пароль
пам’ятати
[uk] ru

Що в Україні золото і що в Китаї яшма


Що в Україні золото і що в Китаї яшма
         Я високо в горах ночую в зруйнованім храмі.
         Так близько зірки мерехтять, що рукою подати до них.
          Боюся порушити тишу земними словами.
         Не смію завадить розмові богів неземних
         ("Храм на вершині гори" Лі Бо, 702 - 762 р.р.)
 

Протягом тисячоліть на кращих зразках давньої і сучасної літератури китайські діти вчилися читати, писати, говорити, поважати свій народ, любити і захищати свою землю. Збережені найдревніші писемні пам"ятки - ціннісні орієнтири еволюції народу, становлення його культури, духовності.
Ми говоримо золоте серце, золоті руки, золота голова, золоті слова. У китайців еквівалентом найвищої цінності є не золото, а яшма. Відполіровані диски з яшми були сімейними і державними реліквіями. Почну свою розповідь з давньої легенди про яшму - зразок ставлення пересічного китайця до своєї держави.
 
Одного разу, а точніше між 757 і 690 роками до нашої ери, Бянь Хе, уродженець князівства Чу, знайшов на горі Цзіншань яшмову брилу.
[/IMG]
 
Розуміючи величезну цінність своєї знахідки, він приніс її в дарунок чуському князю Лі-вану. Той не повірив, що перед ним безцінна яшма і наказав відрубати зухвальцю ліву стопу.
Минув час. Князем Чу став У-ван. Бянь Хе, розуміючи величезну цінність знахідки, приніс її в дарунок новому князю. Але цей теж не побачив у звичайній брилі дорогоцінну яшму і наказав відрубати зухвальцю праву стопу.
Скалічений Бянь Хе сидів зі своєю яшмою біля підніжжя гори Цзіншань і гірко плакав. Його запитали, чому він плаче. "Я плачу не тому, що залишився без ніг, а тому, що чесну людину обізвали брехуном, а дорогоцінну яшму - назвали каменюкою".
Минув час. Князем Чу став Хуейвень-ван. Він взяв у Бянь Хе в дарунок брилу і наказав майстрам її відполірувати. Тут всі побачили, що ця яшма - воістину безцінний скарб
[/IMG]
 
З 298 до 266 року до нашої ери дорогоцінною яшмою володів Хуейвень-ван - правитель з Чжао. Слухи про надзвичайну красу яшми дійшли до Чжаосянь-вана, правителя князівства Цінь.  П'ятнадцять міст свого князівства запропонував він за цю яшму Хуейвень-вану. Радник Хуейвень-вана Лінь Сунжу привіз яшму новому господареві і тут з жахом дізнався, що той не збирається виконувати домовленість. Щоб повернути яшму законному господареві, Лінь Сунжу пішов на хитрість - сказав, що помітив на яшмі тріщину, і попросив дати йому яшму, щоб показати дефект. З яшмою в руках він відбіг до кам'яної стіни і пригрозив, що розіб'є яшму, а потім покінчить з собою, якщо йому не дозволять з яшмою покинути ціньські володіння. У ті варварські часи вірність, відданість, відвага і розум цінувалися більше, ніж зараз  Лінь Сунжу дозволили повернутися додому з дорогоцінною реліквією.
 
Прошу вибачення за приземленість подальшої розповіді. В перші місяці після встановлення помаранчевої влади була зроблена спроба боротьби з хабарництвом і здирництвом. До чиновника (і не тільки чиновника) після відвідувача заходили в кабінет "уповноважені особи" і за допомогою ультрафіолету виявляли купюри з написом "ХАБАР". Всі хабарники відразу заговорили про маленькі зарплати і пенсії та неможливість гідно прожити на легальні доходи. Щоб  виправити ситуацію,було терміново скликано профспілкові збори з порядком денним "Про недопущення випадків хабарництва". Перед трудовим  колективом вперше виступив недавно прийнятий на роботу юрист. Він змалював серйозність ситуації, яка могла викосити наші ряди гірше пошесті, і провів інструктаж, як себе вести, коли тебе впіймали на гарячому.  Ніякого містичного посівання чи богоугодного колядування - благодійна допомога на потреби рідної установи. Керівникам порадили завести "Журнали обліку благодійних внесків", в які записувати по закінченню робочого дня суми пожертв.
Юрист виявився докою в хабарницьких справах, бо далі за його кваліфікованою порадою було ліквідовано рахунок у банку, на який добровільно-примусово надходили благодійні внески за обов"язкові безоплатні послуги. Надалі гроші потекли на рахунок приватного благодійного фонду, добратися до якого руки короткі у контролерів,  ревізорів, прокурорів і податківців.
Плакала наша яшма.
 
ПС. Золота голова  просто юриста зробила його заступником директора з юридичних питань
© Петрович [24.03.2013] | Переглядів: 2799

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.1/26

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати