для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Київщина - мажоритарні баталії починаються. Броварський округ


Київщина - мажоритарні баталії починаються. Броварський округ
Вибори 2012 вже починають потихеньку стукати у двері. То тут, то там починають лунати різні заяви, активізуються під вибори потенційні кандидати до парламенту. Все більше скандалів лунає у ЗМІ. Ну і звичайно, славний-добрий «адмінресурс» почав тихенько тиснути у обіймах українців.
Давайте візьмемо для прикладу один конкретний округ. Ну, приміром – Броварський. До округу входять Бровари, Броварський район (за виключенням с. Требухів і Княжичі), Баришівка, Баришівський район та Березань.
У Броварах – 75 000 виборців, у районі – 54 000, у Баришівці – 8000, у районі – 28000, Березань – 13000 виборців. Сумарно – 178 000 виборців. Спрогнозуємо, що явка на цих виборах буде 65-70%. Така, як і завжди. Відповідно, проголосує 115-124 тис. виборців.
Щоб проаналізувати майбутнє, треба дивитися у минуле, а саме вибори 1998 та 2002 років, коли існувала мажоритарна складова.
 
ВИБОРИ – 1998
 
Іщенко Олексій Максимович  (Бровари, самовисуванець) 18240(15,59%)
Савін Іван Пилипович (Бровари, КПУ) 10902
Яворівський Володимир Олександрович (Київ, НЕП) 10894
Новіков Олександр Васильович (Київ, Трудова Україна) 10889
Шевченко Олесь Євгенович (Київ, НРУ) 9785
Скибенко Іван Васильович (Баришівка, самовисування) 8305
Бардин Ярослав Богданович (Київ, самовисування) 7079
Дегтяренко Володимир Григорович (Баришівка, самовисування) 5991
Остапець Сергій Леонідович (Київ, самовисуванець) 3938
Хоролець Лариса Іванівна (Київ, Громада) 2895
Журавель Андрій Вікторович (Бровари, ХДП) 2759
Курикін Сергій Іванович (Київ, Партія Зелених) 2002
Бабенко Ольга Павлівна (Полтава, самовисуванець) 1699
Шибіко Анатолій Володимирович (Київ) 1303
Леоненко Віктор Іванович (Бровари) 1154
Михайлюк Михайло Васильович (Бровари) 1097
Черніков Володимир Олександрович (Бровари) 865
Баклан Сергій Костянтинович 507
Чернюк Володимир Сергійович 450
Гарницький Микола Петрович (Бровари) 375
Козленко Борис Опанасович 310
Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні 116932
Кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними 4835
Кількість голосів виборців, які не підтримали жодного кандидата 10658
 
ВИБОРИ – 2002
 
Бойко Юрій Анатолійович (Київ, Блок Наша Україна) 17920 (15,55%) Присяжнюк Володимир Костянтинович (Київ, Єдність) 14130
Іщенко Олексій Максимович (Бровари, СДПУ (о) 12964
Лазоренко Майя Володимирівна (Бровари, самовисуванець) 7712
Рачинська Ольга Степанівна (Бровари, СПУ) 7127
Пікало Олексій Іванович (Березань, самовисуванець) 5993
Іщенко Олексій Опанасович (Київ, самовисуванець) 5978
Савін Іван Пилипович (Бровари, КПУ) 4862
Усенко Ігор Володимирович (Бровари, самовисуванець) 4075
Куриляк Олександр Степанович (Київ, Народний Рух за єдність) 2903
Прус Леонід Федорович (Бровари, самовисуванець) 2050
Кривонос Андрій Олексійович (Київ, ВОХ) 1824
Рябчич Анатолій Георгійович 1495
Андрощук Петро Іванович 1282
Санченко Володимир Дмитрович 1228
Усенко Анатолій Петрович 1205
Ковалів Олександер Іванович 1047
 
Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні 115169
Кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними 6980
Кількість голосів виборців, які не підтримали жодного кандидата 14394
 
Які, висновки можна зробити з результатів виборів 1998, 2002 років. Перше - Броварському округу (броварський, оскільки центр округу у Броварах) властива розтяжка голосів. Як правило, дуже велика кількість кандидатів з’являється перед виборами для того, щоб попробувати свої сили або цілеспрямовано йдуть на відтяжку голосів у більш потужних кандидатів. Тому, навряд чи цього разу щось зміниться. Аналіз інших округів Київщини показує, що така ситуація властива Броварському та Бориспільському округам. Всього 15,5 % протягом двох виборів вистачало кандидатам для перемоги. Друге – варто очікувати засилля київських кандидатів, як самовисуванців так і партійних лідерів різного калібру. Що знову ж таки призведе до напруженої боротьби на окрузі.  І третій момент – велика кількість виборців, яка голосувала проти всіх. Як ми знаємо, у новому Законі ця можливість відсутня. І тут швидше за все 70% з них підуть голосувати, а 30% - залишаться вдома. Ці виборці – «противсіхи», будуть відігравати важливу роль у боротьбі за місце в парламенті серед мажоритарників.
 
Тобто, для того щоб перемогти на окрузі потрібно набрати десь від 20 до 25 тисяч голосів. Це з урахуванням свіжих прихильників із числа «противсіхів».
 
Хто ж діючої місцевої еліти може потягнути цей віз з голосами? І які заїжджі сюрпризи можуть чекати виборців цього округу?
 
Давайте проаналізуємо. На мою думку, це звичайно будуть учасники останніх місцевих виборів, які зафіксували свою популярність та партійні представники дуже рейтингових партій. Візьмемо тих, хто вже завізував своє бажання і чиї кандидатури найймовірніше ми побачимо за декілька місяців у переліку зареєстрованих кандидатів.  
 
Першим на думку спадає міський голова Броварів ІГОР САПОЖКО, який набрав на останніх виборах 11 000 голосів при явці у 35% відсотків. Наскільки цей результат був об’єктивним (багато лунало заяв про фальсифікації) судити броварчанам. Тобто є куди рости, враховуючи, що явка буде складати 65%. Тим більше, що в практиці округу є яскравий приклад такого походу на Верховну Раду – це Іщенко Олексій Максимович, тодішній міський голова Броварів. Єдине чи впишеться це у плани Партії Регіонів(членом якої є Сапожко), які штовхають іншого кандидата та чи сподобається такий «фінт» з боку мера його виборцям. Все таки, зовсім недавно його обрали і як у будь-якої влади рейтинг почав хитатись. Тому вірогідність його балотування до ВР майже виключається.
Недолік – відсутність позицій на решті території округу. Але вірогідність набрати необхідну кількість голосів є за рахунок міста.
 

Третім на міських виборах прийшов  ЮРІЙ КРАВЕЦЬ, який набрав близько 3 000 голосів броварчан при тій самій явці 35%. Результат неабиякий, але в той же час у Броварському районі непогано виступила група координаторів Правозахисної Групи Юрія Кравця. Депутати-мажоритарщики зайшли у райраду і близько 10 прийшли другими і третіми на виборах. Цей  доробок склав сумарно близько 5 500 тисяч прихильників цього політика, оскільки вся виборча компанія у районі базувалась на імені Кравця, якого добре знають в Броварському районі, як правозахисника. Також, останній рік, працює Група і Баришівці і в Березані , що може дати певні плоди. Тобто назбиралось 8500 тисяч голосів і популярність зростає  у зв’язку з інтенсивною правозахисною діяльністю.
 

 
Потенційним і також реальним претендентом може бути ДМИТРО РАТНІКОВ, який на виборах до обласної ради набрав більше 5000 голосів. Звичайно, хтось скаже, що у списку кандидатів не було інших знайомих імен, але результат залишається результатом. Правда за останні роки активність з боку цього політика була дуже низькою, що може вплинути на його позиції. Також не зрозумілим є той факт, що на сайті ПР Дмитро Ратніков числиться у складі фракції Партії Регіонів. Якщо це так, то знову виникає конфлікт інтересів, бо партія влади вже визначилась із своїм кандидатом. Позиції у решті округу є незначними, що ускладнює можливість набрати необхідні голоси, але така можливість залишається. Присутні суттєві фінансові ресурси.
 
Далі по списку. Екс-міський голова Броварів ВІКТОР АНТОНЕНКО, який на останніх виборах набрав 4500 голосів броварчан.
Також можна попрацювати, хоча популярність продовжує  падати. На решті територій округу є незначні позиції.  
Активність Віктора Олександровича рівна нулю, але певні позиції є і їх захочуть використати принаймні для відтяжки голосів.
 

 

Звичайно, не можемо оминути кандидата від партії влади, під якого вже танцює адмінресурс – це СЕРГІЙ ФЕДОРЕНКО, депутат Броварської міської ради та радник Миколи Яновича Азарова (поки прем’єр-міністра). Його позицій ніхто не знає, але й ніхто не сумнівається, що пасти задніх він також не буде. Тут адмінресурс працюватиме рівномірно по всьому округу, що компенсує відсутність великої популярності у населення.
 

 

Окрема мова про кандидата від опозиції. Його поки ніхто не знає і його поки й немає. Так само невідомо поки, як буде виглядати формат самої опозиції. Хто б ним не був, шанси у нього будуть також вагомими, враховуючи звичку  виборців голосувати не за конкретного політика, а за симпатії до всеукраїнського лідера. Може бути варіант, що опозиція підтримає когось із вищеперерахованих потенційних кандидатів (крім провладних), що посилить позиції цього кандидата.
 

З постатей, які реально боротимуться за депутатський мандат   - все. Решта політиків, швидше за все, можуть стати у довгу чергу тих, хто відтягне голоси у основних претендентів. Слід враховувати, що до уваги взяті ті позиції, які вже засвічені і не потребують доказів.
Представники Баришівки і Березані, як правило займали чіткі позиції усередині списку результатів.
 

Орієнтовний перелік тих, хто виявив бажання балотуватись:
 
Кищук Олег – депутат Броварської райради від Фронту Змін;
Кривонос Анатолій – керівник Броварської міської організації «Батьківщина»;
Різаненко Павло – депутат Броварсьої міської ради від партії «Сильна Україна»;
Лазоренко Майя – керівник Броварської міської організації партії «Аграрна Україна»;
Володимир Галицький – Комуністична партія України, житель с. Погреби;
Микола Коханівський – Комітет визволення політв’язнів;
 
Поки всі. Перелік кандидатів, які сприймають ці вибори як полігон для випробування своїх сил або будуть відпрацьовувати технології по відтяжці голосів - буде ще  збільшуватись.
 

Власне кажучи створенням такого списку  кандидатів, які виростатимуть як гриби напередодні виборів і яких ніхто ще півроку тому взагалі не знав, займається влада. Чим більше «опозиціонерів» тим менше потрібно набрати голосів, щоб виграти. Правда будуть і ті, хто щиро буде пробувати свої сили з пристрілом на майбутнє, не забиваючи собі голову цими варіаціями.
 
Слід враховувати, що до уваги взяті ті позиції діячів, які вже засвічені і не потребують зайвих доказів. Як вони будуть змінюватись чи вже змінились покаже час.
 

Є резонним проаналізувати всі округи Київщини. І цим я займусь. Перший зріз зроблено. Дивимось і спостерігаємо як буде змінюватись політична мапа з наближенням виборів.
 
Наступний – Бориспільський округ!
 
P.S. Розбиратиму принципово тільки мажоритарників, оскільки для визначення рейтингів партій працюють цілі інститути.
 

Ігор Заремба, політичний оглядач
© vartoviy [07.05.2012] | Переглядів: 4114

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.8/11

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook