пароль
пам’ятати
[uk] ru

Національна ідея?


Національна ідея?
Ранок видався напрочуд гарним. Несподіване потепління після холодних свят додало руху на базарі, тож Ганна Петрівна та Аня вже були на робочих місцях. Вони працювали на базарі реалізаторами. Продукти – товар ходовий. Навіть у кризу люди мусять щось їсти, тож продавці ніколи не йдуть додому без заробітку. Але у продуктів є один мінус – вони швидко псуються. На цей раз їх «підвела» ковбаса, покрилася білим нальотом. Може, для когось це і було б проблемою, але не для продавців із досвідом. Шматка, змочена олією і трішки зусиль роблять диво: ковбаса знову, як свіжа. Звичайно ж, санстанція може провести аналіз і забракувати товар, якщо захоче. Але не захоче, бо свояк Івана Івановича, власника товару – зам. начальника тої самої санстанції. Своїх не перевіряють.
 
Не викидати ж майже добрий товар. Тож дві Ганни сьогоднішній ранок почали із нехитрих маніпуляцій з ковбасою. Доки покупців ще небагато.
 
Неподалік від них, знайшовши невеликий вільний клаптик землі, на ящик з-під бананів розкладала свій нехитрий крам старенька бабця. Кропчик, петрушка, зелена цибулька та з півтора десятка тюльпанів. Все, що земля дала. Заробіток невеликий, але ж зайва копійчина ніколи не завадить. Тюльпани, цибулька та петрушка вже були на картонці. Треба було ще знайти місце для кропу. Ніби й трішечки посунула бабця тюльпани, але й цього було достатньо, щоб три  квітки впали на землю. Ще й з однієї злетіла гумка, яка стискала пелюстки докупи! Бутон перетворився на повністю розквітлу квітку. Надто раннє тепло підвело бабцю. Поки посадила картоплю – то тюльпани вже й розпустилися. Але продати квіти треба. Інакше не дочекається онука-розумниця ляльки. З нашої пенсії не дуже й назбираєш. Тож бабця заходилася знову вдягати гумку на пелюстки. Згрубілі руки, натомлені важкою селянською працею не дуже надавалися до цієї делікатної роботи. Гумка ніяк не хотіла лягати на належне місце.
 
-- Ото, купиш таку квітку, а вона обсиплеться ще до вечора, -- голосно, щоб почула бабця, мовила Ганна Петрівна, натираючи ковбасу олією.
-- А ти не купуй. Я твоєї ковбаси теж не збираюся купувати, але ж мовчу, — бабця вже не перший рік торгувала городиною, тож закони базарної солідарності знала добре. Ганна Петрівна теж знала ці закони, просто не змогла з першого погляду в бабці вгледіти «свою».
-- Та ж… я ж… не при покупцях же, -- згладила вона ситуацію.
Бабця з тюльпанами відразу стала їй нецікавою і вона демонстративно повернулася до Ані
-- Ти колись казала, що твій дядько у військкоматі служить. Можеш  з ним познайомити? Треба сина від армії відмазати, -- перевела розмову в інше русло.
-- Без проблем. Я переговорю з дядьком і він скаже, коли підійти Вашому чоловікові.
-- Та ти що? Ти мого чоловіка не знаєш? Вчора, як лох, не зміг на дорозі з даішником домовитися, щоб штраф не платити. А тут – армія. Я сама піду до твого дядька.
Враз їхню розмову перервав характерний шум за контейнером.
-- Хто там сцить, як корова? – Ганна Петрівна кинулася за контейнер, бажаючи спіймати на гарячому.
-- То я, мамо.
-- Ти вже прийшла? Пісяй-пісяй, доню. Своїм можна.
© Коваль [05.05.2012] | Переглядів: 2041

2 3 4 5
 Рейтинг: 38.7/33

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати