для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Злоупотребление неприкосновенностью: Янукович прячется от допросов


Злоупотребление неприкосновенностью: Янукович прячется от допросов
Коли два тижні тому Віктора Януковича висували у президенти при скупченні депутатів та дипломатів, він всіляко намагався сподобатися високоповажній аудиторії.
 
Янукович публічно заявив, що одразу після перемоги розпрощається з усіма привілеями чиновницького життя і стане простим смертним.
 
"Я ліквідую розкол між владою і народом. У першу чергу, демонструючи власним прикладом повагу до букви і духу закону та справедливості. Я і моя команда відразу відмовимося від усіх пільг, якими нині користується влада", - пафосно заявив він під бурхливі оплески залу.

Але відповідь на питання, чого насправді варті обіцянки Януковича, не довелося довго шукати.
 
Сьогодні він не лише активно користується своїм статусом небожителя, але й відверто нехтує законом, верховенство якого декларує.
 
Як вдалося з'ясувати "Українській правді", Янукович уже протягом року (!) ухиляється від явки на допит у справі про отруєння Віктора Ющенка.
 
До слідчого управління Генпрокуратури, яке розслідує цю справу, Януковича викликають у якості свідка з листопада минулого року.
 
Усього з того часу Віктору Федоровичу було направлено десять (!) повісток, проте на жодну з них він не відреагував і досі не ощасливив своєю появою Генпрокуратуру.
 
Злісне ігнорування Януковичем допитів увірвало терпець у керівника слідчої групи Галини Климович.
 
У розпорядженні "Української правди" опинився лист Климович на адресу голови регламентного комітету парламенту, однопартійця Януковича Олександра Єфремова. У ньому слідча просить депутата вплинути на свого шефа і змусити його виконати закон.
 
"У ході слідства виникла необхідність у проведенні низки важливих слідчих дій із Януковичем... З метою виклику його на допит, Януковичу, починаючи з листопада 2008 року, систематично направляються повістки, однак він, зловживаючи статусом народного депутата, жодного разу на виклик не з’явився і не повідомив слідчого про причину своєї неявки", - пише Климович, вказуючи дати десяти проігнорованих Януковичем допитів.


Керівник слідчої групи додає, що дії Януковича є порушенням закону про статус народного депутата, згідно з яким той зобов’язаний дотримуватися вимог Конституції та законодавства України.
 
Мабуть, для більшої ефективності своїх слів, Климович вирішила ще й натиснути на совість, пожуривши Януковича за поганий приклад, який він подає іншим депутатам.
 
Але у відповідь за тиждень Генпрокуратура отримала формальну відписку – при чому не від Януковича і навіть не від Єфремова, а від членкині Партії регіонів нардепа Олени Лукаш.
 
На ім’я генпрокурора Олександра Медведька Лукаш надіслала три сторінки юридичних термінів і штампів, з яких випливає лише одне – Янукович на допити не ходив, не ходить, і, очевидно, ходити не збирається.



Юристка майстерно, вживаючи десятки норм різноманітних законів, інформує Медведька, що Янукович – яка прикрість! – не отримував повістки. Мовляв, запрошення на допит "Лідеру" були оформлені неналежним чином, або передавалися не через той орган.
 
Більше того, у своєму листі генпрокурору Лукаш вирішила поскаржитися на керівника слідчої групи Климович, яка, виявляється, "порушує охоронювані конституційні права Януковича".
 
Далі регіоналка переходить на відверто зневажливий тон і просить Медведька розібратися зі своїми підопічними.
 
"Вищевикладені обставини беззаперечно дають привід для висловлення стурбованості щодо намагання окремих клерків Генпрокуратури, напередодні початку передвиборної кампанії, вкотре привернути до себе увагу, тим самим створити умови для уникнення відповідальності за фальсифікацію кримінальної справи та приховати факти недозволених методів ведення досудового слідства", - пише вона (пунктуацію збережено).
 
Не будемо аналізувати, наскільки правомірно для депутата-юриста називати "окремим клерком Генпрокуратури" слідчого в особливо важливих справах, який має спеціальні права, визначені законом.
 
Проте, як з’ясувала "Українська правда", Лукаш, м’яко кажучи, розповідає не всю правду і по суті висунутих на адресу Януковича претензій.
 
Джерела у слідчій групі кажуть, що Лукаш особисто отримала чотири з десяти запрошень на допит, надісланих її шефу – а саме, від 18 листопада і 8 грудня 2008 року, 30 березня та 3 квітня 2009-го.
 
За інформацією джерел, Лукаш тоді сказала, що є представником Януковича з цих питань і, начебто, навіть зобов'язалася забезпечити його явку на допит.
 

На одній з цих повісток - за 3 квітня - на прохання Лукаш не було вказано час допиту, який мав бути погоджений між слідчим і свідком у телефонному режимі.
 
Проте дива не сталося – Віктор Федорович до Генпрокуратури не прибув.
 
Ще одну з десяти повісток отримав помічник Януковича на прізвище Поліщук, а решта п’ять були передані через апарат Верховної Ради.
 
Про наполегливість слідчих у прагненні запросити Януковича на допит свідчить ще одна історія. За словами джерел, 14 листопада 2008 року Віктору Федоровичу намагалися вручити повістку особисто, але працівників оперативно-слідчої групи не пустили на територію "Межигір’я", де проживає "скромний" лідер опозиції.
 
Климович письмово доповідала Медведьку про системну неявку Януковича рапортами від 14 липня і 25 серпня цього року. Але і це не допомогло – Янукович продовжує ігнорувати допити в одній з найбільш резонансних в Україні справ.
 
"Українська правда" звернулася до Олександра Єфремова, на ім’я якого місяць тому надійшла скарга Климович. "Комітет не розглядав і не буде розглядати цей лист. До нас звертаються з десятками та сотнями звернень. Деякі з них потрапляють на комітет, а деякі опрацьовуються в робочому порядку, тобто на комітет не виносяться", - відповів на це депутат.
 
Головний козир Януковича у грі з Генпрокуратурою – його статус. Якби Віктор Федорович не мав депутатського імунітету, його могли доставити до Генпрокуратури силовим приводом, як будь-якого громадянина, що ухиляється від слідчого.
 
Але у Януковича є мандат, і тому він може й надалі ігнорувати допити.
 
Хоча похід до слідчого має мало приємного, але закон вимагає явки. Рік тому по декілька допитів у справі про отруєння пережили президент Віктор Ющенко, і прем’єр Юлія Тимошенко, і журналісти.
 
Щоправда, поганий приклад Януковичу міг подати Давид Жванія, який дозволяє собі піти з допиту, тому що вважає, що його "запитають не про те".
 
Але тільки слідчий має беззаперечне право визначати коло фігурантів справи і проводити з ними необхідні дії.
 
І на цьому фоні слова Януковича про відмову від усіх пільг після виборів виглядають як приклад гарного почуття гумору в кандидата.
 
P.S. Минулого понеділка "Українська правда" звернулася з проханням отримати коментар Януковича до його прес-секретаря Дениса Іванеска.
 
Він поставив вимогу надіслати письмовий запит, що в той же день було нами зроблено. Листа було офіційно зареєстровано в канцелярії Партії регіонів – вхідний номер 272 від 2.11.2009.
 
Однак коли минув тиждень, і жодної відповіді "Українська правда" не отримала, ми повторно зв’язалися з речником Януковича. Той повідомив, що... не бачив запиту "Української правди".
 
Враховуючи, що досі "Українська правда" не отримала жодної відповіді на чисельні запити Януковичу, є всі підстави вважати, що лідер регіоналів просто ігнорує закон про інформацію.
 
Але, менше з тим – якщо в нього все-таки виникне бажання прокоментувати звинувачення щодо неявки на допити, "Українська правда" завжди готова оприлюднити його точку зору.
 
10.11.2009 10:32 ___ Анна Григораш, Сергей Лещенко
 
http://www.pravda.com.ua/ru/news/2009/11/10/101611.htm
woodwoow [10.11.2009] | Переглядів: 3738
Мітки: #Янукович 

2 3 4 5
 Рейтинг: 40.2/13

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook