пароль
пам’ятати
[uk] ru

Над прірвою


Над прірвою
    Вранці - звична  історія -  ліфт не відгукнувся на виклик. Спускаюсь пішки, знизу весело цокотять підбори дитячих черевичків.
Цокіт зненацька стихає і за мить - страшний,  істеричний жіночий крик:  
- Викинь, кинь негайно цю  погань – я сказала!
Перед очима розігрується справжня драма: молода жінка з силою б’є по руці дівчинку років 5. Підняті догори блакитні очі тої повільно наповнюються слізьми.
У неї тремтить підборіддя, рука продовжує інстинктивно міцно стискати використаний шприц з оголеною голкою.  Вона не розуміє, що відбувається, а кругом на сходах шприци, шприци…
 
    Їх тіла безладно лежали по периметру ліфтової площадки: хто горілиць, хто опершись спиною на стінку. На брудному, заляпаному кривавими бризками лінолеумі розкидані одноразові двохкубові шприци з залишками крові на їх стінках. Бліді обличчя, закриті  або широко розплющені непорушні очі. Хлопці і дівчата віком 15 – 16 років, зазвичай до десятка осіб. Звертатись до них в такому стані – марна справа.
 
     Наркозалежні… З настанням морозів підлітки просочувались з холодних вулиць і дворів в тепле приміщення нашої багатоповерхівки. Напровесні вони щезали з поля зору, щоб знову матеріалізуватись з настанням холодів. Вони зникали і з ними, здавалося б, зникала і проблема. Та вона жила…
 
      Ця історія більш ніж півторадесятилітньої давнини  була чи не головною в житті нашого будинку  на протязі  кількох довгих років поспіль.
 
     Все почалося з того, коли влітку, тихим вечором, легенький протяг заніс до кухні ядучий запах ацетону, що згодом заповнив всю квартиру. Паркими літніми вечорами доводилось наглухо зачиняти вікна і те повторювалось з дня на день. Спочатку здавалось,  десь там внизу, під нами, хтось затіяв безкінечний ремонт. Але те повторювалось  на протязі тижнів і тижнів. Згодом з’ясувалось: двома поверхами нижче живе така собі бабка-кульбаба з дорослою дочкою і варять, не криючись, на очах в у сусідів, зілля, до якого, немов мухи на мед, злітались підлітки  з прилеглих будинків. Та і здалеку також, бо ж не раз і не два доводилось відповідати на запитання зустрічного підлітка, як пройти до нашого будинку. Пам’ятаю ще дивувався: з якого то дива наш дім став таким популярним. З часом, навіть, навчився з одного погляду вирізнити наркозалежного посеред прохожого люду.
 
     Тож в одній з квартир нашого дому було облаштоване звичайнісіньке наркокубло. Спочатку здавалось, досить стукнути наверх, у відповідну інстанцію, і тема закрита. Та не так сталось як гадалось. Бабуся, як з’ясувалось, була інвалідом і, прикриваючись якоюсь бронебійною бумаженцією, робила свою справу відкрито у цілковитій впевненості про свою повну безкарність. Тож виколупати її з тієї нірки наскоком не вийшло. Довелось вдатись до тривалої облоги.
 
     Спочатку на вході до під’їзду встановили металеві двері з кодовим замком, але те не допомогло, та й не могло допомогти, бо ворог діяв з середини. Потім скинулись грошима і в колисковій кімнаті під’їзду облаштували пост та й посадили в ньому консьєржок, а оскільки ефект від того був мінімальним, добились, щоби вдень той пост підсилювався парою міліцейських сержантів. Ті час від часу відловлювали пару-трійко клієнтів, кудись  їх відвозили, щоб потім знову відпустити назад у рідну стихію. І те повторювалось багато разів. Згодом той сізіфів труд усім, а в першу чергу міліціянтам, набрид, і на тому офіційна частина боротьби з наркозлочинністю благополучно скінчилась. Ми знову залишились зі своєю проблемою наодинці. То була боротьба з наслідками. На причину влада чомусь вперто закривала очі. Чомусь... Лише згодом стало зрозуміло що за тим криється. А поки наша бабуся і надалі, тихо і буденно продовжувала труїти безпечну молодь.
 
     В мене є сусіда. Він молодший мене років на 10, та ми з ним зійшлися на підґрунті загальної для обох пристрасті до полювання і риболовлі. Він, в ту пору, влаштувався в якусь митну контору і вже почав пожинати перші плоди з тих злачних пажитей, котрі матеріалізовувались у вигляді відкатів благородними алкогольними напоями. В епоху тотальної  підробки спиртного, коли все було завалено “паленкою” на кшталт “распутіна”, монарха“, "лжесмірноффа” і ще чимось, про що  зрадлива пам'ять не залишила спомину, посидіти за столом уставленим оригінальними напоями було невтримною спокусою.
 
     А ще у сусіда з’явились нові важливі зв’язки у верхах, якими він дуже пишався. Одним із  потрібних людей був, з його слів, полковник, замначальника київського УБОЗу саме в питаннях боротьби з наркозлочинністю, з яким мій приятель познайомився на одному з полювань:
    - Та варто мені лишень пікнути і від старої карги місця мокрого не залишиться – закипав приятель – і ми зійшлись на тому, що при черговій зустрічі мій сусіда розповість своєму новому знайомому про нашу біду.
     - Ось побачиш, закриють нашу бабульку в буцегарню до скончанія вєка. Там дядьки серйозні…- радів своїй вигадці сусіда.
 
     Час минав, а приятель все не підходив, щоб порадувати мене доброю новиною, тож згодом, на черговому сеансі дегустації, я запитав того про наболіле.
   -Ну що, розмовляв зі своїм полковником?  Сусіда раптово скис і безнадійно махнув рукою.
   -Дурня то все. Знаєш, що він мені сказав? Не рипайся! Там така «криша», що тобі про неї краще і не знати, і потицяв багатозначно при цьому вказівним пальцем угору.
 
     Вже навіть і не пам’ятаю, навіть, на якому з етапі наступив злам, бо писали ми всім: в міліцію, прокуратуру, суди, лякали всякими негараздами депутатів різного рівня і рангу і те тяглось роками. Все закінчилось якось несподівано тихо, як і почалось: просто, з якоїсь пори в будинку нам на очі перестали попадатись обкурені підлітки. Все стихло… То була справжня перемога!
 
     А десь за місяць-другий по тому, до мене на вулиці ламким юнацьким голосом звернувся хлопчина, такої знайомої мені зовнішності, з запитанням як пройти до сусіднього будинку. Потім інший, а потім ще і ще…
 
      Все поверталось на круги своя… Кругообіг наркоти в природі! Згодом правдами і неправдами дізнався: нашій наркодилерші впливові покровителі прикупили квартирку у сусідньому домі. Тож проблема та на щезла, вона просто відсунулась вбік… на 100 метрів.
 
            (Згодом буде)
© Ant.on [16.03.2012] | Переглядів: 2237

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.8/38

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook