для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Як правильно "нарізати" округи


Як правильно
Правильно - це так, щоб свої виграли за будь-яких обставин.
 
Хто-небудь "сумлівається" хто є "свої" для "дирехтора" виборчої комісії, яка нарізає виборчі округи та дільниці? Правильно свої - це не наші. Причому наших завжди більше, а свої завжди складають меншість. Припустимо, що вони співвідносяться як 60 до 40. Це по-перше. Дуже дивно, але фахівці (градобудівельники та градопланувальники) стверджують, що наші скупчені переважно в центрі, а свої - проживають на окраїні. Це по-друге.
 
Приблизно так.
 

 
Необхідно обрати 4 депутатів. Питання: як "нарізати" округи, щоб свої виграли, а наші програли? Може так:
 

 
Не вийде. На всіх 4 дільницях наші будуть у більшості (15%), а свої - у меншості (10%).
 
Але якщо нарізати один округ в центрі, а решту поділити на 3 округи:
 

 
В центральному окрузі 25% наших, отже переконливу перемогу отримають наші. А от в інших трьох округах кількість наших складатиме 60 - 25 = 35. Тобто, менше 12% на окрузі. А своїх на окрузі буде більше 13%. Більше того, наші знають, що їх більше, і прийдуть не всі. А свої знають, що вони у меншості, і прийдуть усі.
 
Таким чином, з рахунком 3:1 свої виграли у наших. І це тільки один із способів виграти вибори до їх початку.
 
От в Санкт-Петербурзі є карта, на якій позначено як голосує кожний квартал міста. Як це не дивно, але вибір людей досить стабільний. Є квартали, які кожні вибори голосують за комустів, а є такі, що за демократів. Їх вибір незмінний протягом 20 років.
 
І от уявіть собі. Ви - голова комісії і у Вашій владі нарізати дільниці. Круто? Приходить до Вас друг Ваш/мера/ губера/янука (вибрати) і каже: "Потрібно мені терміново кудись обратися... Але так, щоб 100 відсотків/пудів/процентів/тон (вибрати)!!!"
 
Що робити? А ось що.
 
Питаємо: "А на якій платформі обиратимемося?". "Так, погано зараз все! - каже дружбан - Демократи все розвалили... Від комуністів піду." Беремо далі згадану карту і знаходимо дві дільниці № А і № Б, які голосують приблизно "фіфті - фіфті" за демократів та комуністів:
 

 
Але не прості дільниці! А такі, щоб там знайшлися два квартали, жителі яких голосують за комуністів на одній дільниці і за демократів на іншій. Ось так:
 

 
"Відрізаємо" квартал комустів від дільниці Б і прикріпляємо до дільниці А. З точністю до навпаки робимо те саме з кварталом демократів. І отримуємо дві нові дільниці:
 

 
Тільки тепер дільниця А проголосує за комуністів, а дільниця Б за демократів. Незалежно від особи кандидата. Головне, щоб риторика була правильна.
 
Отакі-от маніпуляції. Ще вибори не почалися, а маніпуляції вже по всьому писку, перепрошую, по всій країні. Можливо потрібно в законодавчому порядку закріпити межі виборчих округів (дільниць), зробити їх стійкими. Пов'язати їх з межами адміністративно-територіальних одиниць. Адже ігри з межами дуже схожі на шахрайство за змістом та за формою.
© Дядько бородатий [08.04.2012] | Переглядів: 3434

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.1/45

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook