для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

СКЛАД НАСЕЛЕННЯ ЗА ЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ


СКЛАД НАСЕЛЕННЯ ЗА ЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ
Недавно під ІМХО Zweifler від 09.07.2013
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/18258.phtml
мені було поставлене цікаве запитання:
Наталия Федорова
09.07.2013 23:51:38
dobryj5 09.07.2013 23:44:51
а какая у нас структура по бюджетной-небюджетной сферам? Вы не знаете?  Число работающих в бюджетном секторе (вкл. армию. МВД. медицину. все-все-все...) и в производственной сфере? промышленности? можно даже с услугами..Интересно...
 
Відразу та в одному коментарі я, звичайно, на таке цікаве і ємке питання не міг відповісти. По-перше, що і не готовий був за своїми знаннями. Але це є і зрозумілим. В кожному випадку я знаю, що багато чого не знаю. І коли життя поставить якесь запитання, я знаю, що можу знайти на його відповідь.
 
Ось так підготувавшись трохи, хочеться попробувати дати відповідь. Вичерпної відповіді на всі пункти запитання, шановної Наталії Федорової, не вийде, оскільки на ряд пунктів у мене немає достовірної інформації. А послуговуватись даними джерел від ОБС (одна бабка сказала) – це також буде із тієї ж форми. Я маю на увазі питання чисельності армії (ЗСУ – Збройних сил України, МВС (Міністерства внутрішніх справ) і подібних структур. Таких даних наші офіційні джерела інформації не відслідковують. Або якщо і ведуть статистику, то її не оприлюднюють. І я, звичайно, з достовірністю назвати не можу.
 
З тих джерел (ОБС) було названо, що наші збройні сили на даний час нараховують біля 180 тис. осіб. Іде мова, щоб скоротити до 120 тис. Називались цифри, що МВС у своїх рядах мають порядка 350 тис. працівників. Крім того є ще у нас Внутрішні війська чисельністю порядком 30 тис. осіб. Ніколи не зустрічав інформації за МНС (Міністерство надзвичайних ситуацій), СБУ (Служба безпеки України). А вони ж там мають також певний склад працівників як рядового так начальницького складу.
 
Слід нагадати, що колись у нас вже велась розмова за віковий склад українського населення і ми детально вже це розбирали.
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/14629/user_id/6697.phtml
 
Інше питання за склад працівників нашого народного господарства. Ось про них і поведемо мову. Перш за все потрібно дати деяке пояснення щодо термінів. У нас вони (терміни) мають дещо важке розуміння. Ось скажімо наш Держкомстат дає інформацію за: «Кількість зайнятого населення за видами економічної діяльності» і дані за «Кількість найманих працівників за видами економічної діяльності». На перший погляд, що це одне і те ж розуміння, але в дійсності Держкомстат вкладає сюди дуже різні поняття. І вони мають дуже велику різницю.
 
Ось відкриємо таблицю у статистичному щорічнику за «17.5. Кількість зайнятого населення за видами економічної діяльності» і покажемо в крайніх точках спостережень, тобто за 2000 р. та останній рік за який я зумів знайти таку інформацію (2009) (я повинен вибачитись, але за останні роки я не зумів знайти. Треба розуміти, що цифри і ще зменшились в тому ряду динаміки):
[CENTER]Кількість зайнятого населення за видами економічної діяльності [/CENTER]
(тис.)
                                                                
 

Із пояснення держкомстату: Економічно активне населення згідно з концепцією робочої сили – це населення обох статей віком 15–70 років, яке протягом певного періоду забезпечує пропозицію робочої сили для виробництва товарів та послуг. Економічно активними вважають осіб, зайнятих економічною діяльністю, яка приносить доход (зайняті), та безробітних. Кількість зазначених категорій та їх характеристики розраховують на підставі даних вибіркових обстежень населення (домогосподарств) із питань економічної активності (далі вибіркові обстеження), що впроваджені у практику роботи органів державної статистики з 1995 року відповідно до рекомендацій Міжнародної організації праці (МОП). Зазначені вибіркові обстеження проводять за місцем постійного проживання населення та охоплюють осіб віком 15–70 років, щодо яких розраховують оцінки показників економічної активності, зайнятості та безробіття.
Зайнятими (за матеріалами вибіркових обстежень) вважають осіб у віці 15–70 років, які: працювали впродовж обстежуваного тижня хоча б одну годину за наймом за винагороду в грошовому чи натуральному вигляді, індивідуально (самостійно), в окремих громадян або на власному (сімейному) підприємстві; працювали безкоштовно на підприємстві, у бізнесі, що належить будь-кому з членів домогосподарства, або в особистому селянському господарстві з метою реалізації продукції, виробленої внаслідок цієї діяльності; були тимчасово відсутні на роботі, тобто формально мали робоче місце, власне підприємство (бізнес), але не працювали впродовж обстежуваного періоду з незалежних від них особисто обставин.

 
Як видно із наведених показників, що переважна більшість ключових галузей народного господарства за ці роки зазнали суттєвих змін. І то в сторону погіршення. Разом з тим є напрями, що суттєво збільшили кількість працюючих.
 
Основним все ж таки слід відзначити, що ці показники суттєво відрізняються із даними за найнятих працівників. Кількість найманих працівників підприємств, установ, організацій (таблиці у щорічнику 17.7, 17.8) охоплює зайнятих, які за місцем роботи уклали трудовий договір (контракт, договір цивільно-правового характеру) на постійній або тимчасовій основі. До цієї категорії віднесені працівники суб’єктів підприємницької діяльності, бюджетних і фінансових установ та громадських організацій, а також кадрові військовослужбовці (крім строкової служби), особи рядового та начальницького складу правоохоронних органів. Найманих працівників враховують за місцем прикладання їх праці, тобто за місцем знаходження підприємства або його структурного підрозділу, що класифікуються за відповідними видами економічної діяльності.
Кількість найманих працівників за видами економічної діяльності
(тис.)
                                                                    
 
Як видно із таких показників кількості ЗАЙНЯТИХ і НАЙНЯТИХ  працівників є дуже вже велика різниця. Чому воно у нас так відбувається? Напевне, що у нас багато великих підприємств заморожені із своїм виробництвом, зупинених, зруйнованих. Ось нехай тут представники Луганської області розкажуть про особливості виробництва, наприклад, у Лисичанську. Недавно була хороша публікація про особливості промислового виробництва у цьому місті. І мене здивувало, що такий гігант як нафтопереробний завод руйнують, знищують. А там же працювало тисячі робітників. І питання тут не повинно ставитись про власника і яку мету він переслідує. Повинна своє слово тут сказати і ДЕРЖАВА. Хоча і тут треба розуміти, а хто стоїть на захисті інтересів цієї ДЕРЖАВИ.
 
Ще одним цікавим напрямом може бути середні зарплати в народному господарстві. Вже за цей рік держкомстат дає таку інформацію:
Середня заробітна плата за видами економічної
діяльності за місяць у 2013 р.
[/B]
(в розрахунку на одного штатного працівника, грн.)

 
Ось така картина виходить у нас із даними питаннями. Не знаю, чи достатньо повно відповів на поставлені запитання шановної Наталії Федорової, але я буду вважати, що прохання виконав. Якщо будуть додаткові запитання, уточнення, заперечення – будь-ласка, ставте. Будемо сперечатись, вести дискусію, просто обговорювати. Я готовий попрацювати. Можливо із перервами. У мене є поле і фруктові дерева. Вони також просять приділяти їм увагу. Та й зима не за горами, потрібно готуватись, щоб при всіх зусиллях держави у виплаті-затримки зарплат і пенсій бути у всеозброєнні і не залежати від тієї недолугої у виконанні тих службовців держави.
© dobryj51 [11.07.2013] | Переглядів: 4796

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.7/21

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook