пароль
пам’ятати
[uk] ru

Парасолька для координації громадянського державотворення


Парасолька для координації громадянського державотворення
2 лютого відбулася зустріч активістів Спільного проекту, в якій взяли участь:
Вячеслав Богуславський
Володимир Виграненко
Олексій Жмеренецький
Олексій Коваленко
Анатолій Колядін
Віталій Комов
Володимир Ларцев
Костянтин Соловйов
Олександр Тертичний
Ігор Філіппов
 
Обговорили та погодили теоретичні і організаційні аспекти формування та розвитку спільноти взагалі і експертної групи зокрема, методологічні проблеми Спільного проекту.
 
Учасники зустрічі ПОГОДИЛИСЯ, що Україна потребує кардинальної модернізації (оновлення), яке не здатні здійснити наявні партійні (громадські) організації та/чи блоки за їх участю.
 
Організувати та очолити процес оновлення України може масова позапартійна платформа (рух): модерна організація нового концепту. Він передбачає відмову від традиційної ієрархічної структури минулих століть, і навзамін пропонує гнучкий організаційний ПРОЦЕС, що відповідає викликам надзвичайного прискорення суспільних змін. Це динамічна мережа, до якої будуть вільно входити та/чи виходити, відповідно до власних потреб та інтересів громадяни, місцеві та «галузеві» громадські осередки.
 
Багато з них морально готові до об’єднання (принаймні, тимчасового) зусиль заради спільної перспективної Мети. Їх активісти, що беруть участь у протестних та захисних акціях, останнніми роками на власному досвіді переконалися в  неефективності таких форм активізму за чинної антинародної Системи.
 
Зараз енергія громадянського протесту витрачається на безперервний захист законних прав від порушень переважно органами влади, які утримує суспільство якраз для захисту своїх інтересів. Прийшла пора все поставити на свої місця: владні органи мають виконувати волю народу і відробляти гроші, які ми платимо за їх утримання: забепечувати наші права, що зафіксовані в трьох перших розділах чинної Конституції.
Тоді  активістам не треба буде витрачати ресурси, аби БОРОТИСЯ проти влади та її проплачених наймитів: вони отримають можливість займатися природною для людини соціальною ТВОРЧІСТЮ – творити нове майбутнє.
 
Організаційним «цементом» подібних автономних структур виступає не традиційний керівний орган, а спільна Програма: Мета, принципи і засоби її досягнення. Кожен громадянин, як і кожна спільнота, може приєднатися до спільних дій, якщо його влаштовує Програма і тактика дій, яка випливає з Програми на поточному етапі. Таке приєднання до спільної справи жодним чином не припиняє і не заважає будь-якій іншій громадській діяльності. Суттєвим  обмеженням виступає моральний фактор: якщо особа та/чи спільнота поза межами Спільного проекту чинить всупереч його Програмі, вона втрачає право користуватися його «брендом».    
Аби зробити Україну дійсно правовою державою, потрібно поставити під контроль владу на всіх щабелях управління і передати громадянам частину управлінських функцій. Таке завдання може виконати рух мережевого типу. Подібний рух виросте знизу (за Ортега-і-Гассета) на демократичних принципах прозорості, відповідальності та колективної координації роботи. Він отримає перспективу в тому разі, якщо запропонує Спільний проект, як процес консолідації/об’єднання нації.
 
Учасники зустрічі НАГАДАЛИ, що важливою передумовою процесу об’єднання має стати прийнятний для більшості активістів і громадян України проект Програми, який грунтується на спільній Візії і прийнятній Дорожній карті. Вони, власне, і визначать майбутнє громадянської «мережі мереж». Кожен активіст, який долучиться до формування Документу, стане його співавтором і прихильником. Таким чином зросте легітимність Програми, яку новий рух запропонує суспільству.      
 
Саме тому в листопаді 2012р. ФБ-група Спільний проект запропонувала ВСІМ громадянським активістам СПІЛЬНО створювати Візію і Дорожню карту до неї: на прозорій основі, за участю всіх, хто бажає долучитися до напрацювання такого документу.
Незалежні експерти Спільного проекту, що сформувалися в групу протягом січня 2013р. на громадських засадах, попередньо погодилися, що:
- Документ має бути спільним надбанням, і ніхто не буде претендувати на першість чи приорітетність свого внеску;
- робота над Документом буде максимально прозорою, за найширшої участі, як професійних експертів, так і громадянських активістів;
- Документ має бути концептуальним і цілісним: пропонувати принципові відповіді на всі ключові виклики – від стратегічної мети до Дорожньої карти;
- Документ має врахувати надзвичайне прискорення соціальних (як і технологічних) змін – аж до висхідної параболи;
- Документ має прагнути всесвітнього масштабу Українського проекту, оскільки накинута Україні стратегія наслідування чужого досвіду є безперспективною;
- Документ має визнавати Особу, її гідність і природні права незаперечною цінністю;
- Документ має зосередити увагу суспільства на соціально-політичній складовій розвитку України і сформулювати Мету, яка об’єднає найширше коло громадян до спільної дії.
На розвиток зазначених засад учасники зустрічі 2 лютого ПОГОДИЛИСЯ, що Документ має відповідати наступним методологічним вимогам:  
Створюватися на грунті передбачення (прогнозування) вірогідної різноманітності соціальних процесів і явищ.  
З досліджених варіантів прогнозів експерти мають обрати той, що найбільше відповідає прагненням суспільства.
Серед обставин, що формують цей варіант, екперти мають знайти реперні точки, на які треба справити конкретний ЦІЛЕСПРЯМОВАНИЙ вплив, аби підвищити вірогідність потрібного сценарію.
Експерти мають визначити суб’єкт оновлення і прокласти Дорожню карту: надати відповіді на питання хто, що і яким чином має робити, аби реалізувати Візію.
 
Візія України має бути вписана в контекст світового розвитку: з урахуванням екологічної кризи, глобалізації, кризи капіталізму і кризи традиційної моделі представницької демократії.
…………………………………………………
 
Присутні СХВАЛИЛИ пропозицію експерта Костянтина Соловйова розглядати ключовою цінністю Спільного проекту Справедливість. Її має гарантувати оновлена правова держава під контролем і за активної участі громадян на основі прозорого і ефективного правосуддя та масового розвитку цивільної юстиції.
 
Учасники зустрічі висловили СПОДІВАННЯ, що експертна група Спільного проекту завершить самоорганізацію найближчим часом, і розпочне роботу з розгляду прогнозів та пропозицій щодо формулювання Візії та Дорожньої карти Спільного проекту.
 
Учасники зустрічі ОБГОВОРИЛИ пропозиції з налагодження контактів з іншими спільнотами громадянських активістів, з формалізації групи в реалі, варіанти її розвитку та можливої участі у виборах Київради. До складу експертної групи рекомендовано ввести фахівців з організаційних питань.  
 
Наступну зустріч учасників Спільного проекту пропонується провести в суботу 9 лютого.
 
З лютого 2013р.
 
За дорученням учасників –
модератор зустрічі Олександр Тертичний
© tertychnyi [03.02.2013] | Переглядів: 1679

2 3 4 5
 Рейтинг: 35.0/20

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Реєстрація