для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ВОІВ проігнорувала ДП УІПВ (колишній Укрпатент) і Держслужбу. Уперше за 20 років


ВОІВ проігнорувала ДП УІПВ (колишній Укрпатент) і Держслужбу. Уперше за 20 років
Всесвітня організація інтелектуальної власності висловила своє «фе» українському патентному відомству, відкрито проігнорувавши XIX Міжнародну конференцію з актуальних проблем інтелектуальної власності, яка нещодавно відбулася в Ялті.
 
Бренд чи огуда
Ще пару років тому представник ВОІВ Сауле Тлевлесова, координатор відділу співробітництва з деякими країнами Європи та Азії, називала цей щорічний захід, який відбувався в Україні незмінно під егідою ВОІВ, «національним брендом в інтелектуальному плані». Представники ВОІВ традиційно відкривали конференції, проводили тематичні секції, охоче йшли на діалог з учасниками заходу й при нагоді висловлювали своє задоволення  співпрацею з українськими колегами, співорганізаторами заходу – Держдепартаментом та Укрпатентом.
Цьогоріч ВОІВ свій захід пробойкотувала. 19-та за рахунком конференція вперше відбулася без свого головного організатора, тож ані привітань від імені Гендиректора Френсіса Гарі, ані презентацій новітніх програм і заходів ВОІВ на конференції не прозвучало.
В іншого патентного відомства така демонстрація відвертої зневаги з боку найавторитетнішої міжнародної організації у сфері ІВ викликала б як мінімум серйозне занепокоєння, в ДП УІПВ ж назвали це … «прогалиною ВОІВ». Керівник ДП УІПВ Петров Ю.Д. (очолює підприємство протягом 9-ти місяців) висловив жалкування, що «на цьогорічній конференції не представлена Всесвітня організація інтелектуальної власності»  і пожурив організацію за те, що нею була «упущена гарна нагода поспілкуватися, обмінятися думками».
Проте нагода поспілкуватися у ВОІВ була ще на початку цього року, коли вона делегувала свого представника – Міхаля Свантнера – до українського закладу експертизи для знайомства з його новим менеджментом  та прощупуванням ґрунту на профпридатність (протягом січня – лютого 2012 року було звільнено весь попередній керівний склад Укрпатенту – ред.). Варто зазначити, що до цього часу Свантнер був частим гостем в Україні, і в стінах Укрпатенту провів як організатор та учасник солідну кількість семінарів, зустрічей та круглих столів, і саме він супроводжував у 2010 році Гендиректора ВОІВ Френсіса Гарі до закладу експертизи. Проте після свого останнього візиту Міхаль більше в Україну ні ногою… Залишається тільки здогадуватися, про що він написав у своєму звіті щодо кадрових перестановок в Укрпатенті. Чи не приєднається до свого колеги з цього приводу і Ніна Формбі, координатор міжнародних проектів Європейського патентного відомства, після участі в ялтинській конференції – час покаже, але те, що вона поїхала з України з багажем неприємних вражень – факт очевидний. Тож що чекає на Укрпатент далі? Першою (чи вже не першою?) ластівкою було бойкотування ВОІВ ялтинської конференції, а потім повний «ігнор» українського патентного відомства взагалі?
Спустили на гальма
Питання про те, що відбувається у сфері інтелектуальної власності наразі, не обговорювалося та не обмусолювалося хіба дуже байдужими до цієї сфери чи далекими від неї. Чистим фактажем є те, що голова Держдепартаменту інтелектуальної власності Паладій М.В. вирішив замінити одним розчерком пера керівництво Укрпатенту (на чолі з Жаріновою А.Г.) колишнім керівництвом страхової компанії «Еталон», а заодно і добре відому назву Укрпатент на відлякувальну абревіатуру ДП УІПВ. Можливо, щоб еталонний менеджмент з Укрпатентом не асоціювався…
Самого ж Паладія високопосадовці через декілька місяців теж прибрали, ось тільки ще ніким не замінили. Уже третій місяць спливає, як омріяне багатьма бажаючими крісло голови потихеньку припадає пилом, але чи то гідних очільника державної системи правової охорони ІВ так і не знайшлося, чи то можновладцям узагалі не до системи зараз, коли вибори дихають у спину. Користуючись слушною нагодою, коли до ДП УІПВ нікому діла не має, адміністрація закладу гарячково міняє фахівців з інтелектуальної власності на страховиків, особливо не переймається проблемами правової охорони ІВ. І взагалі нічим не переймається, дозволяючи собі з висоти 9-ти місячного професійного досвіду робити зауваження ВОІВ. Хоч би цей спуск гальм не запроторив ДП УІПВ до прірви…
Підводимо риску
Директор ДП "УІПВ" Юрій Петров процитував у Ялті Віктора Гюго (якого він, правда, назвав Віктором):
«Ідея, час якої настав, – сильніша за будь-які війська». То чи не ідею спаплюження українського патентного відомства він мав на увазі? Репутація, як відомо створюється роками  (у випадку з Укрпатентом – 20 років), а руйнується миттєво одним словом, одним заходом, одним розчерком пера.
 
Використані джерела: uipv.org, sips.gov.ua.
 

Людмила Скрипник
© medic [20.09.2012] | Переглядів: 5282
Мітки: #Табачник 

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.4/21

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook