пароль
пам’ятати
[uk] ru

А пацани "порішають всі свої питання.


А пацани
  Майже не єдина користь від передвиборчих кампаній в тому, що у виборця, є зручна можливість побачити весь "богатий" внутрішній світ нашої так званої «ригоанальної еліти». Адже те, як регіонали намагаються нас купувати, обманювати і веселити - наочний приклад тих відносин і цінностей, які насправді панують в середовищі тих, що у керма влади тепер, і які рвуться продовжити свою владу назавжди.
 
  Одне тільки турбує - а чи зрозуміє це "пересічний" ?.  Чи це зрозуміє "житель донбасса" ?
Ось вам  приклад з донбасу, яком ще зовсім недавно ми так всі були вдячні.
 
  
 
  Голова селищної ради Ювілейний п.Струк, якій щей балотується по 104-му округу як "безпартійний" самовисуванець, влаштував для своїх підданих селян свято до Дня шахтаря та привіз групу «Бутирка». А щоб народонаселення селища Ювілейний не переплутало, хто тут головний, кандидат співав і танцював на сцені разом з виконавцями «блатняка». Мабуть, підспівуючи словами «термін відбув я, що ж, прощавайте, кореша» кандидат у депутати ВР України п.Струк, у якого, до речі, є і власний досвід перебування на лаві підсудних, намагався переконати виборців подарувати йому новий термін - тепер вже в парламенті. Соліст групи озвучив для присутніх і передвиборне гасло замовника - «Струк та його пацани повирішувати всі питання».
  Однак якщо ви вважаєте, що дана новина - лише забавний етнографічний курйоз з життя маргіналів Донбасу, то ви глибоко помиляєтеся. Насправді це симптом серйозного патологічного процесу у всьому нашому суспільстві.
 
  Йде цілеспрямована та наполеглива експансія раніше неприйнятних для нас, українців, кримінальних парадигм в сферу нашої масової культури і повсякденного життя кожного з нас.
  Норми кримінального світу стають загальновживаними, а асоціальна поведінка - прийнятною та навіть похвальною. Зауважте, підкреслюючи свою близькість до фольклору кримінального світу, кандидат у депутати намагається викликати симпатію виборців. Отже, він переконаний, що цінності і закони злочинного співтовариства близькі, зрозумілі і розділяються більшістю народонаселення..
  Посилення позицій «блатняка та шансону», що сповідує культ сили, ставить під питання можливість виживання нас, людей, орієнтованих на сучасну культуру цивілізованного світу. Нам залишається або мутувати в "лохів", «солом'яних псів», визнавши всі ритуальні правила бандюків - беззаперечне поклоніння начальству, нехтування законами, плата податі і культивування брутальних цінностей, або емігрувати з своєї країни. Таким чином, ми маємо справу з напівофіційним геноцидом по інтелектуальним і культурним ознаками. Кримінальна субкультура представників партії регіонів використовує шансон як засіб нашої суспільної деградації.
 
  А це вже, погодьтеся, лякає. Принаймі тих, хто намагається думати та оцінювати процеси розвитку нашого суспільства. Романтизація владою Януковича злочинного способу життя, адже навіть серіали про будні правоохоронних органів оспівують не спадкоємців Холмса і Мегре, а людей в погонах, які не гидують залякуваннями, провокаціями, тортурами, Одна передача "зекі на дачі" чого варта.
  Всі ці радіо «шансон» і злодійські теле-серіали, що починалися як незграбні спроби загравати з не самими вимогливими споживачами маскульту, перетворилися у потужніші регулятори повсякденної побутової поведінки пересічних. Може вчитель школи після примусового прослуховування в маршрутці «Володимирського централу» і не стане «віджимати мобіли» у метро - але не варто недооцінювати впливу домінуючої в нашому суспільстві кримінальної субкультури, яку сьогодні лицемірно називають «чоловічою», «дорослою» на несформовану молоду людину.
 
  Яскрава кримінальна складова в маскульті існує лише в пост-совкових державах. Чи можна вважати це «родовими плямами комунізму»? На жаль, все значно гірше. Ще один приклад. Одного "культурного" діяча, не хто-небудь а сам посол нашої країни в Ізраїлі п.Надоленко запросив виступити на урочистому прийомі в Тель-Авіві з приводу національного свята України. Мабуть, дипломат був щиро зворушений надривом запрошенного співака Кричевского - «братва на Кіпрі і на Канарах, а я на нарах, знову на нарах». І цей надрив, на думку посла, як не можна краще в день державного свята повинен би висловити все багатство культурної спадщини його батьківщини.
  Можно сміливо казати, що сьогодні цинічна вульгарність є державним стилем, міткою януковичів.
Чиновники від влади маргіналізують асоціальну поведінку, свідомо порушуючи положення конституції, які забороняють пропаганду насильства.
 
  Телеканали та радіо, які транслюють «блатняк» - це не просто виклик пристойності, це одна з самих руйнівних тенденцій останніх років. На жаль, очищення нашого культурного простору від сморіду тюремних бараків неможливо без очищення коридорів влади від носіїв відповідної ідеології. Тому порада тут одна - вибирайте депутатів за піснями, які ті крутять на своїх передвиборних шоу.
© Захар Беркут. [03.09.2012] | Переглядів: 2237

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.9/29

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати