для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

"На границе тучи ходят..."


Не знаю, хто коли і чому придумав цю науку етнологія, але з подачі одного відомого колеги вона стала досить популярною на сайті.
Одним з розділів теорії етнології, базовим з точки зору необхідності пошматування України на шматки, з легкої руки цього ж колеги, стала етногеографія. Основним постулатом даної теорії стало твердження, що відслідковуючи політичні уподобання українського електорату  покладені на географічну карту, можна відокремити Україну європейську від азійської.
При цьому зауважувалось, що кордон є сталим і він обумовлений етнічним корінням населення, що є нащадками або європейсько-слов"янських, або тюрко-азійських автохонтів. Правда не зовсім було зрозумілим, яким періодом історичного розвитку України можна було кордон зафіксувати?
Можливих вихідних даних було безліч. Від "Повісті врємяних лєт" з даними про розселення слов"ян на рубежах ІХ-Х сторіч, аж до вісімнадцятого сторіччя, зумовленого діяльністю Катерини ІІ по колонізації Таврії та Новоросії.
Але щоб там не було першопричиною, основа теорії це сталість кордону електоральних уподобань!
Колеги трішечки провокували на вирішення завдання, щодо перевірки цієї теорії. Наприклад
Général 28.11.2012 10:03:41
Чому б Вам не написати ІМХО "Розподіл політичних уподобань в розрізі етнічного походження" ? Я серйозно даю замовлення.
Дюма 01.12.2012 21:28:26
а от Ланєцкого примусити  перенести його "лінію на 3 км на схід" поки не вдається - скала, а не людина !
В решті-решт довелось погодитись
инженегр 01.12.2012 21:29:51
Я знайшов як.
Правда то секретна зброя...
і розпочати власне дослідження.
Провести власний кордон через всю Україну завдання непідйомне і, власне, нехай цим займаються фахівці, що зацікавлені у розділенні держави. Я, з подачі колеги Дюма, на прикладі одного прикордонного округу перевірив теорію про сталість кордону.
Для цього був вибраний 130-й виборчий округ (центр м.Баштанка Миколаївської обл.), який під час виборів Президента-2010 носив 131-й номер. Карту округу можна побачити тут
http://www.rbc.ua/rus/vyboru2012/person/o143
межі округу не змінювались.
Вихідні статистичні дані - це голосування по дільницях округу на Виборах-2010 http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2010/WP0011 та (за партійними списками) Виборах 2012 http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/wp336?PT001F01=900&pf7331=130.
Основою для аналізу була гіпотеза, що нащадки печенізько-половецько-татарсько-нагайсько- і частково москальського етносів повинні були проголосувати у 2010 році за Януковича, а у 2012 за "непорушний блок комуністів і безпартійних регіоналів". В моїй інтерпритації цей виборець називається "бєспросвєтний совок".
Європейська домінанта, вочевидь, повинна була виявлена перевагою вибору за ЮВТ у 2010 році, або сумою партійного голосування "ОО+Свобода+УДАР".
Що у мене почало вимальовуватисю?
Складності у обробці результатів:
1. Внаслідок відсутності нормального пакету програм офісу на домашньому ПК, довелось проводити обрахунки вручну. Логарифмічної лінійки під рукою не виявилось, тому це робилось на папері "у стовбчик".
2. Кількість, а відповідно і териториальна належність дільниць, через зміну нумерації, додала також клопоту. Порінювати дані також був "геморой ще той"!
Станом на 2010 рік, однозначно не були засаджені "баклажанами" (за термінологією Амі-Гато) тільки пять дільниць (3,42% території округу): ДВК №№ 1,3,6 (м. Баштанка), № 146 (селище Новоданилівка Казанківського р-ну) та №242 (Снігурівська виправна колонія №5). І все...
Пройшло два з половиною роки і зміни наступні.
Територія Дикого поля зменшилась до 208 ДВК (88,14%). При цьму у 12 ДВК (5,1%) абсолютно виграли "демократи". Це міста Баштанка, Нова Одеса та села Висунськ, Березнегуватського р-ну, Дільниче та Гребеник Новоодеського р-ну а також Новий Шлях Снігурівського р-ну.
Також виникла прикордонна смуга. Це населені пункти, де ПР+КПУ не набрали 50%, як власне і сума демократичної трійки. Це місто Новий Буг та десять сіл. Всього 16 ДВК (6,8%).
Можна зробити висновок, що якщо етнічний кордон і існує, то абсолютною сталістю він не характеризується.У всякому разі в 130-му окрузі Дике поле втратило за два з половиною роки 8,44% своєї "історичної етнічної" території.
Ланецький, посуньте кордон на три кілометри на користь Дюми!
© инженегр [02.12.2012] | Переглядів: 4034
Мітки: #Шаповал 

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.4/32

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook