для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Андрій Новак: "Це будуть не вибори, а парламентське перетушкування-2012"


Андрій Новак:
Нині в українському суспільстві вдчуваються тривожні настрої з приводу того, наскільки може "покращитися" життя людей після виборів, яких проявів "стабільності" слід очікувати і чим вони загрожуватимуть. Я поцікавився в голови Комітету економістів України, проректора Європейського Університету Андрія Новака прогнозом щодо наслідків парламентської виборчої кампанії. В словах експерта, на жаль, не було нічого втішного:
 
Питання лише в тому, чи вдасться партії влади сформувати в наступному парламенті конституційну більшість
 
- Вибори мають два аспекти: політичний і економічний. Щодо першого, то я навіть не називаю це парламентськими виборами, радше - "парламентським перетушкуванням-2012". Очевидно, що в майбутньому парламенті правляча Партія регіонів створить свою більшість. Принцип її формування буде той самий - "тушкування". Питання лише в тому, чи ця більшість сягне конституційної. Звичайно, що її основу складатимуть ПР і КПУ, яка майже в повному складі підбирає електорат, котрий з тих чи інших причин "відпадає" від "регіонів". Тому сумарно їхній результат буде не менший, ніж на минулих виборах. Ну і плюс "тушки", якими переповнені списки навіть тих сил, які називаються опозиційними: це і об'єднана опозиція, і "УДАР". А ще треба не забувати про нового стратегічного партнера Партії регіонів - "Україну - вперед!". Якщо вона подолає 5 % бар'єр, то безумовно буде союзником "регіоналів". Відтак з політичної точки зору практично нічого не зміниться. Якщо ПР, КПУ і "Україна - вперед!" сформують конституційну більшість, то передбачити подальший розвиток подій буде важко. Напевно це призведе до суттєвих змін в Основному Законі.
 
Після виборів будуть відпущені ціни на газ, а значить відбудеться різке зростання цін на комунальні послуги і продукти харчування
 
- А тепер про економічний аспект. Зрозуміло, що партії влади до виборів хоча б на декілька місяців треба продемонструвати так зване покращення життя. На це і спрямовані соціальні ініціативи, для виконання яких були прийняті зміни до державного бюджету-2012 - додали ще 33 млрд. гривень. Ці додаткові кошти треба звідкись взяти. За відсутності розвитку економіки як такого залишається два джерела: перше - виривати в суб'єктів господарювання податковою і митною службами, що і робиться, адже їм було поставлено завдання отримати додатково по 7 млрд. грн.; друге - брати в борг. Щодо останнього, то уряд, поки не мав доступу до зовнішніх ресурсів через припинення співпраці з МВФ, активно робив внутрішні запозичення через облігації державної позики як в гривнях, так і, пізніше, у валюті. Буквально кілька днів тому українському уряду вдалося розмістити зовнішні єврооблігації на суму $ 2 млрд. Вона піде по двох напрямках: до державного бюджету, а частина - на поповнення золотовалютних резервів Національного банку, аби далі штучно руками і ногами стримувати курс гривні до самих виборів.
 
Зараз якого підприємця не спитай, він скаже, що йому викручують руки, викачують кошти всіма можливими і неможливими способами, вигадують нові постанови, інструкції тільки з однією метою - вилучити якомога більше грошей з суб'єктів господарювання. Відтак не важко спрогнозувати, що нас чекає після виборів. Самі урядові посадовці признаються, що, по-перше, курс гривні вони тримають до виборів штучно, а це означає, що після - не зможуть його утримувати, бо золотовалютні резерви знизяться до критичної межі. А по-друге, ті ж самі можновладці говорять, що до виборів не будуть піднімати для населення ціни на газ, а зроблять це після вборів - щоби відновити співпрацю з МВФ.
 
Якщо ж будуть відпущені ціни на газ для населення, а вони збільшаться не на 3-5 % чи 10 %, а відразу на третину, то це потягне за собою ланцюгову реакцію збільшення ціни по всій економічній системі: від енергоносіїв відразу зростуть ціни на транспортні і комунальні послуги, а це призведе до підвищення цін на всі українські товари і, перш за все, - продукти харчування. Тому після виборів нам слід чекати і більш різкої девальвації гривні, хоча в більш м'якій формі вона має місце вже зараз, а також суттєвого підвищення інфляції.
 
З приводу інфляції я б радив взагалі не дивитися на дані Державного комітету статистики, бо цими цифрами всі українські уряди, а нинішній - особливо, відверто маніпулюють. Якщо зараз він показує, що за результатами першого півріччя інфляція складає 0,2% чи 0,1%, то в кращому випадку це викликає посмішку. В цьому сенсі економіку обманути неможливо.
 
Отже, з економічної точки зору після виборів нас чекає розплата за весь цей передвиборчий популізм. Якщо ж вибори будуть визнані світовою спільнотою недемократичними, то це призведе до ще більшої ізоляції України, в тому числі економічної, а значить, не можна буде розраховувати на нових інвесторів й натомість слід очікувати відтоку тих, що вже працюють в країні.
 
Записав коментар
Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.
© spetskor [13.08.2012] | Переглядів: 1959

2 3 4 5
 Рейтинг: 29.7/27

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook