для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Віктор Янукович - це Біф Теннен з "Назад, у майбутнє!", тільки ще гірший


Віктор Янукович - це Біф Теннен з
Є такі фільми, які я вже передивився безліч разів, але кожного разу дивлюся знову і знов, коли їх показують по телевізору. В мене немає  відеомагнітофону чи DVD-програвача, тому телебачення - єдиний спосіб побачити уподобані стрічки. Різного жанру.
 
Серед них - "Хоробре серце", "Рокі" (окремі частини), "Форест Гамп", "Обличчя зі шрамом", "Кримінальне чтиво", "Основний інстинкт", "Термінатор-ІІ", "Леон-кілер", "Чужий" (І-ІV), "Голий пістолет" і безумовно "Назад, у майбутнє!" в трьох частинах.
 
Це неповний перелік, але названі художні картини спадають на згадку першими. Вони справляють на мене гіпнотичне враження. Ніяк не можу утриматися від чергового пререгляду, незважаючи на те, що знаю в них чи не кожен кадр, як і репліки персонажів.
 
Цього вікенду по "Новому каналу" йшло "Назад, у майбутнє!". Так от, коли дивився ІІ-гу частину фантастичної трилогії, ніяк не міг позбутися аналогії з сучасними українськими реаліями.
 
Через ворожі підступи та промахи самих мандрівників у часі, їхнє життя перетворюється на суцільне жахіття. Низка фатальних подій призводить до часово-просторового парадоксу, внаслідок чого утворюється інша - викривлена реальність, в якій все летить шкереберть, стає з ніг на голову, набуває потворних форм. Відбувається те, що не мало статися за будь-яких обставин. Навіть уявити не можна було. Світом правлять злодії, а добрі люди потерпають від їхніх безчинств.
 
Недолугий злодюжка Біф Теннен, чиє реальне місце в житті бути не більше ніж автомийником - стає першою особою в місті. Його стрімкий злет основнаний на обмані. З майбутнього йому до рук потрапляє спортивний альманах із вказаними результатами спортивних змагань. Свої капітали він робить на ставках, пояснюючи точність прогнозів неабияким везінням.
 
Розбагатівши, той перетворюється на одноосібного господаря міста. В його руках - бізнес, влада, поліція, суди. Все ним куплено, підім'ято під себе, узурповано. В місті торжествує беззаконня, тут процвітають корупція і вулична злочинність - раз по раз спалахуть перестрілки. Символом таких змін стала побудова Біффом Тенненом на місці палацу правосуддя величезного казино.
 

 
Головні герої картини - винахідник машини часу, науковець Еммет Браун (Док) та його молодший друг Марті Макфлай усвідомлюють, що самі винні у такому розвитку подій, адже перебуваючи в майбутньому останній спокусився на спортивний альманах з метою легкого заробітку. Док категорично відмовив Марті, вихопивши альманах і викинувши в сміттєвий бак. Але розмову підслухав, скориставшись ідеєю, старий Теннен. Вилучивши момент, дідуган викрадає машину часу і потрапляє на ній у минуле, де передає спортивний альманах самому собі, тільки молодому.
 
Так от, коли я дивився на цього господаря життя Біфа Теннена - весь час бачив в ньому нашого бандюковича. Ну викапаний Віктор Федорович з нечуваною розкішшю Межигір'я, власноруч знищеним правосуддям та поверненням в країну лихих дев'яностих в плані криміногенної ситуації. Такий самий дрібний злодюжка і хуліган, такий самий недоумкуватий мерзотник, про нікчемну житєву долю якого і недобру славу, ніхто і ніколи не мав би дізнатися, за виключенням його найближчого оточення, такого ж самого бандитського як і він. А он як сталося! Яка кривуля удачі, який крутий поворот...
 
У фільмі головною причиною викривлення природного ходу подій став потрапивший з майбутнього у нечисті руки спортивний альманах. В українських же реаліях головною бідою, яка спричинила ланцюгову реакцію, що призвела до викривлення і спотворення по-європейськи гідного майбутнього країни, перетворивши його на суцільний жах, стала криза відносин всередині Помаранчевої коаліції та її лідерів. Ось ціна розпаду єдиної жовтогарячої команди - до влади в Україні прийшов не вигаданий, а цілком реальний і конкретний  Біф Теннен з Єнакієвого, зі здобутим на зоні прізвиськом "хам".
 
Логічно припустити, що після цих слів переважна більшість відвідувачів ДД, як по команді вкотре з неприхованим ентузіазмом і майже маніакальним задоволенням та піною у рта заходиться звинувачувати у всіх смертних гріхах "скотопадлючого миздобула Ющера". Знову його розтопче, прокляне, розіпне. На додаток, посміється над автором блогу як "ющенківським виблядком", у дві тисячі соте поклавши на нього провину за прихід бандюковичів до влади і затаврувавши ганьбою через те, що не кається (навіть і не думає!) за свій вибір на минулих президентських виборах.
 
Звісно, можна пускати запропоновану тему по безкінечному колу, конкуруючи між собою в тому, хто найдошкульніше образить "виблядка" за його прихильність до найпершої "скотопадлюки" світу, хто точніше і рясніше плюне в обрані для такого змагання цілі. (Уявляю зловтішні посмішки моїх войовничих опонетів). Але навіть передбачаючи такий розвиток подій, все одно не зміг утриматися від допису, від наведених аналогій та висновків.
 
Навіщо це зробив? Ну, вважайте в якості чергового публічного і відкритого висловлення власного громадянського протесту проти беззаконня в країні. Не під якимсь ніком, а від свого власного імені й прізвища. Щоби вказати українському (хоча в даному разі правильніше було б сказати "антиукраїнському") Біфу Теннену ("Скаженому псу") на його справжнє місце, аби показати, як він виглядає і з ким асоціюється.
 
А ще для того, аби нагадати невтішний кінець кіношного персонажу: в підсумку, той завжди опинявся в лайні. В прямому смислі слова. У всіх трьох частинах: то у вантажівку з перегноєм вріжеться, то візок з кобилячим кізяком на себе переверне. І обов'язково - по вуха у нечистотах.
 
Одначе Біф Теннен з "Назад, у майбутнє!"-ІІ значно поступається в масштабах злодіянь єнакієвському. Адже через першого потерпало його оточення та максимум місто. Через нашого ж реального "скаженого пса" вже котрий рік поспіль страждає ціла країна. Можна лише припускати, яка куча лайна очікує його на відплату за все "добре". Мабуть така, що він в ній просто потоне. Тож до запливів у МАЙБУТНЬОМУ, може готуватися в своєму межигірському басейні вже зараз. А для цього нехай спускає там воду. І тренується...  
 
      
Олексій Мазур,
Дніпропетровськ.
 
Дивись також:
 
Кристофер Ллойд, Майкл Дж. Фокс і Томас Ф. Вілсон
 
у політико-пригодницькому, футуристичному СПЕЦ-проекті
Олексія МАЗУРА
 
ВПЕРЕД, У МИНУЛЕ!
 
ЧАСТИНА - ІІI:
 
МАЙБУТНЄ. NET
(дата прем'єрного "показу" - 07.02.2009)
 
І ще -
 
"НаЗАДОМ, у майбутнє!"
Це вже більш сучасні варіації на тему політичних репресій та утисків свободи слова в Україні-2012 за мотивами фантастичної кінотрилогії Стівена Спілберга і Роберта Земекіса "Назад, у майбутнє!".
                    
© spetskor [14.05.2012] | Переглядів: 2308

2 3 4 5
 Рейтинг: 35.3/23

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook