для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Віктор Пінчук визнав: або бізнес, або опозиція


Віктор Пінчук визнав: або бізнес, або опозиція
Днями Віктор Пінчук з неабиякою помпою відкриів металургійний завод "Інтерпайп Сталь". Кого тільки не було на презентації "супер-пупер" комп'ютеризованого, екологічно чистого, найсучаснішого виробництва. Урочистості вшанував своєю присутністю сам "Папа".
 
Серед інших віп-гостей - екс-президент Польщі Александр Квасьневський, посол США Френсіс Тефт, колишній президент України Леонід Кучма, президент Національної Академії Наук України Борис Патон, представники українського істеблішменту, вітчизняного і європейського бізнесу, культури, шоубізу, а також релігійні діячі.
 
Віктор Пінчук симовлічно запустив виробництво разом з Віктором Федоровичем, натиснувши на імпровізовану білу кнопку.
 
Одначе автор блогу не про цю знаменну подію, яка отримала широке висвітлення в загальноукраїнських ЗМІ, а іншу, куди скромнішого формату, що сталася напередодні.
 
Публічний захід, модератором якого виступав ведучий "Свободи слова" на ІСTV Андрій Куликов,  транслював дніпропетровський 11 канал. Віктор Пінчук проводив зустріч з виборцями, де агітував за свого кандидата в народні депутати Якова Безбаха.
 
Відповідаючи на запитання тележурналіста, власник групи Еаst One та корпорації "Interpipe" зазначив, що за нинішніх умов в Україні мати великий бізнес й одночасно бути опозиціонером до влади - неможливо: або те, або інше. "Продавай бізнес і йди в опозицію", - зауважив Віктор Пінчук.
 
Одначе попри це олігарх акцентував, що він як голосував за Януковича та Партію регіонів, так і голосуватиме. Бо, по-перше, не хоче ризикувати долею власних підприємств та їхніми трудовими колективами, а по-друге, саме до нинішньої влади він звертається для забезпечення його бізнесу належних умов розвитку. Зокрема це стосується вирішення питань щодо просування продукції на російський ринок.
 
Цікаво, а що було б, якби з такою заявою Пінчук виступив не на локальному заході у Дніпропетровську, а на "Ялтинській європейській стратегії", яку сам же і влаштовує щорічно, піклуючись про європейський імідж України та  влади? Як би на таке щиросердне зізнання бізнесмена і мецената відреагували європейські та американські гості, зокрема той же Александр Квасьневський, екс-держсекретар США Кондоліза Райз, а разом з ними ціла низка інших високоповажних представників ЄС?
 
Адже олігарх висловився про репресії влади по відношенню до нелояльних їй бізнесменів чітко і недвозначно. Скажи він про це в Ялті, то це справило б вражаючий ефект і викликало б світовий резонанс. Одначе для того, аби наважитися на такий вчинок Пінчуку потрібно було мати мужність, якої, вочевидь, йому бракує.
 
Тому він краще і надалі розшаркуватиметься перед владою для примноження своїх капіталів. А те, що Україна за правління "двічі несудимого" за всіма параметрами стрімко віддаляється від Європейських стандартів, то для бізнесмена це не настільки важливо. Принаймні, він не переймається цим так, як власними інтересами.
 
З огляду на це виникає запитання, чого тоді вартий отой "YES" і вся спонсорська  діяльність Пінчука та його фондів? Хіба Ялтинський форум - не для висвітлення й розв'язання українських проблем, які заважають євроінтеграції? Хіба мистецтво, яким опікується меценат, не має спонукати до свободи - творчої, громадянської, політичної?
 
Хіба Пол Маккартні та Елтон Джон, яких він привозив в країну, співають про те, як важливо бути пристосуванцем, як цінно вміти прогибатися перед владою, як корисно брехати, бути нещирим перед світом та власною совістю заради особистої комерційної вигоди?
 
То про які такі європейські цінності для України піклується Пінчук, якщо сам при  цьому залишається безнадійно далеким від них? Чому фінансовані ним гуманітарні проекти не змогли зробити кращим самого мецената?        
 
На відкритті "Інтерпайп-Сталі" Александр Квасьневський прокоментував ситуацію на 24-ому виборчому окрузі, який на виборах до ВР не поділили між собою перший заступник міського голови Дніпропетровська Анатолій Крупський та ставленик Пінчука Яків Безбах.
 
Польський друг України назвав використовувані віце-мером засоби ведення виборчої кампанії неприйнятними і закликав зняти його кандидатуру з парламентських перегонів, аби той не ганьбив країну перед іноземними спостерігачами.
 
Протистояння між обома кандидатами супроводжується гучними скандалами, судовими суперечками та потужним контр-піаром у підзвітних конкуруючим сторонам ЗМІ. Це такий собі біло-блакитний "мєждусобойчик", оскільки обидва претенденти на депутатський мандат, як і належить, затяті "януковичі".
 
При цьому Крупський користується всілякою підтримкою міської і обласної влади. Про те, що "вірять Крупському" в рекламних роликах та з білбордів заявляють мер Куліченко, губернатор Вілкул, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней (УПЦ МП). Явно на боці цього кандидата виступають і суди, котрі відмовляють у задоволенні позовів до Крупського щодо, здавалося б, очевидних і однозначних порушень та маніпуляцій.
 
Серед тих, що за Якова Безбаха - Пінчук, "Інтерпайп", 11 канал, ІСTV, СТБ, Новий канал та інші.
 
А кого б і звідки запропонував зняти Александр Квасьневський, якби почув від Пінчука на церемонії відкриття металургійного заводу, що за нинішньої влади опозиція і бізнес - несумісні?
 
P.S. До речі, а як виглядає емблема "Інтерпайпу" з точки зору проголосованого у першому читанні законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму? Адже ці два загадкові чорні трикутники можуть викликати в когось певні асоціації з чимсь порнографічно-лесбійським.
 
Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.
© spetskor [13.10.2012] | Переглядів: 1212

2 3 4 5
 Рейтинг: 30.0/18

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook