пароль
пам’ятати
[uk] ru

Що таке щастя і як його досягти


Що таке щастя і як його досягти
Опасны те, кто хотят счастья для других.
Вдвойне опасны те, кто хотят его для всех и сразу.
Смертельно опасны те, кто хотят этого бескорыстно.

Ю.Никитин Цикл "Трое из лесу"

Опис моделі суспільства та його функціонування завершився на людині. На людині та її цінностях.
 
Свого часу Анан’єв запропонував розглядати людину в 4 аспектах:
- індивід: людина, як біологічна істота;
- особистість: людина, як соціальна істота;
- суб’єкт: людина, як суб’єкт діяльності;
- індивідуальність: людина, як унікальна цілісність.
 

 
Кожен з цих аспектів має власний зміст та форму.
 
Індивід. Будь-яка біологічна істота прагне поширення свого виду в часі та просторі. І людина не виключення. Недарма в Біблії сказано “Плодитесь и размножайтесь”. Але людина від тварини відрізняється тим, що прагне мати потомство не просто від особини протилежної статі, а від того, кого любить. Саме тому любов є змістом індивіда. Разом з тим недостатньо фізично відтворити людину, необхідно передати йому відповідний спосіб життя. Згадайте мауглі. Тільки не мультішного, а реальних - дітей, вихованих тваринами. Тому формою реалізації індивіда є образ життя.
 
Особистість. Особистість ґрунтується на вірі, яка є її змістом. І мова не лише про ставлення до Бога. Віра розуміється як система тверджень, що сприймається без доказів, апріорі, як вірні. Це як склянка, що наполовину пуста або наполовину повна. Істина в тому, що половина об’єму склянку зайнята повітрям, а половина - водою. А вибір того, повна вона чи пуста, залежить від того, у що ми віримо. На основі віри можна збудувати систему доведень. Їх сукупність є світоглядом, що є формою соціального аспекту людини, себто особистості.
 
Суб’єкт. Людина завжди щось робити, завжди є джерелом певної діяльності, її суб’єктом. Тому природно, що праця є змістом цього аспекту людини. Не плутати працю з роботою. Якщо перша є мірою цінності результату, то друга - витрачених на його досягнення зусиль. Формою реалізацію суб’єкта є життєва позиція. Остання формується тільки в діяльності. Коли Вам пропонують скуштувати певну страву, Ви можете погодитись з тим, що вона добра. Але не знаєте чи сподовається вона Вам, поки не скуштуєте. Саме з цим пов’язаний прикрий факт, що 90% дошкільнят хочуть йти в школу, а така ж кількість першокласників - ні. Коли я чую закиди щодо відсутності позиції у населення\молоді\громади, завжди питаю: а до якої діяльності Ви їх залучили, щоб позиція була? У кращому випадку недобре дивляться.
 
Індивідуальність. Люди не схожі. Банально, але насправді, не має однакових людей. Схожі є. А однакових немає. Саме унікальний комплекс відмінностей, особливостей робить нас індивідуальними. Не комплекс унікальних особливостей, а неповторне їх сполучення визначає індивідуальність людини. Змістом індивідуальності є … Правильно - надія. Надія - це віра в е, що ще можна у щось вірити. Не знаю поки у що, але у щось таки можна. Саме тому надія вмирає останньою. Якщо в центрі віри стоїть об’єкт, то в центрі надії - “Я” (self). Надія набуває форми картини світу. Якщо світогляд показує нам яким є світ, у якому ми живемо, то картина світу показує наше місце в цьому світі.
 
Людина. А що обіцяють нам всі політики без виключення? До чого вони апелюють? Що є спільного в обіцянках непримиренних політичних суперників: Януковича і Тимошенко, Тягнибока і Симоненка? Вони обіцяють нам ЩАСТЯ. Кожен на свій лад. Але до цього зводяться обіцянки всіх політиків. Адже саме бути щасливим прагне будь-яка людина. Отже, щастя є змістом буття людини. Це прагнення реалізується нами все життя. І тому формою реалізації щастя є життєвий шлях. Адже тільки в самому його кінці ми знаємо, чи були ми щасливими в цьому житті.
 
На малюнку це виглядає так.
 

 
От і виходить, що зробити людину щасливою дуже просто. Для цього необхідно надати йому можливість любити, вірити, працювати і надіятись. Все. Партія, що зробить таку пропозицію, отримає 85% голосів на виборах.
 
Але ж у попередньому матеріалі йшлося про цінності. Тут все правильно. Психологи розрізняють цінності-цілі і цінності-засоби. Чого ми прагнемо (цінності-цілі) є змістом наших аспектів, а спосіб досягнення цілей (цінності-засоби) формою реалізації змісту. Таким чином, ці вертикально орієнтована схема суспільства отримує горизонтальну опору.
 

 
Саме так в цілому функціонує система “людина - суспільство”.
© Дядько бородатий [24.04.2012] | Переглядів: 4958

2 3 4 5
 Рейтинг: 26.1/11

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Реєстрація