для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

СКИТ МАНЯВСЬКИЙ


СКИТ МАНЯВСЬКИЙ
Комплекс споруд Манявського скиту займає вузьку терасу між схилом гори Вознесінки та урвистим берегом потоку Батерс (Скитець). Відповідно до рельєфу ділянки територія монастиря має нерегулярну форму, дуже витягнуту з південного сходу на північний захід.Скит засновано в 1611 р. Іваном (у чернецтві -Іовом) Княгиницьким, котрий здобув освіту в Унівському монастирі та Острозькій академії. Первісно будівлі монастиря були дерев'яними. Вознесенська церква, яка розміщувалась майже в центрі монастирського подвір'я, була збудована в 1620 р. на взірець церкви в с. Міжгір'я. У 1681 р. на тому ж місці споруджено нову дерев'яну церкву з тису та кедра. Після скасування монастиря в 1785 р. церкву розібрано та перенесено до м. Надвірна (згоріла в 19 Н p.), а чудовий іконостас з іконами видатного українського маляра Іова Кондзелевича передано дерев'яній церкві с. Богородчани.Протягом XVII ст. сформувався ансамбль мурованих споруд, з яких збереглися: фрагменти оборонних мурів; В'їзна башта (1681 — 1684 pp.), яка одночасно виконувала функції оборонної башти та дзвіниці; оборонна башта майже в центрі муру, зверненого в бік гори Вознесінки; Висока башта ("Скарбниця"); руїни трапезної, монастирських келій та другої В'їзної башти (дорога пронизувала монастирське подвір'я наскрізь).У 1970-х роках споруди Манявського скиту частково реставровано, проведено роботи з консервації фресок.Усі названі башти - майже квадратні в плані. В'їзна башта являє собою триярусну будівлю, завершену чотиригранним верхом. Висока башта має п'ять ярусів і увінчана чотиригранною (зі зрізаними кутами) високою банею з декоративною маківкою. Оборонна башта в мурі перекрита чотиригранним наметом. На всіх верхах відновлено ґонтові дахи.Манявський скит - цікавий приклад оборонного монастирського ансамблю XVII—XVIII ст., розпланування якого пристосовано до особливостей складного рельєфу гірської місцевості
 
О. М. Годованюк
 
http://www.turystam.in.ua/2011-12-04-13-07-31/75-2012-02-12-12-18-44/1322-2012-02-12-12-26-12
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кам"яний хрест встановлений на якомусь аномальному місці. На світлині ви бачите як відвідувачі витягуть руки з долонями вниз. Перед тим як витягнути руки треба особливо помолитися і тоді вам зійде благодать біля хреста у вигляді розігріву або охолодження долоней.
 
Мені холодило долоні неначебто знизу притулився дуже холодний шар. А другим - гріло.
 

 

 

 

 

 

Перед вами башта зі скарбницею. Товщина стін нижнього ярусу башти доходить до трьох метрів. На одній із стін башти видно старі написи, а все інше замуровано.
 
У скиті, зараз, шестеро схимників. Двох із них можливо побачити на наступних світлинах під час освячення пасок.
 
Реконструкцією і реставрацією скита переймався Президент Віктор Ющенко. А сам скит знаходиться недалечко від Межгірських дач президентів України.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© VOL [22.06.2012] | Переглядів: 3070

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.0/14

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook