пароль
пам’ятати
[uk] ru

Трошки про уран


Трошки про уран
Навіяно Диким бобром.
 
Щороку РАН та НАН України проводять українсько-російську науково-технічну нараду-семінар «Розвиток атомної енергетики  – фактор сталого міждержавного співробітництва». В цьому році була вже четверта. Ось туточки можна прочитати.
 
Що цікаво.
 
Склад делегацій
З обох країн по 30 осіб. Приблизно. Половина російської делегацій топ-менеджери "Росатома", "ТВЕЛа" та дочірніх компаній. Всі були присутні до кінця заходу. Інші - науковці. З українського боку Голова та кілька топ-менеджерів НАЕКу, Голова "Ядерного палива". Голови після виступів поїхали собі. Топ-менеджери НАЕКу, гадаю, теж поїхали б, якщо захід не фінансувався б НАЕКом. Інші - науковці.
Дивно, правда? Нарада ж науково-технічна...
 
Характер виступів
Доповідь голови ТВЕЛу - "Стратегічні перспективи просування компанії на світових ринках". Доповідь Голови НАЕКу - "Сучасний стан атомної енергетики України: проблеми та їх подолання". Відчуваєте різницю - Стратегічні перспективи на світових ринках і Проблеми і перспективи. Росіяни орієнтовані на майбутнє, а ми - на минуле.
"Абидна, да?" Не те слово...
 
Особливості поведінки
Наші дисципліновано сиділи на всіх засіданнях. Росіяни по одному виводили тих, хто їх зацікавив, у кулуари, поспілкуватися. А цікавили їх ті, чиї виступи були високо оцінені власними науковцями з точки зору перспектив отримання матеріального зиску, себто прибутку.
Пдозріло, єге ж? Про шо вони тама домовлялися?...
 
Трохи про зміст
Вразила всеядність росіян та одновекторність українців. ТВЕЛ наприклад активно оволодіває суміжними, дотичними сферами. Наприклад, виготовлення з надпровідників дротів для ЛЕП. А ми як були "заточені" під одне завдання, так і боїмося вийти за його межі.
Росіяни не скаржилася на державу, на відсутність: політики, грошей, розуміння etc. На відміну від нас.
Росіяни прагнули розповісти про свої проблеми, себто про те, які проблеми вони планують вирішувати,  а ми про те, що вже вирішили.
 
Ось такі враження і спостереження. Як-то кажуть, коментарі зайві.
 
Росіяни, молоді й агресивні, з чітким розумінням власних перспектив і потреб, тупо розумно приїхали за технологіями та перспективами. І це державна політика, а не приватний інтерес компанії. Ми ж приїхали потусоватись. Теж необхідна справа для науковця. Але ж можна було б отримати набагато більше.
© Дядько бородатий [23.04.2012] | Переглядів: 1719

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.8/23

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook