для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Жертви грипозної пневмонії?


Жертви грипозної пневмонії?
Епідемія в Україні породила багато чуток. Говорили про невідомий вірус, легеневу чуму та навіть бактеріологічну зброю
 
Але пересічним українцям, окрім усвідомлення жахаючих цифр та попереджень, і сьогодні не вистачає справді об’єктивної інформації про справжні причини та джерела епідемію. Зокрема, більшість хочуть знати: від чого молоді та здорові люди згорають буквально за три дні?
 

Грип з ускладненнями
 

Ще на початку офіційної епідемії у Львові помер бармен ресторану «Гасова лямпа». Власник закладів харчування Юрко Назарук розповідає, що його працівник Андрій помер на п’ятий день від початку захворювання. У нього була нежить, боліло горло, ломило м’язи. Чотири дні він лікувався при застуді як звичайно, втім лікаря не викликав. «Коли ж температура підскочила до 40С, рідні подзвонили у «швидку», – каже Назарук. – Андрій одразу потрапив до реанімації, його підключили до апарату штучного дихання. На наступний день, коли я зателефонував до лікарні, мені сказали, що шансів немає. За добу Андрія не стало». Відомий львівський ресторатор вирішив не стояти осторонь проблеми і організував в іншому своєму ресторані «Криївка» інформаційний центр, де можна дізнатися про епідемію пандемічного грипу. «Ми ще багато що про цю хворобу не знаємо, – продовжує Юрко. – І лікарі також. Вони говорять, що  раніше з таким не стикалися. Люди потрапляють до лікарні з високою температурою та за добу у них зникають легені. Ми говорили з медиками, які намагались врятувати близьку нам людину. Ті переконують, симптоми схожі на класичну пневмонію, яка так швидко розвивається, що лікарі не можуть її зупинити. І від офіційних осіб МОЗ надходить також суперечлива інформація. Факт залишається фактом – кожні півдоби у нас помирає людина».
 

Насправді, мало хто з лікарів може зрозуміти що відбувається, адже вони не мають адекватної інформації. «Теоретично все має виглядати так: чиновники МОЗ розбираються у ситуації і говорять мовою лікарів інформацію рядовим медикам, а вже ті несуть новини у маси. Але якщо я, лікар, не розумію, що відбувається, то що можна говорити про народ. Моя думка – це звичайна щорічна епідемія, можливо, трохи більш активна, ніж раніше, але роздута ЗМІ та політиками», – говорить провідний педіатр Євген Комаровський, автор декількох книг по ГРВІ та грипу. Він чи не єдиний, хто наважився висловитися критично стосовно інформаційного вакууму, яким нас оточила власна держава. У своєму блозі в Інтернеті досвідчений лікар спробував доступно пояснити, що відбувається і як берегтися від хвороби.
 

Він, зокрема переконаний, що сьогодні в Україні спалах гострої респіраторної вірусної інфекції. Відрізняється він від попереднього лише дією одразу двох вірусів грипу – сезонного та Каліфорнійського. Саме тому хворих більше. А ускладнює роботу медикам штучно створена паніка, зокрема, розмови про чуму.
 

«Про легеневу чуму сьогодні навіть не може бути й мови, – переконує відомий інфекціоніст Ігор Марків. – Якщо б це була вона, то, по-перше, хвороба тривала б не п’ять-сім днів, як це відбувається зараз, а лише два чи три. По-друге, для чуми нині не сезон. По-третє, коли лютує чума, то виявляються одразу усі клінічні форми – легенева, бубонна, кишкова. До того ж сьогодні легеневу чуму можна з успіхом лікувати антибіотиками. У нашому випадку ми чуємо, що антибіотики не діють, а це говорить про вірусний характер інфекції. Тобто можна говорити лише про тяжке запалення легенів».
 

«Цілком можливо, що головною причиною смертей людей при грипі може бути вірусна пневмонія, – говорить і лікар Комаровський. – Є люди, але таких одиниці, які дуже чуттєві до вірусів грипу. У таких людей вони здатні розвинути злоякісну пневмонію, при чому миттєво. А оскільки ця пневмонія вірусна, не можна лікувати її антибіотиками. Така терапія може швидко доправити людину на «Той світ». До того ж вірусну пневмонію неможливо лікувати сім діб – це  занадто швидкоплинна хвороба. Їй вистачає кілька діб або навіть годин, щоб вбити людину. Якщо ж людина померла, а до того п’ять-сім діб лікувалась сама, то швидше за все причиною летального кінця стали ускладнення від грипу – бактеріальна інфекція. В свою чергу вона піддається лікуванню антибіотиками».
 

Таким чином, нині все частіше говорять про геморагічну (грипозну) пневмонію. Нею пояснюють розвиток хвороби за лічені години, після чого за два-три дні людина гине. Симптоми: головний біль, загальна слабкість, болі у грудній клітині у процесі вдиху, кашель зі слиззю та кров’ю. Супроводжується гнійним захворюванням легень. Важливо, що така пневмонія спостерігається не лише при грипі, а також при легеневій чумі. Можливо, саме по причині схожості симптомів, народилися і «чумні» чутки.
 

Тим часом у боротьбі з вірусом «свинячого» грипу українці сподіваються на ефективні ліки швейцарського виробництва, великі партії яких вже кількома рейсами доправлено до України. Між тим препарат з діючою речовиною осельтамівір, наприклад, заборонено використовувати у Японії – у країні було зафіксовано понад 50 самогубств внаслідок вживання медикаментів. За словами головного державного санітарного інспектора Польщі Яна Оргельбранда цей препарат необхідно використовувати тільки після консультації з лікарем, оскільки його неправильне застосування може бути дуже небезпечним для організму людини. Зараз у Польщі такі ліки використовують як для лікування хворих на A (H1N1), так і на звичайний грип. Цікаво, що міністр охорони здоров’я Польщі пан Артур Фалек зазначає, що окрім препарату, який нині активно ввозиться в Україну, існує багато ліків, якими ефективно лікуються грипозні інфекції. Вітчизняні ж медики попереджують: якщо українці безконтрольно застосовуватимуть препарат на основі осельтамівіру, їх організми до нього звикнуть. А це означає, що до ліків вірус буде стійким.
 

Міжнародні оцінки
 

Особливо оцінюють проблему в Україні міжнародні експерти. Чому особливо? Тому що з боку завжди видніше, а інколи можна більш тверезо оцінити ситуацію.
 

І якщо більшість наших політиків створюють паніку та намагаються заробити на епідемії дивіденди, експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (WHO) розмірковують тверезо. Вони припускають, що можливою причиною масових захворювань та смертей українців є дія вірусу нового пандемічного грипу. Але у той же час експертів ВООЗ цікавить дослідження питання, як вірус буде себе вести в північній півкулі під час зимового періоду, особливо в умовах «стану здоров’я типових для Східної Європи».
 

Реакція і наших західних сусідів досить спокійна і лояльна. Так, хтось скаже, що словаки закрили нам два пішохідні пункти. Але це поодинокий випадок.
 

«Наскільки мені відомо, Польща не збирається вдаватися до таких кроків, як словаки, – сказав «Главреду» Яцек Антос, керівник відділу преси та інформації Посольства республіки Польща. – Але нині на кордоні все-таки посилену увагу приділяють стану здоров’ю тих, хто бажає потрапити на територію нашої країни. Крім того, Польща реагує на проблему в Україні конструктивно. Наш прем’єр-міністр звернувся до керівництва Єврокомісії з пропозицією вдатися до певних кроків та допомогти Україні. Це дослідження вірусу грипу, а також надання ліків та медичного обладнання». Мова йде про те що Дональд Туск офіційно закликав ЄС допомогти Україні у боротьби з грипом. «Характер загрози потребує негайних дій на рівні Євросоюзу. Це слугуватиме інтересам як України, так й ЄС», – написав він у листі Президенту Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу та голові Європейської ради Фредріку Рейнфельдту. Тим часом у самій Польщі зафіксовано 13 випадків захворювання на Каліфорнійський грип (чотири людини померло). Але заради справедливості варто сказати, що окремі польські видання все-таки говорять, що Україна винна у поширенні A(H1N1) у Польщі.
 

У сусідній Угорщині від свинячого грипу померли чотири людини. Причина – пізнє виявлення справжньої хвороби та лікування від пневмонії. До того ж одна жінка у віці 64 років померла відразу після вакцинації. Усього ж у країні від початку травня виявлено  300 випадків A(H1N1).
 

«Наші прикордонники працюють у звичному режимі, – стверджує Хегедюш Габор, генеральний консул Угорської республіки в Києві. – Ми не плануємо зачиняти кордони. Угорщина вважає, що ситуація в Україні не погрожує нашій країні. У нас також є вірус грипу A (H1N1), хоча і не має стільки смертельних випадків. Знаю, що нині в Угорщині проводиться активна вакцинація. Уряд планує зробити щеплення 60% населення. Велика кількість угорців отримають вакцину безкоштовно. Серед них лікарі, працівники транспорту, молоді люди та пенсіонери».
 

Було б добре, якби спокійне, зважене сприйняття проблеми європейцями хоча б трохи передалось і нам. А поки ці події – чергове виправдання для нашого народу, який усе, як гадають вітчизняні політики, витримає. «Громадськість має не акцентувати увагу на тому, скільки людей померло (хоча це також важливо), а говорити про те, скільки сьогодні людей почувають себе краще, – впевнений Євген Комаровський. – Тоді і політикам, і журналістам під силу заспокоїти населення. А політики не будуть заспокоювати, схоже, їм це не треба. Ми ж повинні розуміти, що віруси були і будуть завжди. Люди у всі часи помирали від запалення легенів. Але якщо повідомляти про кожну смерть, люди взагалі припинять цікавитися життям».
Тетяна Катриченко, «Главред», 09.11.09 // 15:34        http://glavred.info/archive/2009/11/09/153453-0.html
woodwoow [09.11.2009] | Переглядів: 2082

2 3 4 5
 Рейтинг: 31.0/9

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook