для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Ін Геракл ві траст!


Ін Геракл ві траст!
Наприкінці ери Кучми Другого (оновленого)  усі його прес-конференції викликали жвавий інтерес усієї журналістської  братії. Окремі фрази розходилися поміж люди як гарячі пиріжки-анекдоти. Коли телевізійники  це відео  розшифровували  у текстову версію – у редакції стояв регіт. Але усі ці спогади блякнуть на тлі ораторського мистецтва та історично-географічного генія нинішнього Ґаранта. Силою його думки письменники стають поетами, поетки – олігархами, композитори – виробниками алкоголю. А  цілі країни міняють своє розташування на глобусі.
 
Обмовки доктора, магістра права, професора та Каліфонійського академіка завжди заворожують. Чого вартує лише його пояснення ПАРЄ, що в Україні вже створена «демократична корупція», або зустріч з інтелігенцією Львова як з найкращим  «геноцидом нації»?! Перлини усної творчості,  як щорічний обряд  «умикнути йолку» на Майдані,  з’являються з регулярною впертістю у всіх точках за маршрутом руху кортежу № 1. Навіть усі приколи від Буша, так звані «бушизми»,  вже ніщо  у порівнянні з творчим доробком найдорожчого письменника країни. На завершення каденції багатотомник гарантовано.
 
От і на цьогорічній  ялтинській конференції Президент не розчарував свій фан-клуб. З папірців, де проставлені правильні наголоси у  малозрозумілих українських словах,  наш Ґарант конституції спромігся витворити чергові покручі. Європейські та американські гості вперше дізналися, що Україна є частиною і колискою середземноморської цивілізації. Можливо вони сутужно пригадували цей Бердичевсько-Венеційський бароковий міст дружби. Але часу зосередитися їм Віктор Федорович не давав. Згідно друкованої доповіді колись Україну відвідав сам Геракл, герой легенд та міфів древньої Греції – істота не менше реальна, ніж Карлсон, Гарі Поттер та Віні-Пух. Доповідач послався на беззастережного авторитета – «гОмера». І можливо саме того, який у науковому серіалі «Сімпсони», розжовує людям ази пост-модернізму.
 

 
За межами наукової доповіді Януковича залишилася історична довідка  про те, чи Геракл здійснював робочий, чи офіційний візит від імені влади Еллади. Гості середземноморської Ялти вже того вечора потирали руки в очікуванні ще феєричнішого виступу прем’єра Азарова, чиї «кровососі» та інші страшні «папєрєднікі» лише спроможні  конкурувати  з різними гОмерами.
 
Громадськість має знати в лице і своїх справжніх героїв – автора тексту для президента (так званого спіч-райтера). Автора негайно на сцену. По-перше хочеться побачити цього яйцеголового інтелектуала, а по-друге – переконатися, що він ще живий-здоровий, не втік у кризову Елладу і не попросив ще там політичного притулку. До автора-героя лише одне запитання є: умисно підставляєте доктора Януковича, чи це академік самостійно імпровізує на публіці?!
 
А от саме дійство у Ялті загалом втратило своє первинне призначення. Задумане паном Пінчуком у часи раннього євро-словоблуддя як піар-майданчик для першого зятя держави і батька нації - в останні роки це швидше дорогий персональний захист. Публічна демонстрація живих  політичних селебритіз, які приїжджають поручкатися з «не донецьким»  модерним олігархом. «Ось які у мене друзі та знайомі!»  - щороку ніби каже Віктор Пінчук біло-блакитним  пацанам з бітами, які «неситим оком» позирають на його імперію. Мене розкуркулювати не можна – ґвалт  по всьому світу здійметься!
 
Регіонал Кожара, якого дехто вже називає наступним міністром закордонних справ біло-блакитного Києва, договорився вже до того, що «господарем» ялтинського форуму назвав самого  Президента, а не якогось Пінчука. Тенденція…
 
Конференція у Ялті  - це на словах форум європейської стратегії для України. Скорочено - «YES». Отже,  стратегія  таки європейська?!  Яким чином спаринг-партнером  для лідера Межигір’я  став  Ердоган,  прем'єр-міністр сорок років недоінтегрованої в ЄС Туреччини,  і як цей «інтегратор» має допомогти європейській переможній ході  регіонального Києва? Приміром, Пакистан не менш крута держава регіону і її участь у «європейській»  стратегії Києва не менше (і не більше)  прикладна та  корисна, ніж Туреччини.
 
Та що там спаринг-партнер. Самі гості, які прибули з «європ та америк» - це все-таки список запрошених  Віктора, але Пінчука. Цікаво хто б з них приїхав, якщо запрошення було б від імені іншого Віктора?
 
На жодне з «європейських»  питань про репресії жодної  відповіді гості не почули – вкотре вислухали мантру про «стабільність» гривні та різні «покращення» кодексів. Колисанка-цяцянка -  аж Кучма задрімав. І на цьому  напевне й усе з тої нової «європейської стратегії» нинішньої України. У спогадах гостей про  ІХ конференцію  «YES» залишиться тепле «середземноморське» Чорне море і  український Геракл. І це нас,  попри усе,  об’єднує з цивілізованим світом, бо  «ін Геракл ві траст!»
© Роман Чайка [16.09.2012] | Переглядів: 7413

2 3 4 5
 Рейтинг: 48.3/110

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook