для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Паніка в прямому ефірі


Паніка в прямому ефірі
Трішки менше тижня ми живемо в ситуації підвищеної тривоги. Урядовці та лікарі, півроку готувавшись до епідемії каліфорнійського грипу та тратячи при цьому десятки мільйонів гривень, останніх півтора-два тижні не могли з’ясувати очевидного: те, на що було виділено стільки грошей, уже серед нас, і масово косить людей. З минулого понеділка усі телеканали країни ретельно звітують про кількість загиблих, при цьому старанно верстаючи синхрони чиновників від медицини та самих лікарів. Суть зводилася до одного: ми не знаємо, що відбувається, чому помирають люди.
Звісно, подається думка й іншої сторони, правда не каліфорнійського грипу, а людей з вражених зон. А ті щедро діляться чутками, які активно множаться на тлі урядової мовчанки. Одні люди говорять про особливу форму тифу, іншу говорять про чуму. Своя, локальна версія, є на Терпопільщині. Там свого часу обласний центр втратив сміттєзвалище, тому сміття декілька тижнів розвозилося на полігони усієї області. Трапилася ця історія на початку літа, але от тепер виявилося, що сміття було отруєне, «ця трутка потрапила у воду і…» І розтеклася по всій Західній Україні, а нині, виходить, уже по цілій державі. При чому чутки ширяться не лише по базарах і маршрутках, але й у досить поважних колах. Ректор Тернопільського педагогічного університету Володимир Кравець доволі охоче розповів усім місцевим журналістам, що в ніч на 29-те жовтні у місті проводилася дезінфекція , і про це йому повідомили не деінде, а у міліції. "У середу пізно ввечері до мене телефонує солідна людина, яка працює у міліції. Каже: "Ви на ніч закрийте усі вікна. Бо Тернопіль уночі кропитимуть із літаків спеціальним розчином. У місті – тиф", – розповів Кравець. Хто ж не повірить ректору?
 
Кияни тихенько посміювалися над тернопільським тифом і дезінфекцією з літаків, аж доки захворювання не добралося до столиці: містом теж понеслась чутка, мовляв, «чи то кропили, чи то кропитимуть, але що тиф – то стопудово».
 
Свобода слова – це святе, «стопудово», це те єдине, що залишилося нам від Майдану. Але саме вільні медіа нині виступили тим підсилювачем чуток і каталізатором паніки, через які люди почувають себе не захищеними, а відтак – піддаються паніці. Особливо на Західній Україні, де в більшості громадян хтось із знайомих лежить в реанімації, родичі збивають ноги в пошуках ліків, а лікарі не можуть нічим допомогти. Але відповідальність за дану ситуацію повинні нести аж зовсім не журналісти, а так звані компетентні органи, відповідальні за інформаційну безпеку країни. Як і цінами на хліб, цукор чи м’ясо, влада повинна керувати і інформаційними потоками, при чому – не закриванням рота журналістам, а озвучуючи запитану суспільством інформацію. Інколи компетентні органи могли б навіть порозмовлявши «з ким треба». Чому б СБУ, наприклад, не запросити на розмову ректора Тернопільського вузу, аби той здав своїх поважно-брехливих «інформаторів у міліції»? 5-6 таких допитів різних осіб і майстрів художнього свисту можна було б швидко вичислити. Або принаймні показати, що «поважні особи» - це просто перелякані чиновники, які не зовсім адекватно поводять себе у цей напружений час.
 
При «живих» РНБО, СБУ та урядові загалом, фактично керувати інформаційним середовищем вимушені були чиновники Міністерства охорони здоров’я. Будучи самі в розгубленості, «охоронці здоров’я» давали суперечливі коментарі, що лише посилювало сум’яття. 27 жовтня головний санітарний лікар України заперечив чутки про спалах грипу А/H1N1 в Україні , твердячи, що загадкові смерті на Тернопільщині викликані звичайним ГРВІ. 29 жовтня міністр охорони здоров’я в присутності прем’єра заявляє, що лише в понеділок (2 листопада) лабораторний шляхом можна буде встановити причини пандемії на Західній Україні, а же ввечері на прес-конференції заявляє про свинячий грип як причину захворювань.  
 
До МОЗ питань чимало: чому, наприклад, смертей внаслідок вірусної пневмонії більше 40, і лише в частини померлих діагнозували свинячий грип? Вбивчу пневмонію спричиняє ще який вірус?
 
Чому померли лікарі від пневмонії? Вони вчасно не звернулися самі до себе за кваліфікованою допомогою? Чи може проблема в тому, що не до кінця зрозуміло, що і як треба лікувати? Я, наприклад, більше звертаюся, до другої думки. Моя дружина теж захворіла на ГРВІ, і зверталася в одну в київських клінік: журналісти по телевізору озвучують більше ефективних порад, ніж сказав цей лікар.
 
Якщо уряд закупив усі необхідні ліки, маски та тест-системи, то чому вони лише зараз, а точніше – минулої суботи почали роздаватися по лікарнях? Окреме питання пов’язане з самими тест-системами. Тижневик «Дзеркало тижня» відверто пише про те, що на цій темі хтось таки міг нагріти руки: «Добрий намір витратити пару мільйонів гривень на закупівлю тест-систем для діагностики грипу — не тільки сезонного, а насамперед А/H1N1, обернувся, м’яко кажучи, конфузом. Наші джерела в Мінохорониздоров’я повідомили, що тендер дивним чином виграла фірма, яка не виробляє тест-систем для практичної охорони здоров’я. Кажуть, чиновники, які благословили цю угоду, й самі здивувалися, довідавшись про цей «секрет» виробника». Загалом, за інформацією тижневика, навесні на протидію свинячому грипові виділено 50 млн. грн., але з’ясувати, куди й на що було витрачено ці гроші неможливо. «Може, тому, що витрачалися вони традиційно для нашої країни — за відпрацьованими схемами. По-перше, не було вибору — вирішили, що все — від тест-систем і медикаментів до лабораторного устаткування — буде краще купувати в одного учасника. Не уточнюватимемо — для кого. Це справа компетентних органів. За наявними в «ДТ» даними, Генеральна прокуратура отримала необхідну інформацію, і тепер з’ясовує, для кого й під кого прописували такі схеми», - резюмує тижневик.
 
Виходить, цього разу країна збиралася вчитися на чужих помилках, але реально вчитимемося на трупах власних співгромадян. Слідом за 50 млн грн. на це виділено півмільярда гривень. Цікаво буде написати, як було витрачено ці кошти.
 
Орест Сохар
http://tsn.ua/analitika/panika-v-pryamomu-efiri.html
Вулик [01.11.2009] | Переглядів: 2018

2 3 4 5
 Рейтинг: 34.7/16

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook