пароль
пам’ятати
[uk] ru

ДОГАНА З ЄВРОПИ


ДОГАНА З ЄВРОПИ
Може й не дуже актуально писати про вже минуле найвидатніше досягнення,  свідками якого стали мільйони. Від щастя хлопці в трусах скакали та обіймались аж дев’ять  раз. І недарма. Бо дочекались спеціального послання з поздоровленням  від Самого.
 
Я б ніколи би не писав про це, якби не сьогоднішні повідомлення  про вчорашню бійку на Хрещатику.  Звісно - правди ми не дочекаємось.  Хтось прибреше, хтось  перекрутить.  Але факт є факт.  Бійка була.
 
Гортаю новини.
Поножовщина…  Але наскільки я розумію, це коли у обох сторін ножички.
ВозбУждено уголовное дело по статье «хулиганство»…. Нифигасебе! Тобто якщо я, натягнувши капюшона, кидаюсь з ножем на гостя з Європи, то я всього тільки хуліган, який брав участь в поножовщінє?
І де були міліціянти? Відпочивали після чергової  охорони кортежу гаранта?
 
Ну  то таке -  до завтра все вщухне.  Бо завтра рєшітєльний бой…  Де він буде, на полі, або за межами?..
 
Оскільки знаходжусь у дурдомі, то ніхто не заважитеме мені пов’язати  між собою перемогу 9:0  та побиття англійців. Принаймні тому, що й ті  й ті європейці.
 
Отже, подивимось, кого перемогли.
 
Serenissima Repubblica di San Marino або Найсвітліша республіка Сан-Марино.
(Нажаль, поки не довелось там побувати, тому лише гуглятина… Може хто був, скаже, в чому я неправий).
 
Отже, що у нас нею спільного, і чим ми відрізняємось?
Прапор:  Біло-синій. Щось знайоме. По центру - герб - три вежі. Теж щось знайоме.
Девіз Найсвітлішої республіки - Libertas (Свобода).  Теж є якісь асоціації…
Гімн:
О давня Республіко
Цнотлива, слава тобі,
слава тобі
Щира вірна,
Цнотлива,
О Республіко
Слава, живи вічно…
Ще декілька фактів та цифр (скорочений копіпаст).
Історія дуже насичена.
Сан-Марино має титул найстарішої республіки світу (301-й рік).
 
В новітній історії (з 1945 до 1957  року) республікою керувала спілка комуністів із соціалістами, потім Християнська Демократична Партія, з 1978 року - знов  комуністи, які 1986 року об'єдналися з християнськими демократами для спільного правління країною. Комуністична партія змінила свою назву 1990 року на Демократичну прогресивну партію (Петро Симоненко – вивчай досвід!),  і т.д…
 
2000 року ліві відійшли від державного управління, нова багатопартійна коаліція на чолі з християнськими демократами стала біля керма держави.  1988 року Сан-Марино є членом Ради Європи.
 
А тепер – увага!  Площа Найсвітлішої республіки - аж 61 кв.км, при цьому вона ще й розділена на 9 областей (кастелій, або провінцій, або древніх фортецій).
 
Про футбол. В чемпіонаті беруть участь 15 команд -  і це лише на 32 тисячі мешканців.
Стадіонів – 7. З них центральний, як у нас – «Олімпіко» - на 5000 глядачів. Названий так на честь проведення на ньому Олімпійських ігор малих держав.
Проводяться також змагання за кубок та Суперкубок.
 
Для порівняння, наприклад: площа Солом'янського району м. Києва – 40 кв.км., населення 280 тис., 5 стадіонів. Але ви чули щось про чемпіонат району, або чемпіонат Києва? Що відбувається зі стадионами СКА, Спартак, Локомотив… Чи ви давно чули звук удару по м’ячу у дворі,  а не у телевізорі?
 
Найстрайшніші злочини у тому Санмарині – кишенькові крадіжки у туристів, а туристів там щороку 3 млн, як мешканців у Києві. Почитавши про Сан-Марино, уявив собі, як на центральній площі їх столиці декілька десятків молодиків у капюшонах та з ножами здійснюють напад на уболівальників команди гостей?!
 
А тепер головне, що мені подобається в тій маленький країні. Це політична система і державний устрій.
 
У Сан-Марино існує республіканська форма правління. Главами держави є два капітана-регента, що призначаються Великою Генеральною радою (60 депутатів) на строк 6 місяців. Супер!
 
Уявляєте, якби таке було в Україні? Капітан-регент Янукович і капітан-регент Тягнибок, або пара Чечетов-Кличко, або…
Капітани виконують функції глави держави і здійснюють виконавчу владу. Капітани-регенти отримують численні прохання, що надаються громадянами в першу неділю після 1-го квітня і після 1-го жовтня. Подані прохання в обов'язковому порядку повинні бути розглянуті протягом 6 місяців.
 
Політичні партії:
  
* Сан-Маринська християнсько-демократична партія (СМХДП) - заснована в 1945 р.;
* Сан-Маринська соціалістична партія (СМСП) - заснована в 1986 р.;
* Партія демократів - утворена в результаті перетворення в квітні 1990 р. Сан-Маринське комуністичної партії;
* Сан-Маринська партія комуністичного відродження;
* Сан-Маринський національний альянс;
* Народний альянс Сан-Маринських демократів.
Петро Симоненко! Чому ви не хочете в Європу? Там теж є комуністи, і старі, і відроджені. У Сан-Марино навіть не міста, а міста-комуни! І назви такі гарні: Саравелла, Борго-Маджоре, Доманьяно, Аккуавіва…, не те що Нижній Тагіл, Воркута, Степлаг, Минлаг… Та й клімат непоганенький – не те, що у північних колег. Будете дружити з санмаринськими комуністами. От тільки чи захочуть вони тієї дружби?
 
Після поразки 0:9 санмаринці зовсім не засмутились, бо для них футбол – це фізкультура і можливість побачити світ, а у  нас - це бізнес, неприхований і тупий. Почувши сьогодні від сьогоднішнього тренера, а колись великого футболіста,  О.Блохіна, оціночну вартість трансферів двох футболістів «Динамо» по 30-50 млн.євро за кожного, я подумав… Наведу лише цензурну частину тих думок: Живемо в жопі, а ціни як в Європі.
 
Після поразки вони не засмутились, бо мають ВВП на душу – близько 50 тис.$ проти наших 3-4 тис.,  та середню тривалість життя 83 роки проти наших 68.
 
Доречі, найбільшим містом (7000 мешканців) Найсвітлішої республіки є Догана (итал. Dogana, таможня), яке входить в складу міста-комуни Серравалле (парнікова долина).
Таможні дають добро!
--
Пісня, на яку даю посилання, ніякого відношення до теми не має. Майже...
 
http://www.youtube.com/watch?v=bqbYoxHQUVc
© Аргум [09.09.2013] | Переглядів: 2299

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.5/39

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати