для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Як зробити мільярд?


Як зробити мільярд?
Спочатку було слово. І слово те було «Хліб Інвестбуд».
 
Ця мила конторка була створена у 2004 р. як «дочка» державної акціонерної компанії «Хліб України». Але прихід до влади президента Януковича докорінно змінив ситуацію в «Хліб Інвестбуді». Тепер до його складу увійшла також приватна компанія ТОВ «Каласар», при чому державна частка становила 49%, а приватна – 51%. Компанія «Каласар» - продукт цікавий. Половина її належала її ж директору, такому собі Олександру Козирєву, а друга половина – офшорній компанії «Genetechma Finance Limited». Російський «Внєшекономбанк» (голова наглядової ради – прем'єр-міністр РФ, донедавна - Владімір Путін) навіть не приховує, що «Genetechma Finance Limited» - це його дочірня фірма. У такий спосіб доходи від ТОВ «Хліб Інвестбуд» мали отримувати на 49% - держава Україна, на 25,5% - заселенці милої фортеці XV ст. у центрі Москви, а ще 25,5% - пану Козирєву. Директор ТОВ «Хліб Інвестбуд» - фрукт цікавий. В різні часи його називали то діловим партнером Тетяни Присяжнюк (рідної доньки чинного міністра АПК), то особою пов’язаною з народним депутатом Юрієм Іванющенко, широко відомим у вузьких колах як «Юра Єнакієвський» та «Юрєц Малой».
 
Фірма готова. Надходить час їй починати приносити дохід. За цим справа не стала. Після розширення складу акціонерів ТОВ «Хліб Інвестбуд», на початку серня 2010 р. Аграрний фонд України стрімко забажав, аби саме ТОВ «Хліб Інвестбуд» продав би йому 5 млрд. т зернових на суму 7 млрд грн. Оскільки «Хліб Інвестбуд» такі кількості хліба явно не виробляв, його спіткало робити бізнес точно за Генрі Фордом «купити дешево, а продати дорого». Але не поспішайте. Проти наших бізнесюків їхні Форди – як кукурузник проти F-22 Raptor.
 
У серпні того ж 2010 р. в Україні було різко припинене розмитнення зерна. Заступник голови Державної митною служби Сергій Семка заявив що зі 150 тис. т збіжжя, завантаженого на судна та наданого для митного оформлення з метою вивозу за кордон, майже чверть виявилася заявленою по неправдивих документах. За підсумками перевірок були порушені кримінальні справи проти експортерів зерна: ПП «Агроекстра», ПП «Серна», ПП «Віталмар Агро» та ТОВ «Alfred C. Toepfer International». Фактично експорт був переведений у ручний режим.
 
Вже у вересні Українська зернова асоціація забила на сполох – через зупинку розмитнення зерно простоювало у портах, а компанії-трейдери несли шалені збитки. До постраждалих учасників ринку періодично навідувалися чемні хлопчики з пропозицією владнати з митницею усі проблеми за хабар, або продати зерно, що псувалося, в Аграрний фонд України. Через ТОВ «Хліб Інвестбуд». Природно – дешевше ніж трейдери сподівалися продати за бугром. Проте й це краще, ніж судна забиті запрілим зерном, та плата портовикам «за простій».
 
Але це були ще квіточки. В жовтні уряд встановив квоту у 2,7 млн т зерна. Найбільший обсяг (117,041 тис т) отримала компанія «Серна» - українська «дочка» швейцарського тредера «Glencore International AG». ТОВ «Хліб Інвестбуд» отримала дуже скромну частку і в пресі потрапила в перелік «незначні квоти також здобули». За ще непосадженої Юлії Тимошенко, давати значну квоту такій цікавій компанії уряд явно побоявся.
 
Проте не хвилюйтеся – ТОВ «Хліб Інвестбуд» дуже гарно себе почував. Компанія стала державним оператором з постачання зерна по міжурядових угодах. Експорт цих обсягів здійснювався не в межах квот, а поза ними. Обсяг поставок дорівнював 1 млрд т. А вам слабо?
 
Кидається в очі ще один нюанс. По контрактах, які уклав уряд, держава Україна отримувала лише 49% прибутку. 25,5% прибутку отримував пан Козирєв і його веселі товариші. А рештою смакували чиновники країни яка кожного листопаду вчиняє істерику на тему, що по-перше Голодомору в Україна не було, а по-друге, Росія в ньому не винна.
 
Скривдженим «Хліб Інвестбуд» почував себе недовго. Уже під час наступного розподілу квот компанія відхопила шмат найбільший і найсолодший – 200 тис т пшениці (з 500 тис усього, за квотою), та 500 тис т кукурудзи (з 1500 тис усього). Жити можна. На літо поточного року ТОВ «Хліб Інвестбуд» - найбільший експортер зерна з України – йому належить 13,7% від всього обсягу. В умовах, коли експорт квотується, зрозуміло – такий показник залежить не від менеджерських талантів, а від того наскільки ви дружите з простими «єнакіївськими» хлопцями. У «Хліб Інвестбуду» з дружбою – все гаразд.
 
А тим часом, тихо і непомітно, компанія перестала бути державною. Взагалі. За Єдиним державним реєстром підприємців, частка держави в компанії на сьогоднішній день становить 1%, а частка ТОВ «Каласар» - такі самі символічні 1,07%. Монопольним власником компанії нині є кіпрська офшорка «Aldzas Investments LTD», про яку відомо лише те що рік тому вона продавалася на одному з російських сайтів юридичних послуг, як звичайна фірма-прокладка за 2,5 тис євро.
 
Кому тепер належить ТОВ «Хліб Інвестбуд» - простим «єнакіївським» хлопцям, партнерам членів родин міністра АПК Миколи Присяжнюка, чи державним установам країни у якій продавалася офшорка – наразі історія мовчить. Але хто б не виявився новим власником «Хліб Інвестбуду» - він зірвав джекпот. За два роки діяльності, дохід «Хліб Інвестбуду» - 1 мільярд зелених доларів США.
 
Дмитро Калинчук
© Дракон [21.09.2012] | Переглядів: 6366

2 3 4 5
 Рейтинг: 47.3/22

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook