пароль
пам’ятати
[uk] ru

Психологічне підгрунтя політичного феномену


Психологічне підгрунтя політичного феномену
Децентрація – це психологічна здатність відкинути власний досвід, відійти від свого «Я» і наблизитись до «Я» іншої людини.
 
Децентрація – це психологічна здатність відкинути власний досвід, відійти від свого «Я» і наблизитись до «Я» іншої людини. Це здатність відокремити точку відліку системи життєвих координат від власного «Я» і перенести її в будь-яке інше місце, в будь-яку іншу людину. Децентрація – здатність перенести центр світу в іншу людину, або помістити «Я» іншої людини в центр власної системи координат.
 
Децентрація формується впродовж перших 5 років життя. Відсутність децентрації у старшому віці – привід для психолога звернути особливу увагу на людину.
 

Класичний приклад відсутності децентрації:
-В тебе братик є?
- Є.
- А в нього є братик?
- Немає.
Це досить мило в три роки, а п’ятдесят три виглядає як ідіотизм.
 
Людей, що нездатні до децентрації, називають егоцентриками. Вони розуміють інші люди не схожі на них, а вони несхожі на інших. Але егоцентрики нездатні зрозуміти правильність «іншості» інших людей. Вони визнають тільки 2 точки зору: власну і неправильну. Для них в принципі інша точка зору не може бути правильна… За визначенням…
 
Тут важливо: якщо ви пофарбували паркан у червоний, тільки дальтонік вважає, що він зелений. Бо червоного для нього не існує. Теоретично він знає про його існування, але практично…
 
Отак і егоцентрик: теоретично допускає наявність іншої думки, але вона має бути зелена. Класична думка егоцентрика: «Колір автомобіля може бути будь-яким, якщо він – чорний».
 
Егоцентрик може обмежитись, але тільки у власних інтересах. Така людина не здатна себе обмежити в інтересах іншої людини, бо не може поставити себе на її місце. Вона не просто не здатна поставити себе на місце іншого. Вона щиро вважає, що це інші повинні ставати на її місце і задовольняти її потреби.
 
Саме нездатність до переносу центру робить егоцентрика нездатним на співчуття. Емоції, почуття та переживання іншої людини ніщо порівняно з власними. Вони настільки дрібні, що не заслуговують того, щоб про це думати. А от власні переживання є найважливішими у світі та єдино вартими зусиль та уваги. Весь світ має бути концентрований на них і співчувати їм.
 
Отакі от вони егоцентрики - люди з відсутністю децентрації.
 
Парія регіонів – партія егоцентриків. І це пояснює дуже багато. Регіонали – егоцентрики, люди з деформованою психікою і…
 
… саме тому досить значна кількість людей їх підтримала. Адже ПР дає можливість без обмежень задовольнити власне «Его». Не всім так везе, як тим, хто там нагорі. Але ж важливий шанс, чи то його ілюзія.
 
… саме тому вони не здатні відділити власні інтереси від державних, не кажучи вже про інтереси суспільні. Держави та суспільства поза власне «Я» для них не існує.
 
… саме тому в цій партії політика ніколи не буде відмежована від бізнесу. Адже бізнес та політика – суть інструменти задоволення власного «Я». Суспільна природа політики та бізнесу для них таємниця за сімома замками.
 
… саме тому місцевому самоврядуванню годі й сподіватись на хоч якусь увагу та повагу. Центр ніколи не дозволить регіонам мати хоч якість важелі впливу на ситуацію, на себе коханого. Адже самостійний – це незалежний. А незалежний – такий, що не потребує опіки центру. А це вже загроза.
 
… саме тому регіонали не здатні мислити, а відповідно й діяти, глобально. Для них часова межа – наступні вибори, просторова межа – обсяг власної кишені.
 
… саме тому з ними неможливо домовитись в принципі. З ними неможлива дискусія. Адже спільне може бути знайдене не в площині суспільного, а тільки в площині особистого комфорту.
 
Партія регіонів – партія психічно хибних людей. Хибних тому, що весь світ для них обмежується власними потребами, переживаннями, власним «Я». В цьому сенсі їх світ кардинально відрізняється від світу децентрованих людей. В цьому сенсі регіонали – справжні іншосвітяни, бо світи егоцентриків та децентралів надто різні.
 
Егоцентризм – не патологія, а така собі вада розвитку, що коригується психологічно.
 
Партія регіонів – не патологія, а така собі аномалія суспільного розвитку, що лікується хірургічно.
© Дядько бородатий [11.12.2012] | Переглядів: 2748

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.2/31

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook