пароль
пам’ятати
[uk] ru

Україно, ти де?!.. А повинна бути?!..


Україно, ти де?!.. А повинна бути?!..
Теорія
 
Суспільство може бути описане в координатах спрямованості, інтенсивності та результату.
 
Діяльність суспільства (його інститутів)  в цілому та й держави зокрема може бути спрямована на задоволення власних потреб, потреб його частин, а може - на задоволення потреб цілого, і в цьому сенсі на потреби інших. Таким чином, спрямованістьмає два екстремуми: на себе та на інших.
 
З інтенсивністю все просто - мінімальна і максимальна. Суспільство намагається або мінімізувати зусилля або максимізувати їх, досягаючи заданого результату.
 
Результат хитріший. Його екстремуми називаються - створення і споживання. Суспільство або виробляє, щоб споживати, або споживає, щоб виробляти. В першому випадку маємо класичне суспільство, сенсом буття якого є задоволення потреб у їжі, воді, сексі та безпеці. В другому випадку суспільство зосереджене на створенні нових цінностей, на акті творення.
 
Отже, маємо тривимірний простір, якому є 8 екстремумів. Ось так от це буде виглядати на малюночку.
 

 
Кожний екстремум має відповідну назву і характеризує відповідним чином суспільство, його стан і пріоритети. Назви екстремумів дискусійні, але я навожу авторський варіант. В цій моделі нас цікавить найбільше дві точки - 3min та 3 max. Точки з мінімальними та максимальними показниками.
 
Практика
 
Україно, ти де?!..
 
Так от, в цій моделі Україна знаходиться в точці з усіма мінімальними показниками: отримання ресурсів мінімальними (інтенсивність) зусиллями виключно для власного (спрямованість) споживання (результат). Такими самими показниками характеризується кримінал. Бандити теж прагнуть вкрасти для себе, щоб задовольнитися.
 
А повинна бути?!..
 
Кому як а мені хотілося б в точці "праця". Адже праця завжди пов'язана з високою інтенсивністю. Її результатом є створення нової цінності. І, врешті-решт, на відміну від роботи праця без суспільного визнання нічого не варта.
 
як туди звідси потрапити...
 
Таким чином, відродження/реформування/трансформування/перетворення/створення/... - потрібне підкреслити, інше закреслити -  України по суті є шляхом від криміналу до праці. Але шлях цей лежить через решту 6 екстремумів: освіту/війну/культуру -сім'ю/ політику/науку. І жодного не можна пропустити. Якось так:
 

 
Модель дозволяє визначити пріоритетні напрямки та послідовність руху суспільства в своєму розвитку. Вона дає систему орієнтирів, зовнішніх для суспільства, а тому незалежних. А це вже дозволяє використовувати для керування суспільством. Адже дорожні знаки, якими керується водій є зовнішніми для автомобілю.
 
Конкретизація моделі та деталізація моделі відповідно до реалій сьогодення дозволить вибудувати реалістичну модель поступу.
 
Але це не завдання цього ІМХО...
© Дядько бородатий [21.06.2012] | Переглядів: 1701

2 3 4 5
 Рейтинг: 37.9/13

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook