино-Балкарская Республика (113,4 %) и Республика Башкортостан (113,2 %).
 
Вартість газу (Самарська обл.) для населення на газову плиту в будинках з центральним опаленням і гарячим водозабезпеченням – при наявності лічильника за 1 (один) куб.м. – 5,760 руб.
Ціна (тариф) на електричну енергію, подану населенню і прирівняних до нього категорій споживачів по Самарській області на 2014 р.:
- Денний період – 3,06 руб./кВт ч; в нічний період – 1,51 руб./кВт ч.
Водопостачання населення з використаннями питної води  – 19,39 руб./куб.м
Водовідведення – 8,06 руб./куб.м
 
Я особисто за квартиру оплачую:
За електроенергію – до 150 квт.ч. – 0,2802 грн/кВт.ч., а зверх 150 – 0,3648;
За куб м газу із лічильником до 2500 куб.м за рік – 0,7254 грн/куб.м.
За водопостачання і водовідведення – 6,57 грн/куб.м.
 
Для мене, як квартиронаймача в Росії газ обійшовся б за 100 куб.м в 576 руб, а в Україні – 72,54 грн. Водопостачання і водовідведення в кількості 10 куб. м. мені обходиться 65,7 грн, а в Росії обійшлися б в 274,5 руб. Електрика в кількості 100 кВт.ч. мені обходиться в 28,02 грн, а в Росії обійшлося б в 306 руб.. В нічний час, взагалі, ми ще не навчились ставити лічильники із обліком витрат електрики в нічний і денний періоди.
 
Разова поїздка у Московському метро обійдеться у 40 руб.
 
Ось такі порівняння виходять у нас.
© dobryj51 [30.03.2014] | Переглядів: 2887

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.2/17

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook