пароль
пам’ятати
[uk] ru

ПОЗІТІФФ


ПОЗІТІФФ
Є в Києві Експоплаза. Що воно таке - «Плаза»? Експо – то понятно, щось не наше, а що воно таке «Плаза»? Може від слів «плазун», «плазувати»? Зараз спитаємо у Вікіпедії…
 
Пла́за (пла́са) — испанское слово, означающее открытое общественное пространство вроде городской (рыночной) площади в испано-говорящих странах и США.
Плаза может быть достаточно большой, для того чтобы служить площадью для проведения военных парадов. Во время фиесты плаза была местом, где могла собираться большая толпа.
В английском и русском языках приобрело дополнительное значение «офисный центр» или «бизнес-центр», «торговый центр», «торговый комплекс».
Однокоренное слово плац пришло в русский язык из немецкого.

 
Незабаром Різдво. 1 грудня на його канун не тягне. Але вкотре стараннями Міжнародного жіночого клубу (куди входять переважно супруги послів та робітників посольств) було організовано таке благотворітєльне дійство. Це така офіційна частина.
На її відкриття не потрапив, але навіть не цікавився, чи перерізало стрічку якесь мурло. Не в тому річ.
 
Майже випадково потрапив. Враження? Що можу сказати? Весь той негатив, що був накопичений за два-три минулих тижня, зник, як його не було.
 
Це був вир, суміш, фестиваль, тусовка, свято, дегустація, коштування, танці, співи, фотки, спілкування…
 
Стенди, де пропонують будь-що. В залах – інтернаціонал…
 
Ось лупата дворічна індусятка з мамкою в неймовірних кольорів сарі біля пахучого яскравого павільйону…
 
Майже поруч - пакістанці з темнючими очима пропонують свої фундуки-шмундуки.
 
Палестина… Нічого не розумію... Дядько схожий на Арафата… Жінки, замотані у хустки. Різномаїття сувенірів, глечиків, посуду… Обираю книжку «По следам Христа». Напечатано в Израиле. Фотографии: Гаро Налбалдян. Чудова книжка!
 
Вьєтнам. Маленькі жінки. Бамбук, глина, посуд, картини… Купую «Поднос прямоугольный. Бамбук». Згадую, що була війна з америкосами. Вони теж тут – на ярмарку.
 
Америка, Америка…Звьоздно-полосатий прапор, Пепсі, Кока, дівчина в костюмі статуї Свободи… Згадую нашу «Свободу»…
 
Азербайджан… Солідні чоловіки у костюмах. Видно, що вранці поголились, але вже о 15.00 трохи поросли. Коньяки, візитки. Супер.
 
Румунія… Дегустація… Ну що, треба з чогось починати. Питаю:  - Ракія є? Відповідь: -Уже нєт. Єсть красноє… Дрінкаю 50 гр. на шару. Тіпа Каберне. Нормально...
 
О! Прапор Великої Британії! Тут майже задарма можна купити книжки англійських авторів, путівники, компакт-диски, футболки… Черга. У куточку дрінкують... Уіски. Один маленький дрінк. Гуд! Але не на шару. Все одно – гуд!
 
Географія дуже різноманітна. На сцені – танці, пісні, лотереї… Майстер-класи.
 
Черга до Саудівської Аравії за пиріжками, печиво з Кувейту, аргентинські вина, німецькі сосиски, бельгійське пиво, японські соуси, шмотки, взуття, народна творчість…
 
О! Піво! 2 грн. за півлітру! Акція! Піарюсь – віддав десятку, а піво не взяв…
 
Holland! Сир. Фрісленд Кампіна Чіз. Без ГМО. Копчений. Е452, Е339…
 
Жінки, дівчата, хлопці, чоловіки, діти, діди, баби, темні, чорні, вузкоочі, лупаті, руді, пузаті, худі…
 
На цьому святі (а це таки було свято) помічаю з десяток тих, хто схожий на нас, але все ж трохи інший. Вони теж бухають з пластмасових стаканчіков, але якось веселіше. Пики якісь в них не наші. Підхожу… Хранцузи! Шукаю очима – може серед них Дженераль? Ні, її нема! Вони запрошують приєднатись (вони всіх запрошують) – я приєднуюсь. Знайомимось. Доменік... Ми з ним розмовляємо українсько-англійсько-фрацузькою. Він знає українську краще, ніж я французьку...Майже нема проблем…
Купую на згадку пляшку якогось червоного сухаря Domaine Fontareche 2011 року…
 
На ярмарку, а він був лише один день, кажуть, були майже всі працівники амбасад та їх родини.
 
Майже… Не було Росії.
© Аргум [01.12.2012] | Переглядів: 4097

2 3 4 5
 Рейтинг: 48.4/57

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook