для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Як вижити в укрiнському Дурдомi


Як вижити в укрiнському Дурдомi
Шановні колеги по «Дурдому»!
Усвідомлюючі наявність проблеми про те, як вижити  в наших обласних "шизанутих" палатах, пропоную нову  рубрику. Ділюся своїм досвідом, як вижити в  загально національному «дурдомі».  Якщо є щось нове, пишіть!  
Тема перша. Правомірність відключення електроенергії.
Доводжу до відома усіх,, що споживач електричної енергії має знати свої права, особливо щодо припинення електропостачання з боку енергопостачальної організації.
Головне, що слід запам’ятати, що енергопостачальник перед припиненням енергопостачання у оселі або на об’єкті споживача (підприємство, магазин тощо) повинен письмово повідомити споживача про свої наміри щодо відключення.
Процедура відключення прописана у Правилах користування електричною енергією (ПКЕЕ) та у Правилах користування електричною енергією для населення (ПКЕЕн), а також у договорах про постачання та користування електричною енергією.
Направлення попередження про відключення поштою без повідомлення про вручення, а також залишення у дверях чи воротах не передбачено ні ПКЕЕ, ні ПКЕЕн.
На сьогоднішній день енергопостачальники почали для нагадування споживачам про необхідність сплатити заборгованість за спожиту електроенергію застосовувати технічні засоби зв’язку, зокрема телефон. Часто у таких нагадуваннях попереджають і про відключення, причому не дотримуючись термінів, передбачених ПКЕЕн.
Слід зазначити, що такі нагадування є не що інше як нагадування, які не передбачені, але і не заборонені ПКЕЕн. Між тим ототожнювати їх з попередженнями про відключення, які мають надсилатися, про що чітко зазначено у п.27 ПКЕЕн та договорі про користування електроенергією, – не слід.
Не передбачено також вручення попередження про відключення неповнолітнім членам родини споживача та особам, яких споживач не уповноважував на вчинення таких дій (для юридичних осіб).
Для громадян:
Конституція України визначає нашу державу як соціально-правовий суб’єкт міжнародного права, що має всебічно забезпечувати добробут своїх громадян. Однією із найважливіших складових комфорту життя у державі є надійне, стабільне та якісне забезпечення громадян електричною енергією. Це чи найголовніше нагальне питання повсякденного життя. Урегулювання відносин між споживачами та енергопостачальниками покладено на «Правила користування електричною енергією для населення», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 року №1357 з численними змінами та доповненнями.
Правила (у подальшому -  ПКЕЕн) чітко окреслюють та встановлюють підстави і умови, за яких споживачу можливе припинення електропостачання.  Таких підстав декілька, тому будемо розглядати їх у тій послідовності, що декларують означені ПКЕЕн (п.27).
порушення термінів оплати за спожиту електроенергію
Процедура припинення електропостачання споживачу, що у ПКЕЕн звучить на більш прийнятному побутовому рівні, як відключення електричної енергії, за такого порушення умов договору з боку споживача – доволі ліберальна. Цим підкреслюється повага держави до споживача, як громадянина та людини.
З урахувань багатьох чинників, що перешкоджають своєчасності оплати послуг та товарів, порядок відключення споживача - фізичної особи (населення) визначається наступним чином:
1. Якщо на 10день від дати оплати, визначену договором прокористування електричною енергією (зазвичай ця дата встановлюється до 10 числа кожного місяця)  від споживача не надійшли коштиза використану електроенергію (тобто до 20 числа місяця), йому надсилається письмове повідомлення про наявну заборгованість, яка може бути визначена Енергопостачальником самостійно – шляхом зняття контрольних показів лічильника або за плановим нарахуванням, що також обумовлюється чинним Договором.
2. Письмове повідомлення повинно містити інформацію про попередню оплату за спожиту електроенергію (дату, суму та останні оплачені покази електролічильника) та пропозицію сплатити суму боргу протягом 30ти днів від дня отримання повідомлення . Крім вказаної інформації повідомлення має містити попередження про дату відключення у разі несплати суми заборгованості  у визначений термін.
Повідомлення про заборгованість повинно бути вручене під підпис особисто споживачеві, або його повнолітнім  членам родини, що мешкають з ним за однієї адресою, чи направлене поштою з повідомленням про вручення.
Дотримання саме такої процедури – без спрощень та змін – надає Енергопостачальнику право відключити електроенергію у визначений термін.
Але навіть за таких умов на Енергопостачальника покладається обов’язок у день відключення електроенергії звертати увагу на соціальний статус споживача та запропонувати йому (у разі достатніх підстав чи на прохання споживача) укласти договір про реструктуризацію заборгованості у встановленому порядку.
Слід зазначити, що не заборонено проводити відключення побутових споживачів напередодні вихідних та святкових днів.
Для підприємців та підприємств:
Постачальник  електричної  енергії  (електропередавальна організація  або  основний  споживач  за погодженням постачальника електричної  енергії)  зобов’язаний,  попередивши   споживача   не пізніше  ніж  за три робочих дні,  припинити повністю або частково постачання  йому  електричної  енергії   (передачу   або   спільне використання  технологічних  електричних  мереж),  у тому числі на виконання  припису  представника  відповідного  органу  виконавчої влади (Держенергонагляду).
Дата та час припинення постачання електроенергії мають бути зазначені в повідомленні. Якщо в зазначену дату відключення проведено не було, Енергопостачальником спочатку повторюється процедура попередження про дату наступного відключення.
Відповідно до ПКЕЕ, відключення споживача від електромережі – припинення подачі електричної    енергії    споживачу   за   допомогою   відповідної комутаційної апаратури та/або внаслідок виконання організаційних і технічних заходів,  спрямованих на припинення передачі електричної енергії в електроустановку споживача.
Споживачу важливо знати:
Зміна організаційно-правової   форми,   форми   власності  чи економічного   стану   постачальника   електричної   енергії    за регульованим тарифом не може призводити до обмеження чи припинення постачання електричної енергії споживачу,  якщо  останній  виконує свої зобов’язання згідно з договором та цими Правилами. Електрична  енергія  постачається споживачу безперервно, крім  випадків,  передбачених  договором  та  нормативно-правовими актами, у тому числі Правилами.
Коли припиняється постачання електроенергії юридичним особам, фізичним особам-підприємцям
1). У   разі   звільнення   займаного   приміщення  та/або остаточного  припинення користування електричною енергією споживач зобов’язаний  повідомити  постачальника  електричної енергії та (у разі    наявності   відповідного   договору)   електропередавальну організацію  або  основного споживача не пізніше ніж за 20 робочих днів  до  дня  звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування  електричною енергією та надати заяву щодо розірвання договору,  і  в  цей  самий  термін  здійснити  сплату  всіх видів платежів,  передбачених  відповідними  договорами,  до  заявленого споживачем дня звільнення приміщення та/або остаточного припинення користування  електричною  енергією включно.
2). У разі  відсутності персоналу для обслуговування електроустановок споживача  або  договору  на  обслуговування  електроустановок (на виконання  припису  представника  відповідного  органу  виконавчої влади);
3). Недопущення  до  електроустановок   споживача,   пристроїв релейного   захисту,   автоматики   і  зв’язку,  які  забезпечують регулювання навантаження  в  енергосистемі,  та/або  розрахункових засобів  обліку  електричної  енергії уповноважених посадових осіб органів виконавчої влади та/або електропередавальної  організації, на яких покладено згідно з законодавством України та/або договором відповідні обов’язки;
4). Несплати рахунків, відповідно до умов договорів, наявність яких  передбачена цими Правилами;
6). Несплати  за  недовраховану електричну енергію,  визначену відповідно  до  законодавства;
7). Невиконання  припису  представника   відповідного   органу виконавчої влади;
8). Невиконання   обґрунтованих   вимог   електропередавальної організації  (постачальника  електричної  енергії) щодо приведення розрахункового   обліку  в  технічний  стан  відповідно  до  вимог нормативних  документів;
9). Закінчення терміну дії,  розірвання  або  неукладення  між суб’єктами  господарювання  договорів,  наявність яких передбачена  Правилами;
10). Порушення   споживачем   під   час   виконання  робіт  або провадження іншої  діяльності  поблизу  електричних  мереж  Правил охорони електричних  мереж  унаслідок незабезпечення збереження   електричних   мереж,   створення   неналежних    умов експлуатації   зазначених   електричних   мереж,  створення  умов, наслідком  яких  можуть   стати   нещасні   випадки   від   впливу електричного  струму.  Відключенню  підлягають електроустановки та струмоприймачі споживача, для    електрозабезпечення  яких використовуються електричні мережі,  щодо  яких   споживачем порушуються Правила охорони електричних мереж.      Попередження про припинення повністю або частково  постачання електричної  енергії   оформляється   після   встановлення   факту наявності  підстав  для вчинення вказаних дій та надається окремим письмовим повідомленням,  у якому зазначаються  підстава,  дата  і час,   з   якого  електропостачання  буде  повністю  або  частково припинено.
11) .У разі самовільного підключення.
12). Збільшення  величини  приєднаної  потужності понад  величину,  визначену  умовами  договору  та/або  проектними рішеннями,
13). Приєднання струмоприймачів поза розрахунковими засобами обліку,
14).  Зниження  показників  якості  електричної  енергії з вини споживача  до  величин,  які  порушують  нормальне  функціонування електроустановок   електропередавальної   організації   та   інших споживачів
ЗРАЗОК заяви побутового споживача
(типовий випадок – відключення без надання споживачу попередження)
Територіальне відділення Антимонопольного комітету України
Адресу візьміть на сайті АМКУ
http://www.amc.gov.ua/amc/control/uk/publish/article?art_id=107224&cat_id=107223
2-й екземпляр           Директору філії
******обленерго»
у ******ському районі
 
?????енко Сергія Івановича
Миколаївська область
*******ський район,
село Ново????,
вул. ?????, 42, т.050 ??-??-????
ЗАЯВА
Довожу до Вашого відома, що припинення постачання електричної енергії за адресою мого проживання: ******ський район, село Ново***, вул. ***, ***, відбулося всупереч ПКЕЕн, тому, що мене, споживача електричної енергії не повідомили про припинення постачання електричної енергії у спосіб передбачений ПКЕЕн, що є неправомірним.
Відповідно до п.27 ПКЕЕн тільки після отримання споживачем попередження  енергопостачальник має право відключити споживача від електричної мережі. Я не отримував попереджень, передбаченого п.27 ПКЕЕн порядку.
Висновок:
Є факт порушенням працівниками *******обленерго», п.2 ст.50, п.5 другої частині ст.13 Закону України “Про захист економічної конкуренції” – відмова від реалізації товару (електроенергія є товарною продукцією відповідно до ЗУ «Про електроенергетику»). *******бленерго», використовуючи монопольне становище, порушує статті 13 Цивільного кодексу, яка визначає межі здійснення цивільних прав. Згідно п.3 ст.13 ЦК Не допускаються дії особи, що вичиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. Згідно п.5 ст.13 ЦК не допускаються  використання  цивільних  прав  з  метою неправомірного  обмеження  конкуренції,  зловживання   монопольним становищем на ринку, а також недобросовісна конкуренція. В діях *****обленерго» є відмова від реалізації товару, що має ознаки порушення п.2 ст.50, п.5 другої частині ст.13 Закону України “Про захист економічної конкуренції” у вигляді зловживання монопольним становищем.
ПРОШУ ВАС:
1. перевірити правомірність дій працівників *******обленерго» в частині припинення електропостачання без попередження;
2. сприяти відновленню постачання електричної енергії.
3. у випадку відмови надати вмотивовану письмову відповідь.
За шануванням, заздалегідь вдячний за взаєморозуміння,
  «__» січня 2012                                                                    *****енко Сергій Іванович
 
Читати усей текст:  http://www.proza.ru/2012/04/08/32
© temnov1950 [07.04.2012] | Переглядів: 3222

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.1/22

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook