пароль
пам’ятати
[uk] ru

ЙАВКА


ЙАВКА
Вулкан Ярр Ігижем здригнувся, рвонув і спустив останній дух. Попілом, вогнем, багном накрило Великий ліс, Велику ріку, Велике поле, дістало Великого півострова, Великого моря, поштовхи відчула Велика чорна земля...
 
Ті, хто вижив, хто мав сили, хто знав, що рано чи пізно Вулкан вибухне, хто кожного дня не жалкуючи сил тягав величезні мішки з піском, пер на гору каміння, дровеняки, малював на піску рози вітрів -  всі ті, коли це сталось, вийшли боротися з наслідками виверження, хто з відром, хто з лопатою, хто з мотузкою, хто без нічого, аби лише бути разом.
 
Один одному допомагали, перев’язували рани, розпалювали вогнища…
 
До одного такого вогнища підійшов Тсіухоп. Він був нещасний, в подертій одежі…Все, що в нього було – в один день все зникло. Він запізно почув сигнали сирени і не встиг втікти або у Зелену країну, або хоча б у Великий Холодний Край…
-Help! Help me! – волав Тсіхуоп - Я хочу кушать, помогите!
Один з тих, хто сидів біля вогнища, впізнав його.
-О! Тсіухоп! Це ти? А де ж ти був, коли нам так потрібні були твої руки?.. Ну добре, сідай! Налийте йому, браття, гарячого…
 
Потім до вогнища підійшов худий волохатий Тне-Дутс.
-Короче, тіпа, блін, пустітє погрецца..
 
Потім підійша старенька Акчюснеп, вона принесла з собою кошик із зіпрілою крупою.
 
Приперся й ледь живий Тоіді...
--
Декілька днів ми живемо в світі відсотків і цифр.
 
Кількість населення – 45 млн.
Кількість виборців – 38 млн.
За даними підрахування ЦВК більше, ніж 99% протоколів, за партійними списками ПР набрала 30,08%.
 
Йавка виборців склала 57,98%.
 
За даними каркулятора, який є в моєму простенькому старому фінському Nokia (це - для Даяни, вона знає, про що мова), лише 17,4% відсотки громадян, які мають виборче право, вирішують зараз шлях і майбутнє країни.
 
Якщо взяти до уваги, що кількість виборців – це 82% відсотки від загальної кількості мешканців України,
то виходить, що лише 14,5%,  або (КАПСЛОКОМ)
ЛИШЕ ЧОТИРНАДЦЯТЬ З ПОЛОВИНОЮ ВІДСОТКІВ мешканців, (включаючи, звісно, немовлят, малечу з дитсадків, школярів та першокурсників, майбутнє яких залежить від того, що відбувається зараз) підтримали ПР.
 
Помовчимо про те, скільки серед цих підтримувачів поставили пташку або хрестика своєю рукою…
--
Отже, тих, хто не голосував - 42%  відсотки, або 16 млн. (ШІСТНАДЦЯТЬ МІЛЬЙОНІВ) громадян.
 
Скажете – мають право, у нас свобода волевиявлення.
 
Згоден. Але чому тоді Тсіхуоп, Тне-Дутс, Акчюснеп, Тоіді – ті, які не прийшли на вибори - хочуть державних гарантій, бюджетної зарплатні, стипендії, безкоштовної освіти, пенсій, льгот і знижок?
 
Скажете, та пішла вона - ця держава?.. Так вона і йде. В тому числі і тому.
--
Покопирсаючись совочком у пісочниці з назвою Гугл, можете знайти, що деякі країни мають обов’язкове голосування або по-науковому:  compulsory voting, або обов'язковий вотум, а своїми словами: юридичний обов'язок виборців прийняти участь в голосуванні, як засіб боротьби з абсентеїзмом (о як!) виборців з метою виключення нерезультативного результату  виборчого процесу.
--
Типова країна – Австралія. Цитую:
В Австралии голосование является обязательным, включая обязательную регистрацию участников голосования…Причиной для введения обязательного голосования стала низкая активность на федеральных выборах 1922 года, когда на участки пришли всего 59,38 % (як і у нас) избирателей. Билль с предложением введения обязательной системы голосования был внесен в парламент Тасманским сенатором от Националистической (!) партии  Гербертом Пайном.
Этот билль был принят в течение одного дня. Федеральные выборы 1925 года были проведены уже с использованием этой системы и общая цифра проголосовавших, составила 91,4 % от общего количества избирателей.
По статистике, в среднем на каждых выборах примерно 5 % избирателей не принимают участие в голосовании. В этом случае людей не принявших участие в выборах, просят предоставить объяснения, и в случае если объяснения не предоставлены или признаны неудовлетворительными (болезнь, религиозные причины и т. д.), к виновным применяется административная мера взыскания в виде небольшого штрафа (порядка $AU 20.00 — $AU 70.00). В случае неуплаты штрафа в указанные сроки, виновные могут быть вызваны в суд, где их может ждать более серьёзное взыскание.

Подібні закони існують також у Бельгії, Швейцарії, Сингапурі й багатьох інших країнах.
 
Далі – декілька  месиджів для наступних виборів:
 
Голосування – це громадянський обов’язок!
Голосування – це такий же святий обов’язок, як сплата податків! (ги-ги!)
Участь в виборах – це необхідна частина роботи громадян!
--
Ромови про compulsory voting ведуться в Литві:
…гражданам, которые не голосуют на выборах, нужно ограничить социальные услуги или выплаты.
Юрист Ю.Жиліс, который возглавлял Конституційний суд Літви в 90-х роках вважає:
«Что касается обязательного голосования, то должны быть определенные элементы обязательности – ограничения определенных социальных услуг, выплат. Потому что сейчас опасно то, что малая часть народа может решить за нас нашу судьбу, уже не говоря о том, что приходят совсем пьяные люди и демонстрируют неуважение к другим. Политическая мораль нашего общества очень слаба и ее нужно менять как можно скорее».
Я не юрист, але вважаю:
 
Не пришов Тне-Дутс на вибори – нема стипендії, нема проїзного квитка, нема общаги.
 
Не прийшла Акнючсеп – нема пенсії, знижки на пірамідон, проїзду на шару.
 
Не прийшли Тоіді та Тсіухоп – нахер з пляжа, якщо пляж бюджетний, або штраф в розмірі однієї тридцятивісьмимільйонної частини витрат на вибори. Можна ще придумати. Наприклад –  прийшов Тсіухоп в кегельбан, а йому той, що кеглі видає і при тому чесно голосував – кеглею Тсіупоху по йайцям. А можна ще у пашпорті Громадянина України якусь блямбочку поставити.
 
Скажете – жорстоко, порушення прав.., а раптом треба поїхати до тещі, або в городі картопля, або унітаз треба купити... тощо.
 
Але ж, пардон, в день нарахування бюджетної зарплати, стипендії або пенсії – вся як штик біля банкоматів.

А що, мої права не порушено, коли стройнимі рядами гопніки вирішують, як мене жити, а вумніки відсижуються на діванах, аналізуючи цифри та відсотки, або їдуть на природу?
--
Технічно compulsory voting можна зробити, запозичивши досвід Країни Кенгуру.
По-перше, дозволити голосування протягом, наприклад, тижня. По-друге, день виборів призначати не в суботу та неділю.
 
От тоді буде Йавка!
 
І Вулкан Вулкан Ярр Ігижем здригнеться і тихенько спустить останній дух.
© Аргум [02.11.2012] | Переглядів: 2107

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.5/49

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати