для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Свинський бізнес


Свинський бізнес
Свиня в українській культурі – тварина ледь не сакральна. Уявити собі нашу країну без сала, ковбаски, шкварок та холодчика – бракує уяви. Тож варто звернути увагу на ситуацію, яка склалася вітчизняному свинобізнесі. Обсяги виручки там, звичайно – не нафта з газом, але як раз по інтересах «конкретних пацанів».
 
Серед останніх досягнень української економіки існує показник, який за інших умов певно сприймався б як рекорд. За Держкомстатом, з січня по червень 2012 року Україна експортувала 10,7 тис т свинини, що принесло виробникам 50,4 млн доларів чистої виручки. Варто зазначити що у минулому, 2011 році, Україна експортувала 12,5 тис т свинини, а у 2010 – взагалі 610 т.
 
Досягнення очевидне! Чому ж напередодні виборів ним не пишається уряд? Певно тому, що за той самий період наша держава завезла 83,5 тис т такого ж самого м’яса свині. В імпорті свинини спостерігається тенденція абсолютно протилежна експортові. Протягом останніх трьох років статистика показувала неухильне зменшення обсягів імпорту свинини, від 140,73 тис т у 2009 році, до 86,21 тис т у 2011-му. Нині ж, лише за півроку Україна завезла 97% від минулорічного обсягу м’яса свиней, при чому в грошовому еквіваленті вона його навіть перебільшила – 199,5 млн доларів США, проти 160,6 млн за весь минулий рік.
 
Що ж за свинство таке спіткало нашу державу? В країні сталося падіння поголів’я цих милих і дуже корисних тваринок? «Ні», - відповідає нам виробник і наводить цифри Держкомстату. Поголів’я свиней в Україні від 2009 р. коливається між показниками від 7135,4 тис голів у 2009 р. до 8039,6 тис у 2010 р. На 1 липня року поточного воно становило 7847,7 тис голів. Не гірша ситуація і у виробництві м’яса свинини, з 2009 р. воно зростало від 526,5 тис т до 704,4 тис т у 2011 р. Іншими словами в Україні не меншає, а більшає виробництво власного м’яса. Все це – за умови відсутності будь-якої підтримки свинарів з боку держави у поточному році.
 
Нашим громадянам явно більше до вподоби вітчизняне м'ясо. Серед домогосподарок вже з’явилися ремствування на «резинову свинину» і розповіді про те що на місцевому базарі на певній ятці продають «тільки українське м’ясо». Продають, зазвичай, дорожче ніж скрізь – проте з гарантією. Бізнес вигідний – українське м'ясо набагато смачніше і поживніше. Здавалося б урядові сам Бог велів інвестувати у власне виробництво і забезпечити громадян українською свининою. Натомість уряд обирає збагачувати виробників Бразилії (53,1% імпорту), Німеччини (21,6%), Польщі (10%), Бельгії (4,3%), тощо. У чому ж справа?
 
На це питання вже відповів директор Інформаційної компанії «ПроАгро» Микола Вірницький: «Імпортне м'ясо дешевше, тому його й возять. І ставлення до імпорту може бути двояким. З одного боку імпорт обмежує рентабельність вітчизняного тваринництва і є одною з причин падіння поголів’я, але з іншого боку, імпорт обмежує подальше зростання внутрішніх цін».
 
Висновок очевидний. Причина різкого збільшення імпорту свинини до України, має просту назву – вибори. Напередодні масового волевиявлення наших громадян, правлячій партії треба кров з носа подати приклади «покращення життя вже сьогодні». Серед іншого – у вигляді появи на прилавках магазинів дешевого м’яса. Можна тільки вітати ці ініціативи уряду, якби не кілька «але». Дешеве м'ясо – не завжди якісне. Варто замислитися чи варто за добробут наших громадян платити їхнім же здоров’ям? Крім цього, поява на ринку великого обсягу дешевої свинини б’є по внутрішньому виробникові і змушує його вирізати тварин. А 56,2% всього українського поголів’я припадає на звичайні приватні домогосподарства, себто на простих селян, для яких їхні свині – ледве не єдине джерело добробуту. Навряд чи таке «покращення вже сьогодні» їм дуже сподобається.
 
Виробники називають ще одну причину збільшення імпорту свинини напередодні виборів. Справа в тому, що роздрібні ціни на свинину в Україні по окремних позиціях вже перевищують європейські, за умов явно не європейського рівня життя пересічних українців. Імпорт дешевого м’яса в таких умовах приносить дивовижні прибутки. Іншими словами компанії експортери дешевої бразильської свинини перетворюються на такі собі невеличкі «Лівелли», з доходів яких живляться водночас і правляча партія, і місцеві еліти, яким власне ці компанії і належать.
 
PS. На ринках Херсона ціна за кілограм свинини - біля 50 грн. Завозять же імпортну свинину до України (за Держкостатом) по 1,86 грн за кілограм. Навар у 2588% - торгівці зброєю, наркотиками і повіями мають від заздрості скиснути.
 
Дмитро Калинчук
© Дракон [13.09.2012] | Переглядів: 6979

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.9/49

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook