пароль
пам’ятати
[uk] ru

Роздуми щодо мовного питання з огляду історії Чехії


Роздуми щодо мовного питання з огляду історії Чехії
Нещодавно побувала у Чехії і мене дуже вразила мовна історія цієї країни, в східну частину якої в далекі часи переселились євреї зі слов'янських країн, які і були носіями слов'янської мови.
 
На протязі майже всієї своєї історії територія Чехії кому тільки не належала, мови змінювались, а з 1086 по 1376 роки Чехія знаходилась під владою Германських імператорів і тому там панувала німецька мова, але слов'янську мову вдалось зберегти завдяки потомкам тих самих євреїв, які займались ремісниством і землеробством і продовжували розмовляти своєю мовою.
 
Лідер руху чеського національного відродження Ян Гус закликав до росповсюдження в країні народної чеської (тобто, слов'янської) мови, як ознаки незалежності. В ХVII сторіччі почалася експансія німців у Чехію, оскільки економічний спад країни потребував інвестицій і німці почали скуповувати землі, створювати на них німецькі колонії і, як, наслідок, росповсюджувати німецьку мову. Згодом це привело і до більшості німців у чеському сеймі, внаслідок чого в 1720 році сейм проголосував за приєднання Чехії до Австрії (!).
 
Поступово німецька мова стала витисняти слов'янську, бо всі органи влади стали використовувати тільки німецьку мову.
В 1792 році (після отримання Чехією автономії) імператор Леопольд II запровадив  у празькому університитеті кафедру чеської мови. В 1793 році чеські патріоти у складі 33 чоловік подали петицію про використання чеської мови  при дебатах у сеймі. В 1818 році було засновано чеський музей, при якому  згодом виникла чеська Матиця, яка мала своєю метою розробку мови та літератури.  Все це допомогло масовому використанню населенням Чехії  чеської мови і навіть знаходження Чехії у складі Австро-Угорської імперії (1867—1918 р.р.) не вплинуло на використання у країні чеської мови, яка вже стала рідною мовою для населення…
 
Напрошується питання – чи знають історію інших країн наші можновладці та політики, які за відкати розпродують майно України північному сусіду і наполегливо намагаються конституційно затвердити російську мову, як другу державну?
© Приятелька [10.01.2013] | Переглядів: 2122

2 3 4 5
 Рейтинг: 45.5/49

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

забув пароль ::  реєстрація
пароль
пам’ятати