для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Шпалери і High tech


Шпалери і High tech
Позбуваючись ілюзій, ми отримуємо шанс перестати блукати манівцями й вийти на правильний шлях.
 
Не знаю хто це сказав. Можливо, що я. Щойно.
 
Найбільшою ілюзією для нас (тих, хто населяє територію від Чопу до села Червона Зірка) є оманлива ідея, котра виникла невідомо коли і не згадати в яких головах. Ідея про те, що згадану територію населяє один народ, який назвали українцями.
 
При цьому нещадній експлуатації піддавалася історія Київської Русі.
 
І чомусь завжди не надто акцентувалося на тому, що Київська Русь породила не лише Володимиро-Суздальське князівство, але й Галицько-Волинське князівство, яке латиною називалося Regnum Russiæ, що в перекладі означає - Руське Королівство.
 
І якщо, Володимиро-Суздальське князівство згодом (з ініціативи Івана Калити) переродилося в Московське царство і породило націю московитів, то виглядає так, що Галицько-Волинське князівство не породило нічого. Ні нації, ні держави.
 
Ну, погодимося, що московитам було легше. На заході була така ненависна Андрєю Боголюбському Київська Русь (у 1169 році він сплюндрував столицю Русі — Київ), навколо напівдикі народи, як відмінні інгредієнти для бульйону, в якому варилася нова нація, а на сході лише Орда. Власне Орда теж стала тим наваристим шматком конини в націотворчому бульйоні московитів. Серед сучасних істориків все більшої популярності набуває теорія, що московити то й була Орда. Або навпаки – це як вам більше подобається.
 
А що ми бачимо на заході. Галицько-Волинське князівство змушене існувати в оточенні ворожих Польщі, Литви, Угорщини, половців та тієї ж Орди. Тим не менше проіснувала держава 150 років. Цілком достатньо, щоб сформувалась окрема народність. Хто сумнівається в цьому, нехай погляне на історію СРСР, який за вдвічі менший період породив стійкий різновид людини під назвою Homo Soveticus.
 
А як відомо з популярної в совітські часи пісні «Нічто на зємлє нє проходіт бєзслєдно», то й після Королівства Руського щось та мало залишитися. І залишилося. Ми з вами. Ті хто населяє територію, на якому свого часу це Королівство й розташовувалося.
 
Якось вічна російська дисидентка Валерія Новодворська сказала, що Україна це Русь, яка залишилася вдома. Таким чином вона натякнула, що сучасна Росія не має права ні величати себе Русю, ні претендувати на історію Києва.
 
Ну, для чого ці претензії потрібні Москві цілком зрозуміло. Претензії на тисячолітню історію, територіальні претензії, укріплення псевдоісторичного міфу про богоносність.
 
А от для чого це було потрібне нам, нащадкам Галицького-Волинського князівства. Чому ми так прагнули розчинитися в цьому українському морі, що втратили (майже втратили) свою самоідентичність?
 
Ми втратили державу. Ми спробували її відтворити у вигляді ЗУНР. А потім все одно об’єдналися з УНР. Внаслідок відчуття власної неспроможності, чи як?
 
У нас то й мови відрізнялися. Не надто, та все ж. Це радянська влада все уніфікувала і ми прийняли (без спротиву) полтавський діалект, лишивши собі для втіхи фотелі, філіжанки й мешти. То чому ж ми летіли, як ті нічні метелики, на смертельно яскраве київське світло? Щоб остаточно загинути?
 
Чи не здається вам, що вся неоковирність сучасної української держави якраз є наслідком того, що в одній (умовно кажучи) комунальній квартирі поселили двох антагоністів.
 
Безперечно – вони часом можуть сісти за один стіл, випити чарку, закусити салом (я, особисто, сало не дуже й люблю), погомоніти за життя. Але коли справа торкається благоустрою в квартирі, починаються сварки. Бо один виступає за шпалери в квіточку, а другий за ремонт в стилі High tech. А тут і до бійки недалеко.
 
А чи не простіше, щоб один в своїй окремій кімнаті клеїв такі любі йому шпалери, а інший у своїй забавлявся своїм улюбленим High tech.
 
© R`n`R [22.06.2013] | Переглядів: 2348

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.7/29

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook