для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Клин клином вибивають.


Клин клином вибивають.
Поки Польський сейм розглядає законопроект щодо визнання ОУН та УПА злочинними організаціями, треба задуматись, а що потім???
А раптом таки визнають?
 
Спроба визнати УПА та ОУН злочинними організаціями це не просто така собі витівка КПК. Річ в тому що злочинна операція Вісла в Польщі розглядається як ВІДПОВІДЬ на дії УПА. І визнавши УПА та ОУН злочинцями можна буде замести сліди своїх етнічних чисток, геноциду та терору проти українців в Польщі.
А отже прихильників таких дій в Польщі може бути набагато більше чим  багнетів в КПК................
 

Чи не доцільно в такому разі подати законопроект про визнання операції ВІСЛА злочином проти українського народу. І вимагати в тому законі повернення репатріантів, виплати їм компенсації та відновлення в майнових правах???
 
Адже ось в Україні татар повернули!!! Чим українці що мешкали на теренах Польщі ГІРШІ??????????
Тим більше що землі з котрих депортували українців є споконвічними етнічними землями розселення українців.
 
Своїм походом 981 р. український князь Володимир великий повернув Перемишль і Червенські міста, відновив західні кордони Русі.
Місто Холм вперше згадується під 1074 роком. Як засвідчують літописи, Холм збудував Данило Галицький, коли ще княжив у Володимирі. Данило "той город Холмъ так отвсюд укрепил, ижь и Батиї, всю землю Рускую повоевавши і всі городы рускиї подобывавши, города Холма не мог добыти...". Населення Холма та околиць значно зростало, здебільшого за рахунок утікачів зі східніх територій, котрі, рятуючись від кочових племен, осідали навколо міста. У 1237 році Данило Романович переніс до Холма столицю із зруйнованого Галича та єпископство із Угровська, як єпископство Холмської Руси.

Отже Українці на тих теренах жили (і це історично підтверджено) куди як давніше чим татари в Криму.
 
Акція Вісла по суті почалась з 1944 року і тривала по 1947 рік.
Почалась з обмеження і позбавлення майнових прав, культурних прав, релігійних прав українців на теренах Польщі. Цей період припав на 1944-1946 роки. А далі дійшло і до етнічних чисток у вигляді фізичної депортації українців.
 
Пік акції "Вісла"  припав на 1947 рік:
28 березня 1947 року вийшла постанова Політбюро ЦК ПРП:
«В рамках репресивної акції щодо українського народу постановлено: 1. Швидкими темпами переселити українців і змішані родини на повернені території (передусім північну Пруссію), не утворюуючи компактних груп і не ближче, ніж 100 км від кордону».

І в цьому рішенні поєднались і АК і комуністи Польщі і НКВС СРСР.
Акція супроводжувалась масовим насильством над українським населенням. Польська комуністична міліція озброювала польських селян-шовіністів, що знищували цілі села, вбиваючи навіть дітей і жінок. Після закінчення Другої світової війни антиукраїнський терор був, головно, справою рук польської комуністичної просталінської влади, але не тільки її. Брали участь у цьому частини польського крайнього правого підпілля — Національних Збройних Сил (NSZ) і Національної Військової Організації (NOW). Озброєна група під командуванням «Волиняка» винищила майже всіх мешканців села Малі Куровичі — 300, за даними польського сейму, а 2000, згідно з рапортами УПА. На думку командирів УПА, «Волиняк» співпрацював з НКВС. У селі Верховина учасники NSZ вбили 194 українських селян, в тому числі 65 дітей. Інший відділ, який належав до АК, замордував 460 українців у селі Павлокома.

В період з 1944 по 1947 роки фактично було вчинено (раджу особливо толерантним особам пошукати інформацію стосовно цих місць):
Різня в Сагрині (вчинила АК)
Різня в Павлокоми (вчинила АК)
Різня в Березці (вчинила АК)
Різня в Горайці  (вчинив батальйон Корпусу Внутрішньої Безпеки Польщі, КОМУНІСТИЧНА  влада Польщі)
Різня в Сівчині  (вчинила АК)
Різня в Бахові  (вчинила АК)
 
Протягом жовтня 1944 — серпня 1946, за даними польських джерел, до України (тоді — УРСР у складі СРСР) було переселено 482 тис. осіб.
 
Ну а далі було ще простіше:
Формальним приводом до найширокомаштабнішої операції стало вбивство генерала Свєрчевського Але то був лише формальний привід, оскільки все свідчило до підготовки масштабних дій санкціонованих державною владою Польщі.
 
28 квітня 1947 р. шість дивізій Війська Польського розпочали виселення українського населення з західних окраїн українських етнічних земель, що в кінцевій фазі Другої Світової війни опинилися в межах Польщі. Це виселення отримало військову назву операції "Вісла". Операція тягнулася кілька місяців і, практично, закінчилася в жовтні 1947 р. Проводилася вона з великими знущаннями над українцями і з особливою брутальністю. Було депортовано на захід і північ Польщі близько 150 тисяч осіб, одночасно арештовано і ув’язнено у післягітлерівському таборі Явожно, а також просто вбито кілька тисяч українців (у Явожно опинилися 3873 в’язні). Українців виселяли з Ряшівського, Люблінського і Краківського воєводств і розпорошено розселювали на понімецьких землях – в Ольштинському, Кошалінському, Щецінському, Вроцлавському, Зєльоноґурському і Ґданському воєводствах. За повернення в рідні місця арештовували.

Операція Вісла і досі виправдовується в Польщі.
 
Операція "Вісла" не взялася з нічого. Насамперед слід усвідомити, чим була злочинна система, створена на основі ідеології Степана Бандери, і що робила УПА"
Тадеуш Ісакович-Залевський, активіст кресових організацій

По мнению некоторых польских историков и многих кресовьян, операция "Висла" была именно следствием и ответом на антипольскую, как они считают, преступную деятельность УПА.

Це є дуже дивним. Оскільки матеріали УПА оцінюють свою чисельність на тих землях:
Згідно з оцінками документів, котрі були в командування Оперативної Групи «Вісла», Українська Повстанська Армія розпоряджалася на день 1 квітня 1947 збройними силами в кількості 2402 осіб, включно з місцевою самообороною в кількості 720 осіб. Серед членів УПА таких, що носять зброю й активні в бойових діях, оцінено на 1772 людини.  
Згідно з тими ж даними командування Оперативної Групи «Вісла», на 23 липня 1947 року збройні сили УПА на Закерзонні зменшились з 2402 осіб до 563.

А ось радянські дані котрі фактично підтверджують Польські:
Таким образом в пограничных районах на территории Польши (в польском выступе) действует:
УПА: 3353 людей
Участников проводов и их боевок (ОУН): 388 людей
Начальник Управления МВД УССР по ББ Полковник (––) САРАЕВ 28 февраля 1947 года г. Киев

 
При цьому впродовж 1944-1947 роки ВИСЕЛЕНО більше 600 000 українців. І тисячі просто вбито.
 
Цікава начебто "ВІДПОВІДЬ" чи не так?
 
Польський сейм пробував розглянути цю акцію та визначитись з її статусом. Але результат нульовий. Акція Вісла в Польщі на політичному рівні розглядається щось таке як приблизно Голодомор розглядається в Росії. Типу щось було, але ж то таке, то всюди було, та і самі винні , там УПА бач діяла, а там хлібозаготівлю зривали і т.д.
 

І чи не час змінити гасло від Сяну до Дону на більш амбітне і історичне обґрунтоване:  Від  ВІСЛИ до КУБАНІ
Адже ще Богдан Хмельницький мав намір мати кордон на заході аж по Віслу.

 
Адже клин клином вибивають. Може тоді перестануть до нас сіпатись сусіди з гарячими головами???
© Слово [26.04.2013] | Переглядів: 2732

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.4/30

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook